tisdag 2 juni 2020

1763 Raggmunk eller råraka

Eftersom min privata kock - tillika chaufför och allt i allo - hade rester från gårdagens suveräna potatisgratäng som han lagat att äta till lunch, lagade jag mat till mig själv idag. Det händer inte så ofta numera eftersom jag också för det mesta äter vegetariskt. Så det fick bli raggmunk eller råraka, som det också kallas - trodde jag.


Jag tog ett par ägg, lite mjölk och vetemjöl till en smet och rörde i en potatis och en morot som jag rivit. En halv tesked salt därtill. Sen stekte jag biffarna i olja. De blev ganska hårda och ganska smaklösa. Men med lingonsylt smakade det ganska gott ändå.

Då kom jag på att jag kanske skulle haft lök i. Och det var då jag fick lära mig att råraka och raggmunk är helt olika rätter. Råraka görs endast på riven potatis som man klickar till biffar i pannan. Det är potatismjölet som fälls ut som binder samman biffarna, står det i receptet. T.o.m. ICA har fel för sig när deras recept på rårakor är detsamma som raggmunksreceptet. För i det senaste ingår ju ägg, mjöl och mjölk tillsammans med den rivna potatisen. Men ingenstans hittade jag något recept med riven lök i. Men jag ska i alla fall pröva med lök nästa gång.

Uppdatering:
Enligt min yngsta dotter Mirren är det varken rårakor eller raggmunk jag har lagat utan (rotfrukts)biffar. I raggmunk har man ju inte rivna morötter. Rätt ska vara rätt...

26 kommentarer:

Mirren sa...

Det kallas ”biff” då. Om du har potatis, morötter och lök i smeten. 😘 M&P

Ronny sa...

Båda rätterna är två av mina favoriter, men visst ska det vara skillnad. Rårakan får nog lite högre rangordning för sin renare potatissmak. Utan lök och andra tillsatser än salt, men sedan är ju lingonsylten ett måste. Funkar bra så – fast stekta fläskskivor kröner förstås anrättningen. ;)

Äventyret framtiden sa...

Raggmunk hör inte till favoriterna, men däremot gillar jag rårakor.
Jag fick stor lust att göra sådana nu när du har triggat mig en aning.
Lingonsylt hör säkert till fastän jag aldrig använder det. Måste nog pröva

Musikanta sa...

Mirren:
Haha, klart att det inte är raggmunk när jag har morötter i. Inte tänkte jag på det. Så det var egentligen rotfruktsbiff som jag lagade.
M&P

Musikanta sa...

Ronny:
Jag får prova att göra rårakor nästa gång. Tror aldrig jag har ätit det. Fläsk serveras inte i detta hus eftersom Kent är vegetarian och jag är tillräckligt tjock ändå utan. Men i mitt tidigare liv var fläsk med löksås en stående middagsrätt.
Ingrid

Musikanta sa...

PettsKarin:
Om jag hade kommit ihåg det hade jag gjort vitkålslingon till. Fint riven vitkål blandat med lite lingonsylt. (Jag hade ju vitkål hemma.) Det blir inte lika sött. Tycker du ska prova att ha det till rårakorna.
Ingrid

BP sa...

Det visste jag faktiskt att det är skillnad mellan råraka och raggmunk. Jag föredrar råraka då den blir mindre "soggy". Till råraka kan du har många tillbehör, inte minst gräddfil eller crème fraiche med kaviar och rödlök. Jättegott. Om du gör rårakan med lök blir det ju som en spansk tortilla. Jättegott det också.
Raggmunk kan man ju äta med stekt fläsk, men du är ju vegetarian, så det går bort. Men löksås och raggmunk är en jättebra kombo.

Marie Andersson sa...

När det är lök och potatis är det franska rårakor

Ingrid sa...

