söndag 17 april 2011

Fynd på syföreningsauktionen i Skällvik

I fredags kväll ägde vårens syföreningsauktion rum i Skällviks församlingshem. Och som vanligt var det eldsjälen och min vän Maj-Gret som ordnar och styr med den förutom att hon leder kören, som alltid är med och sjunger. Och som vanligt brukar jag  ackompanjera hennes kör.
Sankt Ragnhilds och Wijkakören. Maj-Gret längst till höger i bild. Alla bilder går att klicka större.


Vi brukar vanligtvis smita därifrån, MM och jag, innan auktionen börjar, men i fredags bestämde jag mig för att stanna och då kunde inte MM gärna ge sig iväg själv. Jag hade nämligen sett ut små rosa sockor, vantar, halsduk och liten, liten mössa som jag tänkte bjuda på.

Hemsydda och hemstickade alster som ska auktioneras ut...

Förutom auktionen fanns det fem lotterier att köpa lotter från. Ett speciellt lotteri var godispåslotteriet, som jag inte träffat på någon annanstans. Lotteriet innehöll femtio stora påsar med godis i på vilka det stod nummer från ett till femtio och som kostade femtio kronor styck.

Tro det eller ej, men detta är ett par TV-sockor...

Vinsterna till påslotteriet stod ovanpå pianot och jag räknade ut att det borde bli vinst på så där var tredje lott. Jag förälskade mig omedelbart i en av vinsterna, en katt ovanpå ett annat litet piano och letade därefter raskt upp två påsar med nitton och trettiosex på – mina födelsedagsnummer. Katten påminde väldigt mycket om en kisse som jag sett i ett skyltfönster i Prag och som jag gärna skulle ha köpt om den inte hade kostat över tusen kronor.

Kissen jag såg i ett skyltfönster i Prag

Efter det att kören sjungit och spelat och Eva, vår kyrkoherde, hade hållit en liten andakt med temat att dela med sig (!) och alla sjungit ”Jesus för världen” och ”Den blida vår är inne”, var det dags för kaffe med hembakat bröd.

Stämningen i den fullsatta lokalen var redan hög när den inlånade och slagfärdiga auktionsförrättaren från Vikbolandet började auktionera ut de säkert hundratals alster som förfärdigats av de flitiga damerna, bl.a. åtta förkläden.

Mina hundralappar i plånboken tog raskt slut och även MM:s. Jag fick dock en viss valuta för pengarna i form av ett hemsytt förkläde och det stickade skära babysetet som blev mitt för 160 kronor efter en hård dust med en annan församlingsbo.

Alltid bra med ett rejält förkläde

Sen blev det dragning i påslotteriet. Jag började misströsta efter det att fem stycken vunnit och varit och hämtat sina vinster – olika gosedjur. Konstigt nog hade ingen valt min katt ännu… Så drogs lotten nummer nitton och det numret stod ju på en av mina godispåsar!

Gissa om jag rusade upp och tjöt av glädje och hämtade pianokatten! Den blev inte sämre av att jag fick veta att den dessutom innehöll en speldosa som spelade ”Für Elise” med spröda klocktoner.

 Katten är min!

Först när jag kom hem förstod jag vilket fynd jag hade gjort. I kartongen låg en liten folder som talade om att den som skapat denna kisse heter Rosina Wachtmeister. Jag googlade på henne och fick upp hennes hemsida. Här hittar man också många av hennes härliga tavlor.

Hon är tydligen en internationellt känd designer som är eller har varit knuten till Goebels porslinsfabrik i Tyskland, de som gör Hummelfigurer. Det är säkert också hon som var mamma till katten som jag såg i skyltfönstret i Prag. Det hade nog varit en investering att köpa den, tänker jag så här efteråt. Hur pianokatten hamnade på pianot i Skällviks församlingshem är höljt i dunkel…

Min fina Rosina Wachtmeisterspeldosa

Förhoppningsvis  kommer inte barnbarnen att frysa om fötterna nästa vinter...

24 kommentarer:

Margit sa...

Härliga bilder..och trevlig läsning!!!
Vilken LYCKA att du vann KATTEN!!! SÅ fin den är!!!
Så fina de stickade alstren också är!!!!
Önskar dej en trevlig och fincNY vecka!!!!

Kram!!!

Bloggblad sa...

