tisdag 6 juli 2010

Tripp till Göteborg

Det var nog femton år sedan jag senast var i Göteborg. Trots att jag jobbade där i ett halvår någon gång i början på 1960-talet är staden helt okänd för mig. Jag arbetade då som aspirant på rembursavdelningen på Skandbanken, som låg några kvarter från centralstationen på den tiden.

Den gamla vackra centralstationen i Göteborg. (Bilderna går att klicka större)

Jag och min dåvarande man bodde då i Alingsås och eftersom min dotter Anna bara var tre år, hade jag bråttom hem med tåget för att hämta henne på dagis. Banken var inrymd i ett vackert gammalt hus som låg vid kanalen och jag gissar att det är där som Föreningssparbanken nu håller till.

Jag tror att Skandbanken inrymdes i det fjärde huset från vänster på bilden

Mitt jobb var att skriva maskin och skriva rent brev som chefen på rembursavdelningen kom med vid tresnåret. Mellan lunch och klockan tre fanns nästan ingenting att göra. Sen var det bråttom med breven som skulle iväg. Man fick skriva om hela brevet om man skrev något enda fel – det fick inte synas någon radering eller tippexmärke. Jag avskydde jobbet…

Inte heller begrep jag vad jag höll på med och fortfarande har jag ingen aning om vad remburs är för något. Efter något år övergav jag så alla tankar på en karriär inom bankvärlden.

Anledningen till Göteborgsvisiten var Minimirren, yngsta barnbarnet. Mirren skulle nämligen hålla en konferens i Göteborg under en dag och var tvungen att ha honom med sig eftersom hon fortfarande ammar ibland. MM och jag erbjöd oss storsint att följa med till Göteborg och vara barnvakt under dagen. Mirrmaken var i Berlin så han kunde inte följa med.

Mirren och Minimirren vid ankomsten till hotellet

Vi bodde på The First Hotel vid centralstationen varifrån vi hade uppsikt både över bangården och de resande till och från Göteborg. Vägen till hotellrummen gick nämligen via en bro över själva järnvägshallen.

Utsikt från ena änden av hotellkorridoren

Utsikt från bron över stationshallen på väg till hotellrummet

Hotellet översvämmadesav nästan likadana tavlor. Unga vackra flickor vid motorcyklar eller bilar och med högklackade skor, allt i rött, svart, vitt och grått. Inga gamla tanter här inte... Om man klickar på länken till The First Hotel ovan, kan man se fler av de intressanta konstverken!

Det märktes vilka hotellgäster som motiven på tavlorna - som även fanns på väggarna i matsalen och på hotellrummen - riktade sig till...

Eftersom vi var barnvakter fjärmade vi oss inte särskilt långt från hotellet. På förmiddagen gick vi en liten promenad genom Nordstansgallerian för att inhandla ett extra byte kläder till Minimirren, som hade passat på att bajsa ner de tre uppsättningar kläder som Mirren tagit med sig. En jättelik galleria med de flesta stora firmor representerade och massor av andra små butiker. Polarn och Pyret hade rea, påpassligt för oss.

På jakt efter kläder till Minimirren

Minimirren verkar vara ganska nöjd med tillvaron trots att mamma är borta

På eftermiddagen gick vi en promenad i Trädgårdsföreningens park – som jag av ovanstående skäl - aldrig satt min fot i tidigare.

MM och jag på väg till Trädgårdsföreningen

Vi hade tur som kunde fota en av Göteborgs största sevärdheter...

Varmt och skönt och många vackra blommor och anläggningar att beundra. Vi var naturligtvis också inne i det ståtliga palmhuset och besåg tropiska växter och svettades i den fuktiga värmen. Jag sörjde dock över att jag inte tagit med mig jumpadojorna istället för sandalerna, som sand och småsten på de grusade gångarna hade fritt tillträde till.

Ett överflöd av blommor i Trädgårdsföreningens park

Massor av rosor av olika sorter och färger fanns också i överflöd

Det ståtliga palmhuset

Bouganvillean för tankarna till Medelhavsområdet

Även träden var vackra att se på

Promenad i Trädgårdsföreningens park utmed kanalen

Från Trädgårdsföreningen hade man utsikt över synagogan i Göteborg

Efter promenaden hade vi tänkt äta middag på någon trevlig uteservering. Vi strosade därför uppför Avenyen, men tyvärr var det fler än vi som hade kommit på den idén. Det ljuvliga vädret gjorde väl sitt till att det inte fanns ett bord att uppbringa någonstans.

Promenad uppför Avenyen

Fullt med folk på varenda trottoarservering

För övrigt fanns det ingen varmrätt under 150 kronor så vi återvände till vår galleria där jag intog en hamburgare för tio kronor och MM en vegeburgare, som dock var något dyrare. Är inte heller säker på att folk på de finare restaurangerna hade uppskattat att ha en bebis i närheten som åt med fingrarna och kastade maten på marken ibland istället för i munnen.

