torsdag 16 juni 2011

Apropå skolavslutningar…

har jag spelat på två sådana sedan igår. Igår spelade jag i Gusums kyrka och idag i Ringarums kyrka.


Till och med läktaren hade upplåtits för föräldrar och anhöriga. Den brukar alltid vara stängd annars. (Bilderna går att klicka större.)

Gusums kyrka var som vanligt full med föräldrar och anhöriga som hade väntat i över en halvtimme på att deras telningar skulle komma marscherande. När flaggbärarna dök upp utanför kyrkporten började jag spela Äppelbo och under den tågade resten av skolbarnen in i kyrkan.


Klasserna sjöng sommarsånger i tur och ordning

Som vanligt stod sommarsånger på programmet. I Gusum spelade också tre flickor Idas sommarvisa på tvärflöjt och fem elever spelade gitarr tillsammans. Hade inte varit samma nöje att lyssna på kanske om de hade fått stå ute på skolgården eller kanske i jumpasalen…


Tre flickor spelar Idas visa på tvärflöjt.

Rektorn pratade, prästen pratade helt PK (som jag lärt mig av Annika vad det betyder). Alltså ingen risk för skolan att bli bötfälld för religiös påverkan. De barn med lite mörkare hudfärg än de flesta andras, verkade trivas både med att vara med och sjunga i kyrkan och vara bärare av den svenska fanan! De tog i alla fall sin uppgift med stort allvar…


Som avslutning sjöng alla Du gamla du fria så att taket lyfte sig. Den blomstertid nu kommer var naturligtvis med tidigare, men I denna ljuva fick finna sig i att bli ersatt av En vänlig grönskas. Den är nämligen mer PK…

Som ackompanjemang till uttåget – visste inte om innan att det skulle bli ett sådant också – spelade jag Vi gå över daggstänkta berg, fallera. I Ringarum fanns inte Idas sommarvisa på programmet så där spelade jag den som postludium i stället. Jag tycker den visan hör till sommaravslutningen lika mycket som Den blomstertid!


Sommarlovet har börjat...

13 kommentarer:

Grekland nu sa...

Det låter som en riktigt fin skolavslutning! Och självklart blir det både högtidligare och finare i kyrkan än i gympasalen...blev nog ett fint minne för alla barn, oavsett var de kommer ifrån eller vilken religion de har fått hemifrån.

Annika sa...

Klart det är finare i kyrkan!
Alltid. Så ska det vara!
Jaha, så prällen var PK alltså...
OCH I denna ljuva sommartid är inte PK, nähä...
Nej just det, gud nämns ju...
En vänlig grönskas är den vackraste sommarpsalm jag vet, och undviker man vissa verser av den blir den ju väldigt PK (vad trött man blir, eller hur???).
Fin avslutning blev det iaf, och Idas Somamrvisa är väl en sådan sång som verkligen hör till numera!
Härligt för alla barnen med sommarlov!!
Vilken lycka och glädje för dem!!

Bloggblad sa...

Du är modig som törs lägga ut bilder på en massa barn... det törs inte jag utan att fråga.

I Skönberga har vi en egen utgångssång som jag har skrivit texten till och Kjell J gjort melodin till. Den har använts varje sommar i mer än 10 år och ungarna lär sig att älska den.

Flaggor inne i kyrkan har vi inte där - bara små i tåget, som blev inställt i dag i hällregnet.

Vi råkade ha tre psalmer, hon som skrev programmet hade inte koll på vad man får och inte får, och ingen klagade. Däremot sjöng ungarna bättre i psalmerna än jag någonsin hört tidigare. Men så hade jag gått runt och övat med dem också...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Övning ger färdighet...
Både i Ringarum och i Gusum var det svenska flaggans dag samtidigt!

Inte frågade jag om jag fick lägga ut bilder på barn när jag frilansade på NT! En skolavslutning är ju en ganska öppen tillställning och är man solist t.ex. får man väl finna sig i att bli fotograferad.

Är det någon som misstycker tar jag givetvis bort bilderna. Förresten, hur vet du om jag inte frågade först, haha?

