fredag 4 maj 2012

Tyra Lundgren


Fåglar i keramik av Tyra Lundgren. (Bilderna går att klicka större.)
Två små buttiga blå glasfåglar har jag haft i många år utan att veta om att det är konstnären Tyra Lundgren som formgivit dem från början. Hon skapade prototypen till dessa när hon var knuten till Reijmyre glasbruk här i närheten av Norrköping.


Det var en fantastisk konstnär och kvinna som jag lärde känna på utställningen, som visades på Norrköpings konstmuseum för en tid sedan. Någon plats i konstvetenskapskursen som jag läste på universitetet hade hon inte, kanske beroende på att hon förutom sitt måleri mest ägnade sig åt konsthantverk som sedan omsattes i massproduktion. Konsthantverk ansågs inte lika ”fint” som bildkonst tidigare, men har fått en renässans i våra dagar då människor börjar värdesätta hantverksskickligheten igen. Ett exempel på detta är Nationalmuseums kommande utställning Slow Art.
Den här reliefen omvandlades till en väv av Märta Måås-Fjetterström, god vän till Tyra Lundgren.

Tyra Lundgren var oerhört produktiv och arbetade i olika tekniker och material, keramik, glas, textil, skulptur, måleri och grafik. Hennes måleri omfattar mest självporträtt – hon målade över 70 stycken och inte en enda målning är lik den andra. Här excellerar hon i olika kreationer, ibland är hon feminint kokett i hatt med flor, ibland buttert maskulin i frack eller turban. Måleriet visade hon inte för allmänheten förrän i slutet av sitt liv.
Porträttet som visas på utställningsaffischen.

Ett mer kvinnligt porträtt...

Jag hade svårt att se om det var en man eller kvinna när jag såg det första porträttet av henne som också var det som visades på utställningsaffischen. Hon gjorde sig heller inte vackrare än hon var, snarare att hon förgrovade sina drag för att – kanske – göra sig mer maskulin. Kvinnliga konstnärer har ju som bekant alltid haft svårt att slå igenom på allvar i konstvärlden.


Inte på något av de över 70  porträtten ler Tyra Lundgren.


Tyra Lundgren i Rom eller Paris, hon bodde långa tider i båda städerna. Gissar på Rom...

Hon tillbringade största delen av sitt verksamma liv utomlands och var knuten till kända glasbruk och porslinsfabriker som Venini i Italien, Arabia i Finland, Reijmyre, Kosta, Gustavsberg och Rörstrand i Sverige och Sèvres i Frankrike.  I Norrköping visades mycket av hennes glasalster och skisser från just Reijmyre glasbruk, där hon samarbetade med de italienska glasblåsarbröderna Marcolin sommaren 1960.  Den största konsthallen var helt ägnad åt hennes underbara fåglar i lera, både som statyetter och reliefer, skisser och målningar. Härinne hängde också en keramisk monumentalrelief över berömda kvinnor i Sverige Märkeskvinnor som hon skapade 1947

Ellen Key är hon som står med handen på huvudet och Selma Lagerlöf sitter i mitten. Heliga Birgitta känner jag också igen - men vem är de andra? Den sittande flicka i mitten är en släkting till Tyra Lundgren och var med på visningen på konstmuséet!
I en film där hon intervjuas av Ingrid Schrewelius 1978 berättar Tyra Lundgren själv hur hon utifrån de abstrakta formerna cirkeln, ovalen och triangeln så småningom skapade sina berömda fåglar i stengods och glas.   


En av hennes många fågelreliefer.
Min absoluta favoritfågel!
Utställningen går vidare till Gotland och därefter till Gustavsbergs porslinsfabrik. Här och här kan man läsa mer om denna mycket intressanta konstnär.  Mycket av hennes alster och målningar finns att se på Gotlands konstmuseum – efter världskrigets slut 1949 köpte hon en gård i Fide på Sudret där hon byggde ett duvslag och installerade elektriska brännugnar.  Är man intresserad av att veta ännu mer om Tyra Lundgren kan man läsa biografin om henne som skrivits av intendenten vid Nationalmuseum, Marika Bogren.

11 kommentarer:

Karin sa...

Fina bilder och spännande konstnär!

Jag tror att et är Elin Wägner, tredje kvinnan till vänster från Ellen Key. Spanar också efter Fredrika Bremer, men tror inte hon är med.

Pettas sa...

Tack för ett mycket intressant och vackert inlägg!

Karinkram

Musikanta sa...

Karin E:
Det stämmer säkert - synd att jag inte antecknade när guiden pratade om reliefen. Visst är hon en spännande konstnär!
Ingrid

Pettaskarin:
Tack för rar kommentar!
Kram tillbaka!

Maggan sa...

Så intressant att läsa! I augusti förra året var vi i Visby och såg då Tyras fågelstaty i Almedalen. Nu fick jag reda på ännu mer om henne. Tack!

Eleonora sa...

Käraste vännen min! Ännu ett mycket intressant inlägg av kära Musikanta. Först och främst tack för att du berättar och visar så många fina bilder på denna (också för mig) okända konstnär. Det gläder mig att utställningen kommer till Gustavsbergs - då ska jag infinna mig där, var så säker.

Underbara små fåglar - och Ugglan är för mig också den mest beundrade - fina tavlor, som lockar till att veta mer om henne.

Tack min rara vän för att jag fick lära mig detta.
Passar på och önskar dig en underbar helg och hoppas du ska få njuta av sol och värme (som TV tablån har visat)

olgakatt sa...

Jag känner TL bara som formgivare. Inte visste jag att hon var så fantastiskt mångsidig! Tack, Ingrid!
Nu retar det mig att jag inte visste om utställningen i Halmstad före Norrköping, den hade ju varit enkel att kvista upp till.

Ebba Christina sa...

Vilket härligt inlägg. En mycket intressant och spännandekvinna/konstnär. Ska lägga henne på minnet.
Jag fick en fågel när min far dog. Han var själv konstnär. Den ser precis ut som den ena av glasfåglarna du har på bild. Men den är grön. Ska nog undersöka den lite närmare.
En glad och och god fortsättning på denna vårliga helg. Kram/Christina

Musikanta sa...

Maggan:
Nästa gång du kommer till Visby så måste du gå på konstmuseet också och titta på allt annat som hon har gjort. De har tydligen en mycket stor samling av hennes verk där eftersom hon tillbringade sina sista år där och donerade en hel del dit.
Kram!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är en oerhört intressant utställning med massor av saker hon målat och gjort - även textilier. Så passa på att åka till Gustavsberg när utställningen kommer dit - det är en upplevelse jag försäkrar dig!
Varm kram från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Du kanske kan passa på att göra kungliga huvudstaden när utställningen kommer till Gustavsberg. Har just upptäckt Nationalmuseum och den fantastiska konst som finns där - roligt som omväxling till all modern konst.

Jag har bara hört namnet Tyra Lundgren tidigare, för övrigt visste jag ingenting om henne. Det är roligt med Norrköpings konstmuseum som ställer ut lite udda konstnärer som man inte visste så mycket om tidigare. Förutom GAN förstås...

Musikanta sa...

Ebba:
Tack för rar kommentar! Jag har också en grön glasfågel i samma modell som de blå. Det blå och röda glaset är ju ett speciellt signum för Reijmyre glasbruk. Så den fågeln är väl inte från Reijmyre. Jag tror jag läste att det var TL som skapade de allra första små fåglarna, det blev väl ganska enkelt att kopiera dem sedan. Men de är väldigt söta i alla fall.

Roligt att höra ifrån dig!
Varm kram från Ingrid