torsdag 5 februari 2015

1068 Frälsarkransen

För tjugo år sen skapade biskop Martin Lönnebo Frälsarkransen, som blev en stor succé. Det är ett armband/radband som består av 18 glaspärlor av olika betydelse. Jag själv har haft ett sådant i många år men jag har inte haft det på mig särskilt ofta eftersom jag inte har vetat vad alla pärlorna betydde förrän nu.


Frälsarkransen skapad av Martin Lönnebo. Bilden är av mitt eget armband/radband.  (Bilderna går att klicka större.)

Med Kyrkans tidning idag kom nämligen en folder om Frälsarkransen där det stod många saker som jag inte visste om denna. Det finns också en sida där man kunde se vad pärlorna betyder. Länken ovan visar detta ännu tydligare. En sida med tips finns också om hur man kan använda pärlorna.


Bilden från foldern om Frälsarkransen.

Foldern innehöll även korta artiklar relaterade till detta lilla armband/radband. Där fanns bland annat en intervju med Martin Lönnebo, Om honom kan man läsa här. Han berättar att han fick idén för tjugo år sen i Grekland när han var inblåst på en ö och satt på ett kallt uthyrningsrum och inte hade så mycket att göra. Han hade sett den grekiske prästens radband tidigare på dagen i caféet och började skissa på något liknande att ha hemma i Sverige. Det blev Frälsarkransen.


Bilden från foldern om Frälsarkransen.

Det finns också bilder och intervjuer med personer som man kanske inte skulle kunna tro att de har på sig armbandet varje dag. Alexandra Charles, före detta nattklubbsdrottning och initiativtagare till 1,6 miljonersklubben, som ska arbeta för att förbättra kvinnors liv med speciellt fokus på hälsa och sjukvård, säger att hon brukar ta tag i någon av tystnadspärlorna när hon är stressad. Drottning Silvia är också med på en bild tillsammans med Obama där hon bär Frälsarkransen runt handleden.  

Jag läser vidare att Frälsarkransen tillverkas för hand i Indien i en by som mer eller mindre lever på detta. "Arbetet har inte bara skapat bättre privata levnadsförhållanden, inkomsterna används också för att bygga upp  lokalsamhället", skriver Brita Häll i en av artiklarna. Det är mycket intressant läsning och jag hoppas att denna folder kommer att bli tillgänglig i kyrkorna för alla besökare. Vill man köpa en Frälsarkrans och bidra till att barn slipper att arbeta och få gå i skolan istället är det bara att beställa på fralsarkransen.se

Uppdatering.
Min bloggvän Anna berättade att det var en artikel i DN Kultur den 1 februari om just Martin Lönnebo och Frälsarkransen.  Här kan man läsa den.

24 kommentarer:

Gunnel sa...

Mycket intressant. Det var inget som jag kände till sen tidigare. Så bra att det hjälper den fattiga befolkningen också.

Eva Trillian sa...

Har jobbat en hel del med Frälsarkransen som hjälpmedel - använder det själv, periodvis. Varmt rekommenderat som påminnelse att ta en paus i vardagen, då och då!

Geddfish ♥ sa...

Jag har en frälsarkrans hemma. Den köpte jag till en pilgrimsvandring för tre år sedan. Och vi pratade just om då vad pärlorna betydde.
Den är fin.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag visste inte heller att det tillverkades i Indien och att det har hjälpt invånarna i den lilla byn att få det bättre - framför allt barnen som nu får gå i skolan.
Kram

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Jag förstår att den inte är helt obekant för dig *ler*.
Jagkulan tycker jag var speciellt intressant. Den ska påminna mig om att vara ansvarsfull och att se mig själv som värdig! Det kan innebära mycket...

Musikanta sa...

Gerd:
Jag har tyckt att den har varit fin tidigare, men ännu mer nu när jag vet vad alla pärlorna har för betydelse.
Kram tillbaka

Bloggblad sa...

För mig var det förstås inget nytt, jag hörde Martin L berätta om den redan -98, hos nunnorna i Vadstena. Fast då var det enklare träpärlor på ståltråd. Bättre nu, när tillverkningen ger så bra jobb.
Jag köpte mitt radband för länge sen, ihop med en liten bok av ML där det finns en liten kort bön till varje pärla.

Radbandet har blivit lite av ett tecken som visar att man tror. Fast jag har inte mitt på mig så ofta, använder det ändå ibland.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag fick mitt för kanske 5-6 år sen och då visste jag ingenting om det. Jag har inte haft på mig mitt så ofta just för att jag var rädd för att någon skulle fråga vad pärlorna betydde eftersom jag inte visste vad alla symboliserade. Nu har jag lärt mig det :-)

Anna/notonmusic sa...

