måndag 26 juli 2010

Ölandsbesök hos Mirrfamiljen

Tillbringade veckan som gått tillsammans med Mirrfamiljen i deras sommarhus på Öland. MM följde med ner på söndagseftermiddagen, men åkte hem redan på måndagen. Det var ju som varmast just då och han hävdade att blommorna hemma behövde vattnas. Jag har ju en liten basilikaodling som han omhuldar, vilket var ett bra svepskäl att åka hem. MM är hemmakär han - inte äventyrslysten som jag.

Redan vid ankomsten på kvällen möttes vi av en välkomstkommitté bestående av Mirren, Mirrmaken och barnbarnen vid sista elstängselgrinden. Två till har man redan öppnat innan man kommer fram till sommarhuset.

Välkomstkommitté (bilderna går att klicka större)

Casimir och Caspar - Lillmirren och Minimirren - hade under dessa dagar anammat sedvänjan från sydligare trakter att sova på dagen och vara vakna till sent på kvällarna.

Födelsedagspresenten från mormor och morfar till båda barnen tas flitigt i bruk

Det behövs inte några dyra leksaker när man just fyllt ett

På måndagen följde i alla fall MM med till Böda Sand. Så kan man också tillbringa semestern. Lider man av sällskapssjuka får man sitt lystmäte här. Mirrmaken badar i T-shirt eftersom han blivit rejält bränd de första dagarna på stranden.

På väg ner till stranden vid Böda Sand

Semesterfirare på stranden vid Böda Sand

Mirrmaken med Casimir och Caspar

Kan vara trevligt som omväxling till vistelsen i Mirrfamiljens sommarhus, där de enda grannarna består av olika sorters kossor. En del svart- och vitbrokiga och en del av någon skotsk höglandsras. Just nu håller de sig borta från oss.

Casimir plockar "kaffe" på strandängen

Måndagseftermiddagen upptogs av handlande i ortens enda ICA-affär. Eftersom man byter stugor på söndagen var några hundra andra sommargäster också där i affären för att handla matvaror som skulle räcka hela veckan. Kändes trevligt, som att vara tillbaka i Kina…

Trängsel i den enda affären i byn

Dagen därpå åkte Mirren, barnen och jag till Bödagårdens Camping – ett paradis för frikyrkofolk. Vi besökte ett barnmöte, där det var svårt att tränga sig in eftersom vi kom lite sent. Barnens kusiner skulle nämligen vara där enligt uppgift, vilket också stämde. Mycket sång och bibelteater, där barnen själva medverkade. En härlig stämning trots den trettiogradiga värmen.

Barnmöte på Bödagårdens Camping

Mirren, Caspar och Casimir på barnmöte

Kaffe efteråt med Mirrmakens bror och svägerska, som går på ”fallande fötter” som man sa på den tiden jag bodde i Skåne.

Fika med Mirrens svåger och svägerska och den yngsta kusinen

Sen gick alla förstås ner till badstranden, där alla andra som campade eller bodde i stugor på Bödagårdens Camping befann sig. Mirren hade tagit med sig lunch, vilket kanske inte var så välbetänkt på denna sandiga beach...

Mycket folk också på Bödagårdens Camping

Caspar älskar att bada

På kvällen, efter middagen hemma, badade vi på vår egen lilla ”privata” playa. Där finns det tång att roa sig med för Caspar att kasta i sjön. Kontrasten mellan Bödabaden och denna lilla strand är slående – bara en svan som delar havet med oss.

Bad vid den "privata" playan


På torsdagskvällen
kom Mirrmaken ner igen för att skjutsa hem mig till Mogata. Men innan dess hann Mirren och jag själva göra en sväng till Borgholm. Verkligen semester att själva gå och strosa på Storgatan och titta i affärer utan att hela tiden ha koll på barnen. Vi tittade in i en presentbutik – hade varit helt otänkbart om barnen varit med - där Mirren hittade ett par jättefina keramikfiskar att hänga upp hemma på väggen i sommarhuset.

Mirren visar upp sina vackra keramikfiskar

Fullt med semesterfirare i Borgholm på torsdagskvällen

Trots att klockan var halv nio på kvällen, när jag tog fotot, var Storgatan fylld av semesterfirare. MM:s pappa bodde på Öland under långa perioder de sista åren han levde, så jag har mest varit där under icke-säsong och hälsat på. Så det här med bilköer och trängsel på gatorna och i affärerna, var något helt nytt för mig.

