måndag 7 mars 2011

Besök på Moderna museet i Stockholm

Moderna muséet på Skeppsholmen. (Bilderna går att klicka större).

Idag är det precis en vecka sedan jag åkte med Swebus upp till Stockholm för att hälsa på Mirrfamiljen. Jag hade planerat att ha dagarna fria tisdag och torsdag för egna upptäcktsfärder i huvudstaden med museibesök och stadsvandring i Gamla Stan och onsdagen för shopping några timmar med Mirren, som sällan kommer hemifrån.

Planeringen sprack något eftersom båda barnen blev sjuka. Den minste hämtades från dagis på tisdagen då han hade 40 graders feber, vilket inte nämnvärt påverkade hans allmäntillstånd. Även storebror fick hållas hemma på onsdagen och resten av veckan eftersom han hostat hela natten och även hade feber. Inte heller hans allmäntillstånd verkade ha tagit skada, utan de små bröderna busade och var i luven på varandra som vanligt.

Jag åkte själv in till stan på tisdagsförmiddagen för att besöka Moderna museet, som jag faktiskt inte kommer ihåg att jag någonsin varit på. Nu var det ju närmare sextio år sedan jag bodde och studerade i Stockholm, så minnet kanske har bleknat…

Dagen var gråmulen och kylig och jag hade lite svårt att orientera mig eftersom inte tunnelbanan var utbyggd till Kungsträdgården när jag bodde i Stockholm på den tiden. Jag hamnade så småningom på Blasieholmen på fel kaj, men fick några fina bilder bl.a. på fåglarna i Strömmen därifrån.

Fullt med svanar och änder i Strömmen

Man förstår varför meteorologerna har uttrycket "rutten is" i sin terminologi


Ett motiv jag aldrig tröttnar på - utsikten över Gamla Stan från bron över till Skeppsholmen

Efter lite irrande på Skeppsholmen hittade jag så till museet där jag tillbringade några timmar med att titta på tavlor, skulpturer och foton. Det pågick nämligen en fotoutställning med Cindy Sherman, som jag ganska hastigt ögnade igenom på jakt efter hallarna med konstsamlingarna.

Att jag var på rätt väg till Moderna muséet gick ju inte att ta fel på

Denna installation har jag inte hittat upphovsmannen/kvinnan till - kanske någon av bloggvännerna vet?


En påminnelse om morgondagens shoppingrunda, också den en installation av för mig okänd konstnär

Några av konstnärerna var nya namn för mig. t.ex. Giacomo Balla och Francis Picabia. Intressant är att det går bra att fotografera inne på museet utan blixt, medan det är absolut förbjudet att fotografera alls på Norrköpings konstmuseum! Men min gamla idol Henri Matisse var förstås representerad med sina collage på äldre dar.

Henri Matisse - Apollon, collage på vitmålad duk


Henri Matisse - fler collage

Det var rea i museibutiken och jag gjorde ett verkligt fynd. Förra årets tjocka katalog – den väger över ett och ett halvt kilo - med underbara färgbilder i massor för det facila priset av 49 kronor! Där insåg jag också att det var en mycket liten bråkdel av museets samlingar som jag hade sett under mitt besök…

Den tjocka museikatalogen till ett facilt pris!

Så här målade Kazimir Malevich när han var ung

Den här typen av målningar gjorde honom världsberömd...

Jag hade lovat Mirren att äta lunch på stan och gick till Kulturhuset för detta ändamål. Men när jag kom dit kvart över två var lunchen slut. Tog istället en kopp te och en rejäl brownie på Åhléns café nära utgången till tunnelbanan för att var på den säkra sidan...

Kom precis lagom för att föreviga Lillmirren som skulle klippa sig klockan tre hos damfrisören mitt emot Mälarhöjdens tunnelbanestation.


Lillmirren blir fin i håret

Mirren och Minimirren väntar med spänning på resultatet

Uppdatering
Anledningen till att Lillmirren också var tvungen att vara hemma var att Minimirren var sjuk och att de på dagis trodde att Lillmirren också kunde få feber! Inte att han hade hostat hela natten. Var fick jag det ifrån? Livlig fantasi kanske... Tur att jag har korrekturläsare :-)!

22 kommentarer:

Mirren sa...

