söndag 23 augusti 2009

Utflykt till Peking dag 3 – fredag 7 augusti

(Klicka gärna på bilderna)

På agendan för dagen står Beijing National Stadium eller för enkelhetens skull Olympiastadion samt provning hos skräddaren på Yashow. Jag har lovat mig själv att inte åka hem förrän jag hade sett ”fågelboet” med egna ögon. MM studerar kartan med tunnelbanelinjer och kommer fram till att vi måste byta tre gånger. De nybyggda tunnelbanelinjerna är mycket fräscha och smakfullt dekorerade. Här måste vi tydligen just ha missat ett tåg eftersom det är så få på perrongen...


Vi tar alltså en taxi på morgonen till Hepingmen Station och kommer efter långa promenader under jord och upp och ner för åtskilliga trappor, så småningom fram till den avslutande tunnelbanelinjen nummer 8. På denna är vi inte ensamma utan får samsas om utrymmet med några tusen andra kineser. Några enstaka gånger finns det rulltrappor men det är inte alltid de fungerar...


När vi stiger ur tunnelbanan vid Olympic Green är det mycket varmt och fuktigt trots soldiset. Det är många trappor upp att gå uppför från den storstilade entrén till själva området där Olympiastadion ligger.


Längst fram i vårt synfält skymtar vi den gigantiska grå massan som utgör själva ”fågelboet”.


Även om den jättelika arenan används mycket sällan numera, är Peking en turistattraktion rikare. Stadion ligger i ett jättestort parkområde med inbyggd konstgjord sjö, utmärkt för picknick under den varma delen av året. Även om det kanske kan bli svårt att slå sig ner i gräset om man ska följa anvisningen på skylten.Kineserna själva tycker tydligen också att det är varmt denna dag – det kan man märka av alla paraplyer som används som parasoller.


Vi går ungefär en kilometer i hettan och beundrar diverse konstverk som är uppförda längs promenaden fram till stadion. Lyktorna längs vägen är utformade enligt samma mönster som ”fågelboets”.

När vi äntligen hunnit fram till själva Olympiastadion, som tornar upp sig framför oss i all sitt majestät, ger vi upp.Vi orkar helt enkelt inte ställa oss i den långa kön för att se hur det ser ut inuti – det får bli ”nästa gång”. Vi går tillbaka längs med stranden till den konstgjorda sjön med de nybyggda skyskraporna i bakgrunden.MM och jag återvänder till entrén. På vägen dricker vi var sin iste, gott och läskande i värmen. MM studerar kartan igen och kommer fram till att vi kan åka åt andra hållet med tunnelbanan och bara byta två gånger.


Hos skräddaren på Yashow är allt färdigt för provning. Min dräkt med kjol och byxor kommer att bli jättetjusig – hoppas jag. Skräddaren är nöjd och även MM provar sina kläder till bådas belåtenhet. Vi får hämta på söndag på eftermiddagen när vi vill. Det är inte så noga med tiden, skräddaren är ju ”always there”.


Nu är vi inte så långt från Schiller's så vi tar en promenad och avslutar kvällen med middag där. Och gott kinesiskt öl givetvis, eftersom det är Happy Hour igen när vi kommer dit.

12 kommentarer:

Bloggblad sa...

WOW! Tänk att du har varit där vid fågelboet!!!

Jättekul att se, det är roligare med privata bilder som är kommenterade än med bilder på internet eller i tidningar.

En sån där kostym i det materialet skulle jag ha velat ha - i någon av mina favoritfärger... fast inte cerise då, utan kanske mer åt det grålila...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, nu när man sitter här i Mogata igen och det känns lite konstigt att jag någonsin har varit någon annanstans...

Men jag är glad att jag har mina minnesanteckningar och mina foton, annars hade jag väl inte kommit ihåg någonting.

Det är ju mest herrar som syr upp kläder här så att tygerna är typiskt "manliga". Här finns ingenting i färger av ylletyger. Däremot finns det mängder av siden som man kan sy tjusiga klänningar och jackor av. Du får åka dit! Tjockt siden à 100kr/m...

Klimakteriehäxan sa...

Visst är Peking häftigt! När jag var där, för ca 1,5 år sen, var Fågelboet inte färdigt, vi såg det bara på håll. Hoppas du njuter även om det är lite varmt!

Musikanta sa...

Klimakteriehäxan:
Hej och välkommen igen till bloggen. Den är retrospektiv som du kanske märker om du läser ordentligt! Så nu är jag hemma igen i min lilla by, fjärran från det brusande storstadslivet.

Men jag tänkte att jag skulle dokumentera resan så att jag kan sitta på hemmet och minnas när den tiden kommer...

tant lila sa...

Mycket intressant att se dina bilder från Kina!
Du ser ut som en pigg 40-åring på korten!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Roligt att du tyckte om att se mina bilder. Då fortsätter jag väl med min "reseskildring".

Just nu känner jag mig precis som en trött 73-åring!
Kram/M

Annika sa...

SÅ kul att läsa dessa inlägg. Otroligt coolt detta alltså!
Skulle gärna se Fågelboet jag också. Då Peter var där samma vår som olympiaden så var de tydligen itne ens i närheten av att vara klara med olympiastadion...
Kram!!

Musikanta sa...

Annika:
Upptäckte inte förrän nu att du kommenterat alla tre inläggen. Tack, det är alltid kul med kommentarer. Det var en stor upplevelse att komma till Olympiastadion, det var så vackert designat (om du förstår vad jag menar) hela området.

De är duktiga, kineserna, och oerhört arbetsamma. Otroligt att de kunde få denna gigantiska anläggning färdig till invigningen när du berättar att det var långt ifrån klart på våren innan...
Kramar!!!

Marianne sa...

Ja men vad bra, då fick han lite mer än pommes?

: )

Musikanta sa...

Marianne:
På Schiller's äter MM ostrullar VARJE GÅNG vi är där + pommes frites. Det är jätteportioner så att han behööver egentligen inte äta något dagen därpå...

Men är det inte konstigt att menyn är densamma som för fyra år sedan?
Kram!

Ditte sa...

Ännu mer igenkännande. Men här var vi redan när "Boet" höll på att byggas och sedan under OS. Fantastiskt! Och att se Usain Bolt vinna sina 100 och 200 meters finaler är minnesvärt. Ja, allt annat också.

Musikanta sa...

Ditte:
Jag är förvånad över att du orkat läsa alla inläggen - det var inte så lätt att hitta dem. Förstår att det var en fantastisk upplevelse att var med om finalen på 100 och 200 m. Som sagt, vi fick bara se "fågelboet" utanpå men det var en upplevelse det också.
Kram från Ingrid