
Det är en liten skalbagge som sprider smittan och träden skrumpnar och dör. Almarna planterades i parken i slutet av 1800-talet så immunförsvaret är väl inte vad det en gång varit, antar jag. Nu ska de brännas på plats på måndag. Därför var vi naturligtvis tvungna att ta en åktur till grannstaden och föreviga de gamla träden.

Vi passade också på att besiktiga den unika kaktusplanteringen, som har Rådhusets 100-årsfirande som motiv i år. Än hade inte några klåfingriga kaktusentusiaster varit framme och plockat bort några växter – det brukar vara lite hål här och där i slutet av säsongen.


Vi fortsatte vår promenad runt stömparterren förbi restaurang Palace, som varit en mötesplats för många Norrköpingsbor sedan 60-talet. Kalle, min son, träffade sin fru Mari där i slutet på 80-talet…

Mycket nostalgi har flutit i lokalpressen efter beskedet att dess era var slut och restaurangen skulle läggas ner. Jag hade gärna sett att det hade rivits, för någon fulare arkitektonisk skapelse är svår att hitta…
När jag var nio år bodde jag högst upp i det gula gamla vackra sekelskifteshuset mitt på bilden. Från balkongen såg man Tuppens bomullsväverifabrik och taket med sin snurrande tupp i ljusblå neon, som tändes när det blev mörkt.

Fabriken lades ner i slutet av 50-talet och drabbades som så mycket annat av dåtidens rivningshysteri. Istället byggdes radhus och vanliga hyreshus på fabrikstomten. Radhusen hör till de dyraste husen i stan numera…

På senare tid har man istället för att riva de gamla fabriksbyggnaderna byggt om dem till bostäder. Det har blivit fantastiska lägenheter, men tyvärr också till Stockholmspriser. Tegelhuset med sitt fina murverk, som syns i bakgrunden där MM står, tror jag var ett bryggeri förr i världen.

Motala Ström, som flyter genom Norrköping, bjuder på många vackra scenerier. På andra sidan där vi går, sticker rådhuset upp sitt torn bakom husen. Det låga, gula huset där Moderaterna huserar numera, var förr det enda hospital eller sjukhus som fanns i Norrköping.

Strömsholmen mitt i Strömmen, som man knappt ser för alla träden, var för hundra år sen en inneplats för flanerande Norrköpingsbor på söndagspromenad.

Så här kunde det se ut då. Tavlan målad av konstnären Wilhelm Wiberg 1863.