Trevligt inlägg även om jag har en del att anmärka på din beskrivning av sönernas tillstånd. Casimir var ju inte ett himla dugg sjuk över huvud taget. Hade "feber och hostade hela natten" var den värsta överdrift jag hört i hela mitt liv! Storebror fick helt enkelt vara hemma eftersom lillebror var sjuk - och personalen ansåg att "han nog hade feber också".

Men som sagt, för övrigt har jag verkligen sett fram emot att läsa om dina intryck och se bilder från besöket. Det var synd om dig att du inte fick så mycket lugn och ro även om jag uppskattade sällskapet!

Mirren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mirren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Mirren:
Jag har tagit bort kommentarerna om badbilden med barnen eftersom jag också tagit bort denna. Däremot har jag uppdaterat blogginlägget med anledning av din första kommentar.

Tack för senast förresten! Jag åkte faktiskt inte upp till Stockholm för att få lugn och ro :-)...
M&P

Eleonora sa...

Nu blir jag sååå ledsen för att jag inte hade möjlighet att träffa dig. Så mycket fint du sett och upplevt! Med mig som ciceron hade du inte behövt komma på avvägar i alla fall. Men nu var det som det var och vi får ta igen skadan och ha ändå mer trevligt att upptäcka när du kommer nästa gång.

Goa pojkarna - han är så sööt där i klippstolen med skynket ända ner till golvet.

Så har du gjort vårfint i bloggen också -härligt fågelmotiv.

Ha det gott söta Ingrid och stor kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Nej, jag tänkte på dig när jag åkte till Kungsträdgården eftersom det var du som visade hur man skulle ta sig dit med tunnelbanan.

Det går fler tåg och jag hoppas att dina läkarbesök är över när jag kommer upp nästa gång och att det är lite varmare!!!

Jag glömde att skriva om Minimirrens rosa stövlar som han vägrar att ta av sig ens när han ska sova :-)...
Stor kram från Ingrid

Evatina-beth sa...

Härligt att träffa barnbarnen förstår jag. Jobbigt med infektioner som tycks drabba barn så ofta nu för tiden. Man kanske tänker mer på det nu när de måste stanna hemma från dagis, till skillnad mot förr då de kanske ändå var hemma och fick krya på sig utan att föräldrana behövde ta ledigt från jobbet.

Äventyret framtiden sa...

Tack så mycket för konstrundan. Jag känner mig lyckligt lottad som har sådana bloggvänner som delar med sig av kultur av olika slag.
Även här finns ett litet barnbarn som hostar och har feber..
Ha det gott!

Kramar!
Karin

Ailas sa...

Även jag tackar för guidningen i "Moderna". Har bara varit där en gång och tror inte att vistelsen gjorde några större intryck på mig, då. Jag är nog mer för "National", om jag ska välja. Men så föredrar jag även barock före minimalism. :)

Trevlig fortsättning på måndagen!

olgakatt sa...

Moderna Museet är ett av mina favoritställen i Sthlm. Om inte någon av dettillfälliga utställningarna intresserar mig finns alltid de permanenta verken.
Cindy Sherman har jag alltid gillat och för några år sedan hade Louisiana en retrospektiv utställning över hennes då senaste 30 år. jag gick där en hel dag och kunde inte få nog.
Har ingen aning om vem gjort den snurrande garderoben framför Warhols kossor men den ser litet bekant ut. Kanske mer än en konstnär som haft temat!

Miss Gillette sa...

Han börjar bli stor, Lillmirren ...

Museer är alla tiders. Jag hade tillfälle att grotta ner mig precis hur mycket jag ville på Nordiska häromveckan och höll på att aldrig komma därifrån. Jag gillar att gå med barnen också men det blir en helt annan sak. Nu kunde jag sätta mig på golvet och titta på en 25 minuter lång film där påklädningsproceduren för olika människor för ett par hundra år sen var filmad. Fascinerande! Och otänkbart med mina egna små nippertippor i sällskap.

Musikanta sa...

Eva:
Förutom att den lille hade feber var han precis som vanligt - kanske lite mer gnällig... Storebror var ju inte ens sjuk, som Mirren påpekade, utan fick bara vara hemma för att lillebror var sjuk.

