måndag 20 juni 2011

Födelsedagskalas


Ulrika Hydman-Vallienskål är en kärkommen present. Näst yngsta barnbarnet Casimir skulle nog gärna velat haft ett paket själv. (Bilderna går att klicka större).

Jag brukar inte fira mina födelsedagar – hade ingen fest när jag blev 50 eller 60. När jag fyllde 70 ordnade Mirren kalas för mig i Stockholm, eftersom jag inte ville vara hemma…

Men den här gången bestämde jag mig för att för en gångs skull bjuda alla mina barn, barnbarn, flick- och pojkvänner, svärföräldrar till barnen och kusin Kay, som alltid brukar vara med, till en gemensam födelsedagsfest hos oss i Mogata.

När man har uppnått den höga åldern av sjuttiofem år ska man vara glad och tacksam och inte ledsen för att man blivit så gammal. Är man dessutom frisk och kry och relativt rörlig – kan dock inte gå ner i brygga längre, som jag var fena på när jag var yngre - ska man vara extra glad. Ryggen skulle förmodligen gå av om jag försökte…

Inte heller vågar jag stå på händer eller dyka från fyrameterstrampolinen på badet som jag gillade förr. Men mycket annat gör jag fortfarande som jag faktiskt inte gjort tidigare. Har blivit vokalist i Dagsbergs Dragspelsgäng och har startat ett jazzband – Mina Vänner – tillsammans med mina vänner och blivit körmedlem i Sankt Annakören.


Alla fick inte plats här i köket utan jag fick duka i vardagsrummet också.

ALLA som jag bjudit kom vilket gladde mig oerhört, trots att många hade varit tvungna att ta bilen från kungliga huvudstaden till Mogata. Alla utom barnbarnet Johan som spelade tennisturnering i Åhus. Mirrfamiljen kom ner på fredagskvällen – kalaset skulle gå av stapeln redan på lördagen eftersom jag hade en friluftsgudstjänst, som jag inte ville missa på söndagen den 19 då jag egentligen fyllde år.


Sonen Kalle fotograferade flitigt.


Att äldsta dottern Anna är 50+ är svårt att se...

Jag bjöd som vanligt på buffé (kan inget annat när det är många) med hemgjorda köttbullar, potatisgratäng med 7 dl vispgrädde i, vilket MM inte gillade, men alla övriga gjorde. MM räknar nämligen points. Sen var det kallrökt lax i skivor, rostbiff, ostbricka, två purjolökspajer, färskpotatis och sallad. Allt gick åt till sista köttbullen utom salladen, som vi glömde att sätta fram från början…

Anna kom med både papegoja och dobbermanpinscher -egna djur som väl var och inga presenter till mig...


Yngsta dottern Mirren går på "fallande fötter" (som min salig svärmor alltid sa) och väntar barn om några veckor.

Kalles fru Mari, dottern Isabelle, mormor Gerd och Bellas pojkvän Johannes vid fördrinken bestående av smultroncider.

Till kaffet serverades mandeltårta à la Annas nya kokbok och jordgubbstårta enligt Mirren. Jag själv hade gjort tårtbottnarna för säkerhets skull eftersom Mirren är mycket skeptisk till sådana man köper. Även tårtorna gick åt, så det var en fröjd att ha lunchgäster den dagen!

Farmor Ingrid med yngsta barnbarnet Caspar i knät.


Nästnästnäst yngsta barnbarnet Oscar med flickvännen Isabelle


Li Ye - kinesisk studentska som bor hos Mirrfamiljen med kusin Kay

Mellan lunchen och kaffet tvingade jag gästerna att vandra runt huset på en tipspromenad med frågor om mig själv som jag gjort själv också. (Tipspromenad är bland det värsta MM vet så jag fick göra den i smyg).


Här har visst två lag stött ihop...


Det vinnande laget Team Kalle

Mirren och MM fick inte vara med – Mirren kunde svaren direkt på alla frågorna när jag frågade henne innan. Som den gamla lärare jag är delade jag upp gästerna i tre lag: Team Anna, Team Kalle och Team Bella. Team Kalle vann med 8 rätt av 12. Ingen kunde svara rätt på vilket år jag tog körkort och ingen gissade att jag gillade Jussi Björling bättre än Frank Sinatra t.ex.

Kalles svärfar Rolf, min svärson Jörgen och MM diskuterar kameror.

Bella, Johannes, farfar Bosse, Rolf och Casimir vid kaffebordet.

Anna med äldsta barnbarnet David vilar sig på gräset. Cilla i bakgrunden.

Fr.v. Jörgen, Bella, Johannes, Bosse, Mirren, Anders (Mirrmakens bror) och Ingrid.

