söndag 4 november 2018

1614 Gems Weekly Photo Challenge vecka 45 2018 - GUL

Det är SannaGems Weekly Photo Challenge som hittar på ett ord varje vecka för oss att skriva om och visa en eller flera bilder på som illustration. Vecka 45 är ordet GUL. Fler som antagit utmaningen hittar man på hemsidan.

För att illustrera temat den här veckan blir det några bilder från Norrköping. Jag är uppvuxen där så det kommer alltid att vara min hemstad trots att jag inte bott där på 40 år. Men vi brukar åka dit varje vecka i något ärende, Kent och jag.


Spårvagnarna fanns när jag bodde i Norrköping och finns fortfarande. Dock med lite annat stuk än dem jag åkte med. (Bilderna går att klicka större.)


Den här gamla fabriksbyggnaden - Strykjärnet - som numera inrymmer Arbetets Museum har vunnit pris som Sveriges vackraste fabriksbyggnad. Den här gula färgen är speciellt förknippad med Norrköping där många byggnader är målade i just den här gula färgen. 


På Kulturnatten, som är en lördag i slutet av september i Norrköping, kan man se det ståtliga vattenfallet i olika färger i Industrilandskapet. 


42 kommentarer:

Margareta sa...

Underbart att se bilder från ett Norrköping som jag verkligen vill ta en fototur till någon gång och har förstått att det är en mycket vacker och spännande stad - fotografiskt i alla fall. Jag är en del i Linköping men efter alla år har jag fortfarande inte hunnit eller haft möjlighet till detta. En mycket fin tolkning av temat gul. Tack för de bilderna.

Anneli - A'la Foto sa...

Så trevligt att se bilder från Norrköping! Jag tycker i och för sig att spårvagnarna är orangea men strykjärnet och vattnet är definitivt gult! Jag borde ta en tur till Norrköping och fotografera lite, det ser jag det! :)

Vilt og vakkert sa...

Heisann, mye fint i gult. Den fabrikkbygningen er jammen flott!

Musikanta sa...

Margareta:
Industrilandskapet är en sevärdhet nu när man har renoverat och rustat upp alla de gamla fabrikerna. Och genom det hela flyter Motala ström med sina många forsar och fall. Du får ta en utflykt till Norrköping nästa gång du är i Linköping och fota :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Annelie:
Spårvagnarna är för mig klart gula - men jag kan hålla med dig om att det ser lite ut som orange på fotot. Fråga vilken Norrköpingsbo som helst så svarar de att de har gula spårvagnar :-). Som jag skrev till Margareta ovan så är Industrilandskapet helt fantastiskt sedan man har byggt om alla gamla fabriker.
Ingrid

Musikanta sa...

Vitt og vakkert!
Tack för rar kommentar. Det är roligt att man numera kan gå in i det gamla strykjärnet som var en helt stängd byggnad när jag växte upp förutom för dem som arbetade där.
Ingrid

Ingrid sa...

Så vackra bilder från Norrköping. Det där Strykjärnet är så vackert tycker jag.
Kram, Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Strykjärnet har jag betraktat några gånger på nära håll.
Tycker att det är vackert på ett alldeles speciellt sätt.
Norrköping är en fin stad; jag hade mina vägar dit när jag studerade
till Waldorf-småbarnspedagog på Ståthöga under tre års tid
för rätt många år tillbaka i tiden.

"LillaSyster" sa...

Här var det gyllengult och fint! Underbara bilder och en perfekt tolkning av veckans tema från fina Norrköping =) Kram

Eleonora sa...

Så vackert o fint det är i Norrköping för mig blir det nu den "gula staden"

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, du är inte den enda som tycker det. Åtminstone numera - de fattiga textilarbeterskorna som jobbade där under 1800-talet och halva 1900-talet tyckte väl inte det var särskilt vackert. Men stora fönster som släppte in mycket ljus i de jättelika gråa fabrikslokalerna hade de i alla fall.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

PettasKarin:
Så roligt att få veta att du blev Waldrofpedagog i Norrköping. Det visste jag inte tidigare. Då har du ju sett lite av Norrköping också. Skolan finns kvar vad jag vet på Ståthöga.

