fredag 21 oktober 2011

Fredagstema Show&Tell - Kryddor

Den här fredagen ska vi skriva om kryddor har HeLena bestämt. Övriga kryddskrivare hittar ni på hennes hemsida. 

Min hov-och livkrydda alla kategorier - VEGETA

För mig var det ett enkelt tema att skriva om. Den örtkrydda, ”universalkryddan” VEGETA, som jag alltid använder när jag lagar mat kom in i mitt liv samtidigt med MM. Det var blixtförälskelse när det gällde både. Sedan dess använder jag örtsaltet varje dag . Jag älskar denna krydda, trots att den säkert inte är särskilt nyttig* – den innehåller ju bl.a. socker. Förmodligen är det därför all mat blir så god…

Eftersom jag använt den nu i trettiofem år och ännu är ganska pigg och frisk, tänker jag fortsätta med den trots att Mirren alltid påpekar att andra örtsalter är bättre för hälsan.

Vad gäller övriga kryddor har jag börjat använda vitlök mycket mer sedan jag kom hem från Frankrike. Det blir en härlig smak på sallader, soppor, såser om man tillsätter lite vitlök, tycker jag. Olgakatt har skrivit ett intressant inlägg om just den kryddan idag. Curry är jag också mycket förtjust i.

Det är kanske en myt att man inte blir förkyld om man äter vitlök, men peppar, peppar har jag inte varit snuvig en enda dag på snart två månader, trots att massor av folk som jag träffat och även kramat har haft problem med både snuva och halsont.


Bilden och en lång, intressant  artikel om snuva har jag hittat här på nätet.

*Ingredienser i Vegeta: salt, 15.5% torkade grönsaker (morötter, palsternackor, lök, selleri, persilja), smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriuminosinat) socker, stärkelse och färgämnen (riboflavin). 

19 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det är glutamat som ger den extra goda smaken - men gl kan också ge huvudvärk och lär inte vara nyttigt. Men... jag har aldrig märkt av några såna biverkningar. Använder den dock mycket måttligt - i thaimat har man den i form av kristaller - alltid...

Äventyret framtiden sa...

Har man fastnat för någonting så har man:)!
Ett tag använde jag mig av Saltå Kvarns örtsalt och trodde att jag aldrig skulle överleva om jag inte fick tag på det.
Men det gick faktiskt hur bra som helst. Jag använder inte örtsalt alls i denna dag utan smaksätter med örter och salt var för sig.
Bra med olika valmöjligheter.
Jag använder mig också av vitlök i alla sammanhang och är väldigt sällan förkyld.

Kramar!

Annika sa...

Tror jag det, att det där örtsaltet är gott.
Blir sugen på att smaka det och ska spana efter det då jag är hemma nästa ggn.
KOM just på att aromat är en sådan jättegod krydda som också innehåller glutamat.
Vitlök ÄLSKAR jag!!
Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag bryr mig inte om ifall det är onyttigt i det här fallet - det blir ju så gott allting!

Karin:
Jag använder naturligtvis andra kryddor ibland också om man räknar persilja, dill och gräslök dit t.ex. Nu, när man inte är ute bland så mycket folk jämt, kan man ju använda vitök lite mer - förr kände jag vitlöksdoft väldigt tydligt men inte numera, beror väl på åldern också...
Ha en skön helg och kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Det finns både i burk och lite större påse. Än så länge har det fått vara kvar trots glutamaten, men man kan ju aldrig vara säker på att det plötsligt dras in.

En skön och trevlig helg önskar jag dig och de dina!
Kramar från Ingrid

olgakatt sa...

De flesta i mänskligheten tål glutamat i de doser det rör sig om tydligen mycket bra! De som allergiska har dock problem eftersom det finns överallt.
Och visst förstärker det smak, det är bara att konstatera.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tck för de orden - då behöver jag inte ha så dåligt samvete längre när jag använder det.
Jag önskar dig en skön och trevlig helg med mycket kryddrik och god mat!

Saltistjejen sa...

Jag älskar också vitlök!!! I mycket, men inte all mat. Sedan tycker jag du gör helt rätt i att fortsätta med den kryddan du älskr oavsett om den inte är helt nyttig. Man måste njuuuuta också! VIKTIGT! Vad vore livet annars? ;-)
Kram och ha en riktigt härlig helg!

Grekland nu sa...