Första kvällen var Mirren med och åt pizza på en liten italiensk restaurang

Vattenflaskan kom väl till pass under den stekheta eftermiddagen

Minimirren var glad och nöjd och inte ledsen på hela dagen och somnade innan Mirren kom hem. Storebror hade farmor tagit hand om – det hade nog inte varit lika lugnt om han också varit med…

Allt gott och väl på hemväg från Göteborg

17 kommentarer:

Bloggblad sa...

Trevlig utflykt! Ganska skönt att kunna dela på barnen ibland.

Evatina-beth sa...

Härligt att se så fina kort från Göteborg. Båda mina föräldrar kom därifrån och när jag var liten var jag ofta på besök hos min mormor och ibland hos farfar. Göteborg har en stor plats i mitt hjärta.

Äventyret framtiden sa...

Fint att se bitar av Göteborg. Jag tycker om staden och dess innevånare. Har varit där ett antal gånger när dottern studerade där.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det hade nog inte varit en lika angenäm dag om Lillmirren varit med. Hade inte funnits mycket för honom att göra! För långt att gå till Liseberg...

Eva:
Göteborg visade sig ju från sin allra bästa sida den här gången - strålande sol och många turister. När jag jobbade där kommer jag mest ihåg hösten och vintern med regn och blåst...

Pettas:
Visste inte att du hade en så gammal dotter. Du får berätta om henne någon gång. Göteborg var en trevlig upplevelse, även om jag föredrar Stockholm - som jag känner till mer...

Miss Gillette sa...

Fin utflykt! Jag är såklart partisk eftersom jag bott så länge i Göteborg, men säger ändå att det är en snäll och trivsam stad. Trädgårdsföreningen var ju ett utmärkt val med ett så litet barn, där kan man hänga hela dan.

Säg till innan du ska dit nästa gång, med eller utan små, så kan läsekretsen säkert tipsa om vad du/ni kan hitta på.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det var bara det att det var vamt och att jag hade alldeles fel skor - fick ont i fötterna efter en kilometer. Annars hade vi nog promenerat till Liseberg...

Sen var vi tvungna att återvända till hotellet med jämna mellanrum för att byta på bebis och mata och så. Jag vet att det finns mycket att titta på i Göteborg!
Ha det gott i värmen!

Marianne sa...

Kul med en liten utflykt så där, och att få vara barnvakt är verkligen en bonus. Jag kan inte heller Göteborg ett enda dugg. Efter att ha blivit trakasserad bara för att jag var från Stockholm, på en midsommarfest, har jag inte varit så sugen på att åka dit ...

Kram!

Grekland nu sa...

Härliga Göteborg! Pluggade där i två år och har alltid varit fäst vid stan. Mysig dag ni hade med minstingen!

Eleonora sa...

Vilken trevlig resa du har gjort till Göteborg och så mycket du har hunnit med att se.

Fina bilder du visar - tack för det. Fortsatt god sommar och kram kram

olgakatt sa...

Göteborg är en trevlig stad på Sveriges framsida dit jag gärna åker. Det händer att jag tar tåget över bara en dag för att flanera och gå på utställningar. Eller stannar en natt och går på operan på kvällen.
Stackars dina fötter - det förmörkar tillvaron om man har ont i fötterna.

Musikanta sa...

Marianne:
Nej, Göeborgare gillar inte Stockholmarna, det vet jag. Men barnsligt att trakassera dig var det i alla fall!

Man får väl låta bli att bry sig - du anar inte hur man blir behandlad ibland på Öland bara för att man är utsocknes! Där är alla "Stockholmare" som inte är infödda ölänningar...
Kramar!

Ingabritt:
Visst hade vi det mysigt men det blev inte mycket tid till några andra upplevelser än att sköta om Minimirren...
Varm kram/M

Musikanta sa...

Eleonora:
Ha en fortsatt skön sommar själv. Nu blir det inte fler Stockholmsrestor på ett tag - däremot besök på Öland så småningom. Men till hösten hör jag av mig igen!
Många kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag borde vara lite mer företagsam inser jag när jag läser om allt du företar dig på egen hand. I alla fall ska jag hitta på något i Stockholm nästa gång jag åker dit.

Man får sitt straff för sin fåfänga. Hade jag tagit mina vanliga fotriktiga jumpadojor hade vistelsen i Göteborg varit avgjort behagligare. Jag ska inte göra om misstaget någon mer gång...

Anna, Fair and True sa...

Göteborg är fint, särskilt nu på sommaren. Hagaområdet är fint och även Trdgårdsföreningen som ni var på.

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Det får bli Hagaområdet nästa gång då...
Ha det gott i värmen!

konferens barcelona sa...

The Göteborg looks good place, as a person goes on a holiday he want to get relaxed and like to have good food and nice ambience and atmosphere. hence this place look as perfect as one want. even conference can be held as good as possible ...
Konferens västkusten

Musikanta sa...

konferens barcelona:
I really agree with you!
Best wishes!