Ha en skön kommande vecka! Själv åker jag till Stockholm för att förlusta mig med Mirren och barnbarnen.
Ingrid

Musikanta sa...

"LillaSyster":
Tack för rar och uppmuntrande kommentar!
Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
De har börjat att färgsätta husen i andra färger numera, men när jag växte upp var hela innerstan, som inte var tegelfärgad, gul.
Kramar från vännen Ingrid

byblixtra sa...

Jag gillar det gula vattenfallet och strykjärnet, som är en läcker byggnad. Kul att det fick bli ett museum.

Violen sa...

Fina Norrköpingsbilder i gult! Häftigt att det finns spårvagnar där!

amo sin blogg sa...

Fantastiske gule motiv.
Vakkert.

Karin sa...

Kul gul-vinkel! En gång (kan det ha varit på 70-talet?) stod jag på Strykjärnets tak och lyssnade medan chefen för kulturavdelningen på Utbildningsdepartementet (det som nu är Kulturdepartementet)diskuterade med en kommunal politiker om hur man skulle rädda Strykjärnet och hur samarbetet stat-kommun skulle se ut. Jag blev förälskad i byggnaden redan då och har återvänt många gånger. Och även om jag gärna skulle vilja se en mer textilhistorisk inriktning, med mer utrymme för en fast utställning, tycker jag att det är kul att byggnaden blev bevarad och att det blivit riktigt lyckat, på det hela.

BP sa...

Vilka härliga bilder från Norrköping! Har varit i din "hemstad" två gånger för många år sedan och det blev kärlek vid första ögonkastet. Å när jag ser dina bilder så vet jag varför. Följer två bloggare som då och då "rapporterar" från staden och den har blivit ännu läckrare än när jag var där. Än en gång - dina bilder bara bekräftar intrycket.

Anki sa...

Vi har delvis samma vinkling den här veckan ... med bilder från vår vackra barndomsstad - i alla fall spårvagnen :) Det trodde man inte på den tiden när Holmenområdet fortfarande var ett stort fabriksområde.
Tack för fina bilder!
Kram

Ditte sa...

Trevligt med lite gula bilder från fina Norrköping. Här i stan har jag varit många gånger under årens lopp så det är extra roligt att känna igen sig.
Kram!

Helén sa...

Så fina och gula bilder från Norrköping. Det är stad jag har dålig koll på. Det var roligt att se lite bilder därifrån på finalen av Allt för Sverige och jag blev lite sugen att åka dit.

Klimakteriehäxan sa...

Väldigt bra på temat! Har åkt spårvagn där. För länge sen ...

Beppan sa...

Härligt gula Norrköpingsfoton!
Strykjärnet gillas lite speciellt.
Förstår utmärkelsen!

Paula sa...

Tack vare bloggvänner har jag fått stifta bekantskap med Norrköping för själv har jag inte besökt staden utan bara campingplatsen vid Himmelstalund! Och det var säkert över 30 år sedan. Men både Strykjärnet och andra fina byggnader har jag fått beundra i bloggvärlden, och kulturnatten är ju något väldigt speciellt. Spårvagnar fanns i min barndom i Helsingfors och finns kvar än idag. Minns att det var viktigt att lära sig trafikreglerna när jag tog körkort, spårvagnen hade alltid företräde. Tack för fina foton med nostalgikänsla

Gunnel sa...

En mycket vacker fabriksbyggnad..och ovanlig. Gult är en riktig glasfärg precis som orange. De lyser verkligen upp. Ändras det färg i vattenfallet? Trevlig helg.