Det var en fin artikel om Lönnebo/frälsarkransen 1 feb i DN. Jag gillar symboliken och tanken även om jag inte praktiserar den själv. Jag skulle bara glömma den i fickan så den hamnade i tvättmaskinen. Men det kanske den tål :-)

Veiken sa...

Mycket intressant! Jag har aldrig hört talas om den förut. För mig är en frälsarkrans en livboj, som slängs i sjön när någon håller på att drunkna. Oftast vit och rödrandig. När jag läst ditt inlägg kan man faktiskt säga att armbandet också är en sorts livboj. Kramar

Musikanta sa...

Anna:
Jag ska se om jag kan hitta den artikeln.
Radbandet tål säkert att hamna i tvättmaskinen - pärlorna är handblåsta och verkar genomfärgade. Jag ska använda det lite oftare nu.

Anonym sa...

Jag har också en frälsarkrans, köpte den tillsammans med en bok som beskrev i detalj alla pärlornas betydelse och andemeningen bakom.
Martin Lönnebo brukar ibland medverka i Helgmålsringningen som är på TV lördagskvällar. Han talar så enkelt och fint.
Såg i förra inlägget att ni börjar er sångrepetion med avspänningsövningar. Det är något vi borde göra också, vi har endast röstträning. Fint att du visade bild på en övning.
Kram och ha en finfin dag önskar Wiolettan.

Spanaren sa...

Så intressant flera gånger om. Vill också ha ett sådant här armband ;.)
Denna goa man brukar jag se i Helgmålsringningen på lördagar. Minns jag inte fel så är han från Västerbotten också. Vilken toppenidé och så bra att det togs upp i denna tidning + i din blogg. Varför måste man vara troende för att bära ett sådant här smycke? Man kan tro lika mycket fastän man inte går i kyrkan *ler* Bra inlägg ... tack/ kram

Vi i Kasperian sa...

Detta hade jag aldrig hört talas om, men Martin Lönnebo är en person jag känner största respekt för.
Jag ska köpa en krans!
Tack ska du ha!
Berit E

Barbro S sa...

Jag har hört talas om denna för länge sen och tänkt att jag skulle skaffa en men det har inte blivit av. Kanske jag får en kick nu att ordna det :).

Annika sa...

Det där armbandet såg jag ffg när min moster var svårt sjuk i sin rygg för sex år sen. Hon hade ett sådant armband, även om hon inte är direkt religiös. Tycker det är fint, faktiskt. Då talade vi om de olika pärlorna och vad de står för.
Undrar om det armbandet finns i US?
Kramen!

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Anna:
Jag har uppdaterat bloggen med artikeln från DN.
Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Ja, det var väl därför den fick namnet. Just frälsning är ju ett ord man använder ofta i kyrkan så det passar ju också.
Men visst är en frälsarkrans en livboj ocks.
Kramar tillbaka

Musikanta sa...

Wiolettan:
Vi börjar med att "plocka äpplen" och sen böja oss ner och slappna av. Den är det rullningar med axlarna - det är där de flesta spänningar sitter. Tappa hakan är bra när man ska sjunga.

Sen har Mia ett par andra axelrörelser som visas på bilden. Efter det har jag övningar för att stärka stödet (magmusklerna) Först när vi har gått igenom det är det dags för olika uppsjungningsövningar.

Det har varit en underbar dag här, bara någon grad kallt och sol.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Spanaren:
Det är nog meningen att den som bär det här arm/radbandet ska vara kristen. Det är ju tänkt som ett radband från början med olika pärlor för olika böner som är mycket vanligt i katolska och grekis-kortodoxa kyrkor.. Det signalera nog i alla fall att du tror på Gud...

Visst kan man tro fast man inte går i kyrkan!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Roligt att mitt inlägg genererade en frälsarkrans till.
Martin Lönnebo är en verkligt fin man. Min barnkör spelade Köp varm korv på blockflöjt för honom när han var på besök hos oss en gång i Mogata kyrka. Han var mycket road och nöjd, kommer jag ihåg och barnen fick mycket beröm.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Barbro S:
Ja, varför inte :-)?
Kram

Musikanta sa...

Annika:
Om du vill köpa ett skickar de säkert ett till dig. Det kan ju inte vara så besvärligt.
Kram från Ingrid