Oscar i samspråk med Mirrmaken

Två glada svågerkompisar, Jörgen och Kalle

MM skötte markservicen som han brukar göra när det är fest så att jag kunde ägna mig åt mina gäster en hel del. Mirrfamiljen låg över natten till söndagen och åkte hem efter frukosten vid tiotiden. Då var MM och jag redan på väg till Arkösund för att fira friluftsgudtjänst ute till havs.


Här är alla presenter utom två amplar som hänger utanför dörren. Vackra blommor, en fin konstbok, stekpanna och grytor i teflon av Mirren, som inte gett upp hoppet om att jag ska gilla att laga mat, en gnom som ersättning för tomten Lisa som gått sönder och en fin liten Ulrika Hydman-Vallienskål.


Vad kan det vara? En bok kanske... Casimir i knät hos Mirrpappan tar hand om omslagspapperet.


MM hann med att ta en del foton mellan diskmaskinerna


Glada tjejer på festen - Mirren,  Mari, Bella och Gerd

27 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Mitt allra gladaste grattis! Vilken skön samling dina anhöriga ser ut att vara. (Don efter person, så att säga.)

Bloggblad sa...

Vilken himla trevlig och solig fest! Härligt att du fick en så bra dag.

Jag ser att det är några år sen jag träffade Kalle och Anna... För att inte tala om C:s föräldrar!

Margit sa...

Härliga blder på ett ungt födelsedagsbarn...ser högst ut som 57....
Trevliga bilder och förstår att det var en trevlig dag!!! Och maten..Gott.."trots" den "myckna" vispgrädden"....Många propoits.... men du hade säkert grönsaker o sallad..också...
Önskar dej många fin ÅR TILL!!!

Anonym sa...

Ett stort GRATTIS till dig så här i efterhand! Vilken stor och härlig familj du har!!!

Förstår också att ni hade det riktigt trevligt tillsammans på ditt kalas! Inte kan man fatta att du har fyllt så pass, men vi har säkert rört oss i ungdomliga familjen ;-) Det bara hörs och syns att leka är kul och tipsrundeor älskar jag!

Ha det nu så gott
kram från Ingela på Hållplats Åhus (där sonen är och spelar tennis)

Äventyret framtiden sa...

Hipphipp hurraa för dig Musikanta!
Helt rätt inställning till att fylla år. Varför beklaga, som många gör när man blir äldre, när man skall vara glad över att få hänga med och vara frisk och ungdomlig. Mycket trevlig inställning!
God fortsättning på de följande sjuttiofem åren!
Kramar
Karin

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Ja, de är härliga! Det är många år sedan vi strålade samman allihop, så det var extra roligt.

Bloggblad:
Jag är tacksam för att jag bestämde mig för att fira på lördagen i stället för på söndagen. Det hade inte varit lika roligt att ha tipspromenad inomhus!

Musikanta sa...

Margit:
Tack Margit för välgångsönskan!

Är man lite rund ser man kanske något yngre ut - rynkorna slätas ut så att säga. Kanske som 69 eller så...

Det måste ha varit väldigt gott eftersom det inte blev något över. Bara salladen som vi ju glömde bort att sätta fram tills halva måltiden hade gått, haha! Eller var alla ovanligt hungriga.

Musikanta sa...

Ingela:
Det var inte sonen, utan barnbarnet 14 år som är i Åhus. Hade det varit min son hade jag varit 61 när jag hade fött honom, ungefär jämngammal med Sara i bibeln, haha. Det räcker med att jag var 41 när Mirren föddes...

Skönt att det finns fler som tycker det är roligt med tipsrundor! Här var det ju också ett tillfälle att blanda gästerna eftersom alla inte kände varandra. Och att lyfta rumpan från matbordet och ta en liten runda i trädgården innan kaffet. Jag tror det var uppskattat - det verkade som alla tyckte det var kul i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid, numera 75+.

Musikanta sa...

Karin:
Mitt första glada skratt den här dagen fick jag av din kommentar. Om 75 år är jag 150, och då lever jag definitivt inte. Fast när jag ser alla barn och barnbarn omkring mig kanske jag gör det i någon mån i alla fall...

Jag bryr mig inte så mycket om åldern eftersom jag är fullt upptagen med att leva här och nu. Är väldigt glad över att jag fortfarande har mitt sunda förnuft i behåll (åtminstone ungefär samma som tidigare i alla fall...) och att jag kan röra på fingrarna och övriga delar av kroppen utan allt för mycket besvär.
Kramar från Ingrid

Evatina-beth sa...

Stort grattis i efterskott !!
Vilken härlig fest ni tycks ha haft.
Glad midsommar !!
Kram från Eva

Monet sa...

Vilken härlig födelsedagsfest! Jag som nu är inne på mitt tredje år som utlandssvensk ser också väldigt mycket "svenskhet" (förstås) i alltihop.

Härligt med stor familj i alla åldrar och att alla kom på festen!
Glad Midsommar!

Annika sa...