Musikanta sa...

byblixtra:
Det var tankar på 60-talet att riva hela industriområdet. Men som väl var fanns det några som var förnuftiga.
Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Spårvagnar är ett pålitligt trafikmedel. Man bygger även ut spårvagnsnätet i Norrköping liksom i Stockholm såg jag, när jag var uppe i veckan.
Ingrid

Musikanta sa...

amo sin blog:
Tack för rar kommentar, den värmer.
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Det lustiga är att, på 70-talet, när jag var Norrköpingsguide i några månader, vi inte fick åka och visa detta fantastiska industriområde för turister. Det höll redan då på att förvandlas och hade öppnats upp för allmänheten - man skämdes över det. Bussen gick i stället ut till de nybyggda husen i miljonprogrammet - Navestad. Denna stadsdel hör numera till de s.k. utsatta områdena i Sverige. Det finns ju en permanent maskinutställning som även innehåller vävda tyger. Det var ju bara lakanstyg som vävdes här vad jag förstår.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Norrköping är en vacker stad med sitt läge vid Motala Ström. Och nu när man har byggt om hela industriområdet och byggt in ett universitet i de återstående gamla fabriksbyggnaderna är hela den gamla fattigprägeln av staden helt borta. Arkitekturen på nybyggnationen vid strömmen i Industriområdet är också mycket avancerad och intressant.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Ska in och titta i din blogg om en stund - jag har varit borta från datorn sedan i måndags. För mig, som är uppväxt i Norrköping och aldrig någonsin hade kommit innanför grindarna till industriområdet, var det en upplevelse när jag första gången fick komma in och se hur det var. Jag hade alltid undrat hur det såg ut därinne eftersom jag ofta gick förbi där på väg till min pianolärarinna.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Ja, jag vet ju att du känner till Norrköping ganska väl :-). Kul att du känner igen dig. Men något gult vattenfall (och även andra färger på det) tror jag aldrig du har sett.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Helén:
Det finns många vackra byggnader och även ett otroligt fin konstmuseum att besöka om du kommer till Norrköping någon gång. Inte så långt från Kolmårdens djurpark heller.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Tack för din uppskattande kommentar!
Ingrid

Musikanta sa...

Beppan:
Man kan väl ha olika åsikter om byggnaden är vacker eller ej - hade man frågat de fattiga textilarbeterskorna som jobbade där på 18 och 1900-talet kanske de inte hade hållit med. Men som fabriksbyggnad finns det ingen liknande i Sverige vad jag vet.
Ingrid

Musikanta sa...

Paula:
Det är väl ren självbevarelsedrift att man låter spårvagnen åka först - den kör ju bara på rakt fram som en ångvält :-). Fast den får som alla andra vänta vid rött ljus. I Norrköping satsar man på spårvagnar och har på senare år byggt ut spårvagnstrafiken till ytterområdena. Bra och trevligt kommunikationsmedel.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, det här vattenfallet ändrar färg i alla regnbågens färger under kulturnatten - jag råkade ha en gul variant till pass för det här temat. Gul är en vacker färg som jag får beundra på avstånd. Liksom rosa. Färger som är helt omöjliga för mig att använda i min garderob - tyvärr.
Kram

KajsaLisa sa...

Jättekul bilder från Norrköping, blev lite sugen på att åka dit. Strykjärnet har jag aldrig varit inne i.

Musikanta sa...

KajsaLisa:
Strykjärnet är väldigt intressant att besöka. Bara att åka upp alla våningarna med den jättelika hissen gör att man tänker på alla som arbetade här under många gånger svåra förhållanden. Stora salar med jättestora textilmaskiner som säkert bullrade alldeles förfärligt. Nu är det ju snyggt restaurerat med många utställningar och även café och restaurang. Industrilandskapet är det som är mest sevärt i Norrköping enligt min mening.
Ingrid

Stare Ström sa...

Så vackert Norrköping var i gult!

Musikanta sa...

Stare Ström:
Ja, vi har ju hela det gamla industrilandskapet där de mesta byggnaderna går i gult - den som drar lite åt senapsgult som är så speciell för just Norrköping.
Ingrid