Jag gjorde faktiskt raggmunkar igår och det blev så många så att jag ska äta det till lunch i dag också med lingonsylt och stekt bacon till. De blev riktigt goda tycker jag, men jag kunde nog haft i lite mindre med potatis.
Ha en fin onsdag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Jag är inte vegetarian, men eftersom Kent lagar all mat äter jag ju som han. Men tack för tips - det får bli till nästa gång jag lagar något till mig själv. Kaviar, rödlök och gräddfil verkar smaskens!
Ingrid

Musikanta sa...

Marie:
Hej och kul att du tittade in! Jag visste inte att sådana rårakor kallades för franska så det får bli sådana nästa gång. Jag gillar ju Frankrike som du vet :-).
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Tror du att det var därför mina blev så mastiga? Men jag kanske tog i för mycket mjöl? Jag hade bara en potatis, två ägg och en riven morot. Mjöl tog jag lite på gehör men dock minst 1 dl.
Kram från Ingrid

Lena i Wales sa...

Jag vet att jag också någon gång har slagit upp skillnaderna, men naturligtvis glömt dem nu. Bra påminnelse.
För enkelhetens skull kallar jag alla plättar med riven potatis för raggmunkar, helt fel, men enkelt. Dessutom gott.
Ha det bra!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Jag har alltid trott att det var samma rätt. Man lär så länge man lever :-). Visst är det gott. Men nästa gång steker jag i smör.
Ingrid, som önskar dig allt gott.

Bloggblad sa...

Jag har prövat att göra rårakor, efter att jag fick det till lax en gång på en restaurang, vansinnigt gott. Men jag får inte mina atthålla ihop, och det som blev, smakade inte alls som på restaurangen.

Däremot är jag, efter många misslyckade försök som nybliven husmor, fena på raggmunk. Favorit sedan barndomen, Men jag gör dem tunna ungefär som plättar, så de har ingen likhet med biff. Suveränt gott med bacon och lingon.

Det tog mig flera år innan jag lärde mig att det behövs mer mjöl om de fastnar och går sönder.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Fick du inte dem att hålla ihop så är det nog ingen större mening att jag ens försöker. Jag tycker raggmunk är gott men ska steka dem i smör nästa gång. De blev inte alls frasiga med oljan utan lite mer sega. Jag ska göra dem lite tunnare också nästa gång och kanske gå efter ett recept och inte bara höfta. Jag glömde också att göra vitkålslingon till - jag hade ju vitkål i svalen.

Klimakteriehäxan sa...

Raggmunk, råraka eller rotsaksbiff - väldigt gott alltihop!

Bektesh Jehona Sjostrom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bloggblad sa...

Jag ser att du också har fått ett långt spam... tog nyss bort mitt med samma budskap.
Den svenska översättningen är rätt intressant att läsa...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag läste det aldrig - det var ju synd.

Karin sa...

Åh, gott. Råraka är en favorit. Men jag blev chockad när jag såg en amerikan på en lunchrestaurang vid Norra bantorget, som beställde en portion rårakor, men tog ketchup i stället för lingonsylt! Otänkbart för mig. Troligen otänkbart utan ketchup för honom.

Musikanta sa...

Karin:
Haha. Ketchup skulle jag heller aldrig kunna tänka mig - fast sött är det ju liksom lingonsylt.
Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Råraka, det är för mig potatisplättar. Det har jag gjort många gånger och med lingonsylt till, jättegott. De du gjorde är grönsaksbiffar, jajjemen, det är också gott. Raggmunkar med löksås, mums!
Kram!

Musikanta sa...

Gerd:
Ja, det upplyste ju mig redan Mirren om :-). Men de var goda i alla fall. Men, som sagt, nästa gång steker jag i smör. Potatisplättar kallar jag dem som gör av överblivet potatismos blandat med mjöl och ägg.
Kram tillbaka från Ingrid

farmor/mormor Hanneles bokparadis sa...

Mums! för båda

Musikanta sa...

Hannele:
:-)
Ingrid