fredag 24 februari 2012

Från A till Ö – lite om mig

Mitt sista fredagstema för den här månaden är en lista: Från A till Ö. Ord som har anknytning till mig själv för det mesta och som jag spontant har kommit på medan jag skrivit. Olgakatt tar över taktpinnen i mars.
Övriga fredagsbloggare finns här:
Nilla,Desiree, Annika, Erica, Saltis, Musikanta, Inga-Britt, Helena, Olgakatt, ,Pettas,Lotta,Cecilia,Åsa, Gnuttan,Anna, Anna, http://www.karinenglund.com/

AAnderssonskans Kalle  med Julia Caesar var den första film jag såg. Jag tyckte att hon var förskräckligt ful och att det dessutom var synd om henne att heta Julia, minns jag.

Julia Caesar. Foto Scanpix. (Bilderna går att klicka större.)

BBoulevard Saint-Michel alias Boule Mich, var mitt första möte som fjortonåring med Paris och med en fransk student på ett café mitt emot hotellet. Min pappa avstyrde mötet efter fem minuter.

C – Clarissa, namnet på mitt yngsta barnbarn och också namn på huvudpersonen i en roman av Samuel Richardson som ingick i en föreläsningsserie som jag deltog i vid UC i London i mitten av 50-talet.

D – ”Dalkulla är du int men en dalkärring!”, sa sångarpastorn Artur Erikson när jag ackompanjerade honom hemma innan en musikgudstjänst. Detta med hänvisning till att jag var gift. Jag föddes nämligen i Falun, som jag dock lämnade vid tre månaders ålder tillsammans med föräldrarna. ”Och så är du en riktig musikant också”, la han till. Det var roligt att höra!

E – Ekonomisk har jag aldrig varit. Alltid jobbat i stället för sparat. Den sparsamme MM ser dock alltid till att det finns pengar på mitt betalkort, vilket jag är honom mycket tacksam för.

F – Fem fatala flickor är rubriken på den konstvetenskapsuppsats jag skrev om Picassos Les Demoiselles d'Avignon för några år sen.

Les Demoiselles d'Avignon av Pablo Picasso. Från nätet

 
G – Guldnyckel till den låsta dörren på baksidan av Operabaren innehade min salig exman ett exemplar av tillsammans med Slas, Cornelius Vreeswijk och en del andra.

H – Hundar har jag haft två stycken i mitt tidigare liv, en bulldog och en basset, fast inte samtidigt.

I – Ingrid, trodde jag kanske att den lilla nya prinsessan skulle heta, men nej! Vår egen lilla prinsessa, lilla Clarissa, har i alla fall namnet som andranamn efter både farmor och mormor.

Mirren med Clarissa

 
J – Jazzböna var jag redan vid 9-årsålderna och är fortfarande.

K – Kern, med förnamnet Jerome, har skrivit min älsklingsmelodi All the things you are. Här hittade jag en tidig Michael Jackson inspelning av denna melodi. Intressant!En ung Michael Jackson sjunger All the Things you are

L – London är en stad jag alltid ser i ett rosa skimmer. Den termin som jag studerade där vid UC i mitten av femtiotalet räknar jag som en av de lyckligaste perioderna i mitt liv.


M – Mina Vänner är namnet på vårt band som just nu spelar Melodier man minns. På vårprogrammet står bland annat musik av Jules Sylvain och Ulf Peder Olrog. På onsdag ska vi spela på Vikboträffen i Dagsbergs församlingshem.


"Mina Vänner" i Kimstad kyrka. Från vänster Leif, Marie, Måke, Putte och jag

N – Nejlikor kunde man köpa en bukett med femtio blommor i för en struntsumma i Menton, den lilla stad på franska Rivieran där jag tillbringade några av min ungdoms lyckligaste somrar.
O – Oscar Peterson är en av mina favoritpianister. Här spelar han I can't get started på sitt alldeles eget tekniskt briljanta vis.Oscar Peterson spelar I can't get started

P – Pianister är jag särskilt svag för.  Errol Garner är en annan jazzpianist som är makalöst skicklig. Den här videon är roligt fotograferad eftersom fokus hela tiden är på händerna.  Den underbara låten Misty har han själv komponerat.
Errol Garner spelar sin egen Misty


Q – Queue på engelska betyder ”kö” och uttalas ”kju:”. Stackars engelska skolbarn!
R – Restaurangpianist var jag en kort tid i min ungdom. Fick betalt i matkuponger.

S – Statistik är ett ämne jag aldrig förstått.

T – Tyst i sällskap har jag väldigt svårt att vara, trots att jag verkligen försöker låta bli att prata.

U – Underbart är det att vara pensionär, jobba när man har lust, sova länge på morgonen och bestämma över sitt liv.

V – Vegetarian var jag några år som nyförälskad. Numera äter jag allt men uppskattar det mesta som MM, som fortfarande är vegetarian, lagar.
X – Xian var en upplevelse med sin terrakottaarmé. Där drack vi också öl ur små djupa tallrikar.