Hade varit bättre om storebror hade fått vara kvar på dagis eftersom de ofta bråkar med varandra hemma. På dagis däremot är han nästan överbeskyddande gentemot sin lillebror!

Jag vet inte hur det var förr eftersom jag alltid varit tvungen att arbeta när mina barn var små. Ingen föräldraledighet heller att tala om med mina äldsta barn. Jag vet bara att det var katastrof när de var sjuka eftersom man inte fick någon ersättning från jobbet de dagarna.
Det är trots allt bättre nu för tiden!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Kul att du hängde med på museet! Ha det gott själv på kvinnodagen och kram från Ingrid.

Ailas:
Jag föredrar nog sent 1800-tal och tidigt 1900-tal i konsten om jag fick välja och tidig renässanskonst. Men nästa gång blir det nog Nordiska. Jag blev inspirerad av Miss G. här nedan...
Han en bra fortsättning på kvinnodagen önskar Ingrid.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Vet du kanske vem som har gjort installationen med ketchupflaskorna. Jag kom på för sent att jag skulle antecknat namnen på konstnärerna. En del fanns i katalogen, men inte denna heller.

Cindy Sherman ska jag läsa lite mer om - ville gärna se lite utav museets samlingar också. Lyckliga du som har så relativt nära till Louisiana...

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Jag vår väl börja kalla dem vid namn - Mirren skriver ju de rätta namnen på sin blogg. Och sen blir det ju bekymmer med vad den lilla/e nye till sommaren skulle kallas i så fall :-)...
När vi går på museum med barnen, Mirren och jag, uppsöker vi för det mesta lekrummet därstädes. Som på Stadsmuseet i torsdags förra veckan! Jag hade funderat på att gå på Nordiska på torsdagen och efter din kommentar blir det besök där nästa gång jag är uppe i Stockholm!

Miss Gillette sa...

Mikromirren såklart! :-D

Ibland får man kanske byta namn på sina figurer. Men jag tror det skulle bli förvirrande om du döpte om Lillmirren till nåt annat och sen lät Minimirren bli Lillmirren och nya Mirren Minimirren -- ja, du fattar. Fast så tror jag förstås inte att du hade tänkt göra heller.

Nordiska är kul för att det finns så många olika utställningar att titta på. Man hinner inte alla vid ett besök, så det känns som om där alltid finns nåt nytt att kolla in trots att utställningarna brukar vara ganska länge. Bra för oss som sällan har möjlighet att ta oss dit, det. Den här gången ville jag dit för badbyxutställningen, och den var visserligen kul och så, men det var inte den jag ägnade mest tid åt.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Har fått klartecken från Eleonora att hon hänger med nästa gång till Nordiska. Alltid roligt med sällskap.

Nej, det får nog bli Casimir, Caspar och lilla ...Namnet ännu inte bestämt, men doktorn tror att det är en liten tjej. Skulle vara underbart med en sådan...

Fast det är sött med små killar också och de har det ju onekligen bättre förspänt i detta livet än tjejerna. Tankar så här på kvinnodagen.

Fast mamma Mirren har det ju gått bra för iofs. Och med två storebröder borde hon - den nya, (om det nu blir en hon) klara sig ganska bra!

Miss Gillette sa...

musikanta: Jag tror som du -- att en eventuell lillasyster i en sån familj har förutsättningar att bli precis den och det hon själv vill.

På tal om dina bloggnamn: har vi redan konstaterat att du är Mirrmormor? :-)

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Haha, du är verkligen innovativ när det gäller språk. Mirrmormor, det vore väl ett bra namn på min nästa blogg om jag skulle starta en som bara handlar om barnbarnen!!!

Ja, jag är säker på att hon i alla fall inte skulle bli någon förtryckt liten varelse. Inte om hon brås på sin mor eller far i alla fall :-)!

Musikanta sa...

Läser det här inlägget idag, sju år senare. Det blev en liten flicka som heter Clarissa och nu går i förskoleklass. Hon spelar både oboe och har börjat intressera sig för kyrkorgeln som finns hemma. Och hon är verkligen inte någon liten förtryckt varelse. Snarare tvärtom :-). Bröderna och hon går på samma skola - Lilla Akademien - och de håller reda på sin syster.