Grattis i efterskott, kära Ingrid!!
VILKEN jättetrevlig dag ni fick!!
SÅ glad att du firade ordentligt med alla de dina!!
KRAMAR och GLAD midsommar!!!

Cecilia N sa...

Grattis i efterskott!

Kul med kalas.
Makens morbror skickade inbjudningskorten till 80-årskalaset ett helt år i förväg bara för att säkerställa att ingen hade "något ivägen".

Västmanländskan sa...

STORT grattis! Kram!

Eleonora sa...

Ingrid min söta vän!
Det var ett födelsedagskalas som heter duga! Såå fint och trevligt ni verkar ha haft det och du blev verkligen uppvaktad. Nu kan du sluta fira, med detta fina kalas i gott minne!

"Min" 50-års fest var också fantastisk. Och tänk vi hade tur med vädret också! Annars var vistelsen i Tylösand blöt litet till och från.

Ha det gott och stor kramis

Maggan sa...

Grattis, Ingrid, i efterskott! Tänk, jag är född den 18 juni och du den 19! Då är vi Tvillingar. Jag firade min 60 årsdag på Irland, i Galway. Inte dumt det heller.

Kram

Musikanta sa...

Eva:
Tack för grattiskramen!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Monet:
Jag har ju aldrig förut firat mina födelsedagar med undantag av 70-årsdagen som Mirren ordnade i Stockholm, så det var en upplevelse att själv få bjuda in sina nära och kära. Det gladde mig oerhört att alla kom som jag hade bjudit!

Har firat Midsommar på Öland tillsammans med de yngsta barnbarnen och inte fått någon tid över till bloggande...
Kramar från Ingrid som stulit sig till en halvtimme vid datorn.

Musikanta sa...

Annika:
Tack för grattiskram! Har inte haft tid att läsa bloggar eller svara på kommentarer eftersom jag tillbringat midsommar med de yngsta barnbarnen. Så jag undrar om du inte är på Närpes när du läser det här?

Jag åker med Mirren upp till Mälarhöjden på onsdag redan för att vara till hands om den lilla nya skulle välja att komma till världen tidigare än beräknat.

Mirrmaken är i Afrika i jobbet denna veckan och Casimir fyller fyra på lördag så det är en ytterligare anledning att åka ditupp. Ingen ordning med bloggandet som du förstår.
Kramar från Ingrid.

Musikanta sa...

Cecilia N:
Tack för grattiset! Ingen dum idé att skicka ut bjudningskort så långt i förväg. Ska också tänka på det när/om jag fyller 80 nån gång :-)!

Västmanländskan:
Tack för grattiskramen.
Kramar tillbaka från Ingrid

Tankevågor sa...

Vilka härliga bilder från ett soligt födelsedagskalas! Jag gratulerade dig ju på FB men skickar här ett stort varmt grattis till dig och dina år som du bär med sån ungdomlig glans så det är ofattbart att du har de siffror du har! :-)

Varm kram från
Lisbeth

Tankevågor sa...

Glömde... LYCKA till nu med den lilla nya mini-mini-Mirren som ska komma!!! Så spännande!! :-))
KRAM

Musikanta sa...

Eleonora:
Sent omsider kommer mitt svar på din rara kommentar, som jag alltid blir glad över!

Hoppas att dín Tylösandsvistelse blev lyckad trots det relativt dåliga vädret den veckan. Vet att det var rätt kallt eftersom vi var på Öland hela midsommarhelgen.

Jag hinner inte blogga just nu eftersom jag är uppe hos Mirren för att vara tillhands om det nya barnbarnet skulle få för sig att komma till världen några veckor för tidigt. Mirrmaken är i Kenya och Uganda, kommer hem på fredag först så vi för hoppas att han hinner hem...

Jag hör av mig när allt lugnat ner sig.
Varma kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Det får bli en resa till 80-årsdagen (om jag orkar eller lever då...) Det låter härligt. Har aldrig varit på Irland heller, så det vore ju dags!

Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Lisbeth:
Tack för grattiskramar både på FB och här! Jag tror aldrig någonsin att jag blivit så uppvaktad förr :-)!

Det är extra spännande eftersom Mirrmaken är i Kenya och Uganda och inte kommer hem förrän på fredag. Har den lilla nya lika bråttom att komma till världen som sin äldsta bror hade h*n kommit i dag redan. Så vi får hoppas att h*n lugnar sig tills på fredag i alla fall.

Kramar tillbaka från Ingrid

Lotta sa...

Oj, Stort GRATTIS såhär i efterskott :-) Din dag ser ut att ha varit riktigt fin!
Kram!

Musikanta sa...

Lotta:
Tack för grattis kram - lika välkommen idag som när jag fyllde år! Det blev en härlig dag - på riktiga födelsedagen regnade det hela dagen!
Kram tillbaka från Ingrid