Musikanta sa...

Ingabritt:
Framför allt kanske det är den enda gången i sin barndom, som de besöker kyrkan, vid skolavslutningarna. Och visst kommer man ihåg åtminstone några av sina skolavslutningar, särskilt jag som var med i skolkören och sjöng varje år.
Kramar och skön fortsättning på helgen önskar Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Min goda vän prästen kanske inte var helt PK när han tyckte att alla barnen skulle lägga sig på rygg någon dag och bara titta upp i himlen - på molnen, som kunde se ut som olika saker...

En vänlig grönskas är PK i de båda första verserna, men i den tredje står det:"Allt kött är hö/och blomstren dö/och tiden allt fördriver/blott HERRENS ord förbliver. Den sjungs naturligtvis inte!

Det är inte bara barnen som är glada över sommarlovet - även lärarna :-)!

Ha en skön fortsättning på helgen och kram från Ingrid

Tankevågor sa...

Helt underbara och så somriga bilder du bjuder på här. Ja nu är det äntligen sommarlov och jag håller med dig det är inte bara barnen som är glada över det. Nu pustar man ut och ska försöka gå ner i varv....

...och idag när jag tittar in här ska jag be att få GRATULERA på din födelsedag också! Hoppas du får en riktigt fin dag!

Kram från Lisbeth

Musikanta sa...

Lisbeth:
Jag tror att det är en glädjedag för alla inblandade både elever, lärare, föräldrar och anhöriga! De äldre kommer ihåg vilken lycka de kände den dagen och ungarna tycker att det ska bli skönt att slippa skolan ett tag. Och lärarna...

Tack för grattiskramen! Hade min födelsdagsfest för de allra närmaste - blev över 20 personer i alla fall - igår. Tur var det eftersom regnet har öst ner hela dagen idag!'
Kramar tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Fjantigt värre...
Den versen sjöng vi då jag växte upp.
Men då var det inte lika PK som det är idag :-)
OCH ja, undrar om ngn misstyckte då prällen föreslog att titta på himlen och molnen?
JAJA, ett outömligt ämne...
Hoppas din fdlsedagshelg var fin!
Kram!

Ailas sa...

Så fint att läsa om dessa skolavslutningar och så sköna bilder, gillar jag skarpt! Det är så jag tycker att det ska vara! Vad är en avslutning i någon gympasal? Vad är en avslutning på en skolgård?
Trevligt också att föräldrarna kunde vara med, gillas lite extra!
Hoppas att du har en skön dag!

Bloggblad sa...

För min skull behöver du inte ta bort nåt, men vet du, numera måste fotograferna på NT kolla! Om de fotar på skolevenemang brukar det finnas påskrifter från föräldrar om de godkänner den typen av publicering. Så gör de även i barngrupper inom kyrkan, första lappen som går hem har en sån kryssa-i-ruta.

När jag började med f-bladet fotade jag barnkören och visste inte att det fanns två barn där som levde med skyddad identitet... jag hade inte kollat först. Mamman var väldigt upprörd.

Jag tänker mest på att du inte ska åka dit på det...

Musikanta sa...

Annika:
Det är lustigt att en liten minoritet ateister kan driva den här frågan mot både elevernas och föräldrarnas vilja. Det är en fin tradition som alla som jag pratat med tycker att vi ska värna om.

Födelsedagen var trevlig iofs men dagen innan var ännu bättre...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ailas:
Det är ju det som är poängen med hela skolavslutningen - att föräldrar och anhöriga får vara med. Och akustiken är bra mycket bättre i kyrkan än på skolgården!

Bloggblad:
Bra att du talar om det för mig. Det blir inga mer foton på skolavslutningar. Jag har undvikit också att ta foto på barnbarnens dagis. Har inte hört något än från någon, så jag får väl anta att det var OK.

Det är ju lite konstigt i alla fall att barn med skyddad identitet kan vara med i en barnkör som ofta uppträder i offentliga (=kyrkliga) sammanhang. Det är ju många föräldrar som tar foton då, liksom vid avslutningarna. Men det är klart, de lägger kanske inte ut fotona på nätet.