Sen kan du ta med katten till Antikrundan...

Ni är idealiska auktionsgäster! Jag som har skåpen fulla med knypplat, broderat, virkat och som stickar själv är inte en glad köpare. Jag skänker hellre en slant utan att bära hem nåt. (Jag småler och minns när pappa var auktionsförrättare på syföreningsauktionerna i Vårdsberg, och mamma köpte som en tok och pappa hytte åt henne med klubban.)

Jag ser fram emot nåt roligt foto att ta med i K-klockan!

Maggan sa...

Grattis till pianokatten! Du höll mig i spänning: Skulle Musikanta få katten eller ej. Men det blev ett lyckligt slut.

Tack för ett trevligt inlägg.

En god dag önskas dig!

Äventyret framtiden sa...

Grattis till katten!
Du fyndade verkligen! Jag hade ett litet inlägg i höstas där jag hade bilder på Rosinas katter...jag är överförtjust i dem jag också!
Och varmt om fötterna är det alltid bra att ha!:)

Kramar!

Miss Gillette sa...

musikanta: Obegripligt vilken flax du har, mänska! Grattis!

bloggblad: Jag är som du, har alldeles för mycket saker och vill inte köpa för välgörenhetens skull -- då lägger jag hellre extrapengar i fikaburken eller kollekten om sån tas upp.

Musikanta sa...

Margit:
Tack för den rara kommentaren! Önskar dig en skön och härlig vecka också!
Kramar!

Bloggblad:
Nej, vanligtvis är jag ingen vän av auktioner just p.g.a. att det ofta rör sig om broderade dukar etc. som jag har en uppsjö av tidigare i mina skåp och aldrig använder. Men det rosa babysetet var ju lite speciellt...Och sen var det ju katten! Man kunde ju alltid hoppas.

Jag kan väl bara säga att MM inte deltog i auktionen :-). Men han tog en del bilder för att ha till KK.
Glad Påsk när det blir så dags!

Musikanta sa...

Maggan:
Ja, ingen blev mer förvånad än jag. Brukar sällan vinna något. Tack för rar kommentar!
Ha en skön fortsättning på dagen.

Ingrid som snart ska slita sig från datorn för att gå ut och njuta av det underbara vårvädret.

Karin:
Jag måste ha missat det. Ska leta efter inlägget. Hade aldrig hört talas om henne förut - men såg ju katten i Prag som jag tyckte så mycket om. Förstår idag att det måste ha varit en av hennes katter.

Sockorna var så söta att jag hade svårt att motstå dem. Så jag bjöd också på några och några vann vi på lotteri!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Ja, någon gång ska väl också den fattige ha en sked när det regnar manna från himlen...

Den flax jag hade förutom att jag hade rätt nummer var att de andra fem vinnarna före mig inte begrep vilken fin katt det var som stod och väntade, haha! De fick ju välja vad de ville ha...

Musikanta sa...

Bloggblad och Miss Gillette:
Vad jag har lärt mig som gammal körledare och musikcaféanordnare är att en insamling med 20 kr för kaffe går trögt medan försäljning av lotter går som en dans. Oavsett vad lotterna kostar!

I Svenska Kyrkan är det få som lägger mer än en tjuga i kollekten, så auktioner och lotterier är avsevärt mer inkomstbringande! Sen är det ju ganska kul också...

olgakatt sa...

I min lilla kattsamling ingår, förutom de två levande, bl a också ett par av Rosinas, både som liten skulptur och som brosch. De är väldigt trevliga.. Din vinst passade ju dig på pricken! Grattis!

Cecilia N sa...

Godispåselotteriet har jag varit med om på ett ställe: Markoms kapell i Vibyggerå församling.

Men jag har för mig att de auktionerades bort till hiskeliga priser och sen var det dragning på numren. Och inte var de stora heller.

Maken till dyra limpor har jag aldrig skådat som där.

Cecilia N sa...

Äsch, där glömde jag ju att gratulera dig till katten!

Eleonora sa...

Men Ingrid vad trevligt - det var inga dåliga saker som du hittat på auktionen. Vad Åsa ska bli glad att få så mycket fint till barnen!

Idag har jag varit hos tandläkaren och glädjande nog hade jag inta hål. Bara borttagning av tandsten.