Den kryddan har jag aldrig sett i nån affär! Men fortsätt du med den om du tycker maten smakar gott och du mår bra, det är väl huvudsaken. Och vitlök - det är GOTT, men jag gillar inte smak och lukt som sitter kvar sen, tyvärr.

Musikanta sa...

Saltis:
jag har t.o.m. fått visst stöd från Olgakatt som säger att det är så små doser av natriumglutamat att det inte gör någonting! så jag fortsätter med örtsaltet...
Jag önskar dig en skön och trevlig helg själv!
Kramar!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Nej, jag åt inte vitlök särskilt ofta när jag jobbade. Men nu, när jag inte behöver vara nära tillsammans med andra hela dagarna, kan jag frossa i det. MM äter ju vitlök han också, så vi doftar ihop!
Jag önskar dig en skön helg trots allt som händer runt omkring er!
Kramar!

Miss Gillette sa...

Ditt örtsalt har jag aldrig sett, musikanta. Jag kör med Herba- eller om det är Trocomare (tror inte det är natriumglutamat i dem), fast förutom i en fisksås där det ingår i receptet har det blivit för mig som för pettas här ovan: att jag tillsätter de olika örterna och saltet var för sig. Däremot är örtsaltet jättebra som morot -- om jag får säga så -- på grönsaker som döttrarna inte så gärna äter annars, så det åker ofta fram på bordet.

Vitlök älskar jag men pressar nästan aldrig längre. Tycker att vitlökssmaken blir för dominant då. Men hela eller grovt delade klyftor kan man ju stoppa hur många som helst i till exempel en gryta. De blir det läckraste i anrättningen sen. Mmm ...

Suss sa...

Var hittar man denna exellenta krydda? Jag har aldrig varken hört talas om den eller sett den i någon affär. Vore roligt att testa. Kärestan är galen i örtsalt, den där kanske skulle passa honom som hand i handske? Kram!

Musikanta sa...

Suss:
Den har hängt med nu i 35 år - lika länge som vi varit gifta! Själv har jag köpt den på Willys, men jag tror nog att den finns på ICA också. Både i liten burk och liten och stor påse. Den ska INTE förväxlas med en billigare variant som finns på ÖB och heter nästan likadant.
Kram!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Mirren använder alltid Trocomare eftersom det inte innehåller glutamat. Hon har alltid Vegeta när jag är där dock :-)!

Jag tycker att jag kan kosta på mig det som har levt så länge trots att jag ätit och druckit väldigt mycket onyttiga saker under mitt liv och trots det mår så bra som jag gör.

Men har man barn som man är rädd om ska man naturligtvis vara försiktig med sådant. Men lite Trocomare på grönsakerna är väl bara bra!

Ingrid, som skulle må bra av att avhålla sig från Vegeta helt och hållet eftersom det gör att maten blir så onödigt god...

Miss Gillette sa...

musikanta: Egentligen undviker jag inte glutamat, jag älskar till exempel buljong, och jag tycker det är svårt att få till den där riktigt fylliga umamismaken utan att fuska med glutamat i nån form. Men visst -- finns det två alternativ varav det enda är glutamatfritt, så väljer jag antagligen det.

Men det är så mycket mög i all vår mat numera att det är hart när ogörligt att undvika allt som är mindre bra. Man kan göra så gott man kan, men samtidigt måste man ju inse att man överlever, och det förmodligen utan större men, fastän man får i sig en massa skräp. Även om de små, späda plantorna förstås måste skyddas mer, eftersom de är så mycket känsligare än vi gamla förvedade buskar och snår.

Musikanta sa...

Håller helt med dig - men eftersom jag nu har använt Vegeta i 35 år och varken mår bättre eller sämre än tidigare, fortsätter jag väl med det.
Jag tror definitivt det är farligare att röka och att dricks vin och sprit i längden...

HeLena sa...

Vitlök är bra till mycket! Och visst HJÄLPER det mot förkylning! Det gäller nog att inta det mesta med måtta... har jag hört;).
Kram!

Musikanta sa...

HeLena:
Jag ber om ursäkt att kommentaren dröjt så länge- datorn har ju strulat som du kanske har läst...

Haha, jag tror verkligen på vitlöken eftersom jag inte har varit förkyld en enda dag senaste halvåret. (Jag knackar hårt i mitt skrivbord för säkerhets skull...).
Och nu, när man inte jobbar så nära någon som förr, behöver man ju inte vara ängslig för att äta det :-).
Kram tillbaka!