På fredagseftermiddagen åkte vi hem lagom till det att regnvädret hade anlänt. Jag hade nämligen spelningar både på lördagen och på söndagen. Men det ska jag berätta om i mitt nästa inlägg.

Traktorrace hör till begivenheterna på Öland under sommaren

12 kommentarer:

Grekland nu sa...

Vad härligt ni verkar ha haft det! Och vilka strandbilder - rena Grekland...Har inte varit på Öland på många år, skulle vara roligt att få återse ön.

Eleonora sa...

O vilken trevlig och härlig vecka du har haft med dina kära! Har du själv badat också?

Fina bilder har du också tagit och barnen ser ut att ha ett riktigt litet paradis på tomten och på den privata badstranden.

Hur roligt allting än är med barn och barnbarn, är det faktiskt ganska skönt att komma hem igen. Fast kanske inte så skönt att komma hem till nya jobb?

Nu har du ett underbart minna att plocka fram då snöiga vintern tränger sig på. Ha det gott! Kram

Musikanta sa...

Ingabritt:
Ja, det var verkligen osannolikt varma och vackra dagar - man fick faktiskt Medelhavskänsla...

Öland är fantastiskt tycker jag (som tidigare), men kanske ännu vackrare i våras med den skira grönskan och alla näktergalarna som gol runt huset i näbben på varandra...
Kramar!
PS. Jag har ännu inte hunnit läsa ifatt hos mina bloggvänner, men hoppas kunna göra det de närmaste dagarna.

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja visst badade jag också - massor. Men det var ju mest jag som stod bakom min egen kamera eftersom Caspar hade badat Mirrens kamera i havet. Den var visserligen vattentät, men något stod öppet som inte skulle göra det och sen var den kaputt...

Att komma hem till nya jobb var faktiskt det roligaste av allt. Jag ska berätta om det i mitt nästa inlägg.
Många kramar
Ingrid

Miss Gillette sa...

musikanta: Nu har vi varit väldigt nära varann du och jag -- den gilletteska familjen har varit i Kalmar en vecka nämligen. Och vi var på Öland både i söndags kväll och hela måndan. Vi hann förstås inte se nästan nånting utom djurparken, men ön ligger ju kvar och det är kul att se fram mot fler besök.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Kul att vi var så nära varandra IRL (heter något annat nu som jag har glömt) och inte bara i cyberrymden...

Du får berätta om djurparksbesöket. Mirrfamiljen funderar på att åka dit men det har inte blivit av ännu.

Marianne sa...

Hjälp vad mycket folk det är på Öland! Det ser mycket mysigare ut på er privata playa än de där fullpackade stränderna. Inte många likheter med Johan Teorins böcker inte!

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Ja, det är inte någon som hittar dit, verkar det som. Vilket inte är så konstigt, eftersom det inte finns någon väg dit.

Och jag tror aldrig att jag sett så mycket folk på någon badstrand förut som på stranden i Böda Sand och Bödagården.

Johan Theorin skriver ju mest om vintern och då finns det inte en kotte på Öland utom de som är bofasta där - och det är inte så många. Men visst är kontrasten slående...
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Vilka härliga strandbilder! Ser ut som en mysig vecka på Öland.

Svallande fötter hade jag aldrig hört - intressant! På tal om graviditet och barn, din dotters barn har ju ganska ovanliga namn. Hur kommer det sig att hon valde dem? Släktnamn eller tyckte de bara att de var fina helt enkelt?

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Fallande fötter ska det vara, inte svallande, haha!

Mirren är ju döpt till Åsa, som har visat sig vara besvärligt i internationella sammanhang. Därför ville hon att barnen skulle ha sådana namn som var internationellt gångbara. Maken heter Christian, så de skulle också helst börja på C.

Jag hade en mönsterelev i min klass här i Mogata som hette (och fortfarande heter) Casimir -släktnamn i en välkänd släkt härnere - så namnet var inte så särskilt obekant för henne.

Caspar heter ju en av de vise männen (numera stjärntydarna) så det föll också sig ganska naturligt.
Kram/M

Anna, Fair and True sa...

Oj, skrev lite fel :)

Då förstår jag hur namnen kom till. Caspar känner jag ju till men Casimir hade jag knappt hört förut.

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Casimir är ett namn som följer släkten Reuterskiöld för övrigt. Kan vara kul att veta även om det inte har någon som helst anknytning till oss...

Det fanns också en pfalzgreve som hette det i Sverige för några århundraden sedan. Annars håller jag med om att det inte är särskilt vanligt :-)