Solen har värmt och varit god idag. Jag har druckit kaffe på balkongen ffg. Skönt! Har nu bestämt mig för att satsa på en markis så att jag kan utnyttja balkongen bättre. Det blir som ett extra rum.

Ha det gott och många kramisar!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Du får ta en bild på din skulpturkatt coh din brosch - det låter spännande. De levande kissarna har jag ju sett många foton på.

Vilken tur att varken jag eller de andra församlingsborna visste om att det var en berömd kisse som stod på pianot eller riktigare, den lilla flygeln. Jag tyckte bara katten var så speciell och så festlig!

Musikanta sa...

Cecilia N:
Markoms kapell i Viggebyrå låter oerhört spännande! Var i all världen ligger det?

De här påsarna var lagom dyra för att man skulle kunna köpa sig ett par stycken. Vann man inget fick man i alla fall en hel del godis. Och, som jag skrev, det var nog vinst på var tredje påse.

Det fanns en hel del bröd också, men när det auktionerades ut efter några timmar var folk rätt trötta, så det kostade ungefär som i affären. Men jag har varit med på en auktion där en hålkaka gick på en hundralapp!

Men visst var det konstigt att jag vann den lilla katten som jag hade förälskat mig i så fort jag såg den :-)!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är underbart att gå till tandläkaren och höra att allt är bra. Tyvärr hade jag en infektion i en av mina kvarvarande kindtänder, så den ryker nog nästa gång jag ska gå till min tandläkare efter påsk. Jag har fått penicillin, men jag tror inte det hjälper tyvärr. Så snart är det väl bara soppa som gäller...

Bra att du satsar på en markis - det blir ju lätt för varmt på en balkong under sommaren annars. Vilken tur att du har en balkong - det är inte alla lägenheter som har det nu för tiden!

Jag kanske snart får komma och hälsa på och sitta på balkongen under markisen och dricka te medan du dricker kaffe :-)!
Många kramar från Ingrid

Ailas sa...

Grattis, grattis, grattis! Så glad jag blev för din skull... Visst är det kul när man får precis det man önskat och katten är bara så bedårande söt.

Jag har också en Rosinakatt här, men på ett fat... Den är också jättefin!

Fint är även vädret, så nu måste det bli en liten stund i trädgården. En timme om dan, har jag lovat mig själv.

Jag önskar dig fortsatt fin dag och skickar en solig kram!

Bloggblad sa...

En enkel klickning på din länk + ordet "katt" i sökrutan, och jag hittade pianokatten för 335:-

Jag stod bredvid ett lotteri när jag sålde muddar och böcker på en marknad, tanterna vred och vände och provade de billigaste (50:-) och ... njae, de var ju sköna... men pengarna... och så gick de till nästa bord och köpte lotter som galningar- där kunde man vinna små korgar med decoupage... små katter...

Miss Gillette sa...

bloggblad: Har du ledsnat på att sticka muddar?

Musikanta sa...

Ailas:
Har faktiskt varit ute i trädgården nästan hela dagen. Så underbart väder som det är kan man inte gärna vara inomhus...

Jag har satt penséer och dill och MM har gjort i ordning några små land där han ska sätta basilika att ha till peston.

Kul att det är så många som har Rosinakatter - jag hade ju ingen aning om att det var RW som hade gjort dem innan jag googlade...

Du får en lika solig kram tillbaka, även om solen börja dala så smått nu.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var länken till Goebels du hittade katten på. Underbara katter att samla på om jag inte hade haft så mycket andra onödiga saker hemma. Men det kan bli bra presenter i fortsättningen till jul eller födelsedag. Jag tycker katterna är underbara...

Då gick nästan auktionen ihop sig för mig och det var ju egentligen inte meningen...

Då vet du att nästa gång säljer du lotter med dina muddar som vinster i stället!

Bloggblad sa...

Haha... det är nog färdigstickat för min del - har fått ont i fingrarna. På bättringsvägen, men jag törs inte pröva än på ett tag.

Cecilia N sa...

Vibyggerå församling befinner sig på samma geografiska plats som byn Docksta på Höga Kusten, Kramfors kommun.

Markoms kapell ligger i Östmarkom en bit in i dalgången bakom Skuleberget.

Musikanta sa...

Cecilia N:
Tack för upplysningen! Är sorgligt obevandrad i Sveriges geografi norr om Stockholm och väster om Vättern. Ska genast titta efter på kartan.
Kramar!