Y – Yoghurt åt jag för första gången i London 1957. Tyckte inte det smakade något vidare.

Z – I Zodiaken- den kinesiska - är jag en råtta liksom min yngste svärson. Vi är ”charmiga, karismatiska, praktiska och hårt arbetande” enligt zodiaken. Vi är också envisa och hämndlystna, men blir mer toleranta och idealistiska med åren som väl är.  Här kan man läsa mer om den. Här kan man räkna ut vilket djur man är.


Å – Återvändsgränd. Glömmer aldrig när jag som bussguide lurade ner en stor turistbuss ner i en sådan i Amsterdam. Han fick backa hela vägen tillbaka.

Ä – Äldre blir man med åren, men tyvärr inte särskilt klokare.
Ö – Östen Warnerbring kompade jag en gång i en låt på en dans på AF i Lund. Han spelade klarinett då vill jag minnas. 

14 kommentarer:

Karin sa...

Oj, vilken fantastisk lista – och när ska du skriva dina memoarer?

Turistguide, minsann. Det har jag också varit och vissa orter måste man då besöka för första gången i sitt liv i sällskap med förväntansfulla resenärer som tror att man vet allt. Det är väl så man hamnar i återvändsgränder.

Vilka fina musikklipp. Michael Jackson så ung. Och så fin. Varför skulle han behöva förstöra sig. Och Oscar Peterson och Errol Garner – vilka fina videos!

Grekland nu sa...

Imponerande lista du gjort, med många fina klipp. Och många spännande saker har du hunnit med i ditt liv! Dalkärring, jaha, det låter det...Trevlig helg!

Maggan sa...

Åh, så trevlig lista och ett sådant fiffigt sätt att plocka ihop ett litet porträtt. Nästan så att jag får lust att pröva.

Musikanta sa...

Karin E:
Roligt att du uppskattade mina videoklipp. Errol Garner är speciellt kul att TITTA på. tycker jag. Han behandlar instrumentet med så utstuderad nonchalans - ger det bara en hastig blick någon gång emellanåt.

När jag var turistguide brukade jag försöka utnyttja mina passagerare så långt det gick. En trädgårdsmästare när vi åkte till Holland och en major när vi åkte till Paris via Verdun t.ex. Men för det mesta måste man ju läsa på ordentligt i resehandboken...

När jag såg Michael Jackson tänkte jag precis samma sak - VARFÖR opererade han sig när han var så söt i sig själv?

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag har ju alltid framhållit att jag var "dalkulla" eftersom jag framlevde mina första levnadsmånader på lasarettet i Falun. Jag får ju alltid skriva det i passansökan också, att jag är född i Dalarna. Men nu fick jag veta att jag inte var det...

Kramar och ha en skön fortsättning på helgen önskar Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Ja varför inte pröva? Du behöver ju inte göra färdig hela listan på en gång - ta en bokstav i taget när du kommer på något och ha i bakfickan någon gång när du känner för att skriva ner det på din blogg.
En trevlig helg önskar jag dig!
Ingrid

Eleonora sa...

O Ingrid, nu har du överträffat dig själv igen med att göra ett toppen-intressant inlägg!!

Kan tala om att jag är HUND. Det var ju spännande att vita.

Hoppas du får en fin och skön helg. Stor kram till dig.

Äventyret framtiden sa...

Mycket uppskattat! Har suttit en lång stund och "bläddrat" av och an i ditt alfabet som är väldigt lärorikt.

kramar från haren Karin:)
Uffe är också en hare....

Desiree sa...

Detta med A till Ö var jättekul. Tack så mycket för alla trevliga och roliga fredagsteman denna månad. Ha en skön helg.
Desiree

Musikanta sa...

Eleonora:
Då ska jag gå in och titta på vad för egenskaper som utmärker en hund :-)! ALLA djur har mycket positiva drag i den kinesiska zodiaken, även råttan och grisen t.ex. Bäst är förstås draken!

Ha en riktigt skön helg själv. Här skiner solen och nästan all snö är bort - underbart!
Kramar!

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Måste också gå in och titta vad som utmärker hararna. Fantastiskt att ni är samma djur. Då passar ni extra bra ihop, Uffe och du.

Roligt att du uppskattade mitt alfabet - det skulle nog bli ett helt annorlunda om jag skulle skriva om det idag.
Kramar!

Musikanta sa...

Desiree:
Tack snälla för uppskattande ord. Man vet ju aldrig hur ens ämnen tas emot och därför är det roligt att höra positiva kommentarer förstås! Man hoppas ju förstås att bloggvännerna ska tycka det är kul att skriva om ämnena.
Ha en skön helg du med!

Kramar från Ingrid.

Gnuttan sa...

Vilken intressant och rolig lista. Och härlig musik! Jag är också svag för jazz och pianister.

Musikanta sa...

Gnuttan:
Ja, visst är det något särskilt med pianister :-)!
Tack för rar kommentar!
Kramar från Ingrid