måndag 23 september 2013

838 Höst- och vintermode

Även om det inte är vinter än så är hösten här och med den funderingar på hur vi ska se ut och vilka kläder som kanske behöver inköpas. Här är därför lite tips, både på kläder, hattar och frisyrer.


Vi kanske behöver fler lampor nu när det blir allt mörkare ute. Igår var det ju höstdagjämning, så idag är natten lite längre än dagen. På bilden en lampa som ger bra ljus för bok- eller som här tidningsläsning.  Charme 15 sept 1928. (Bilderna går att klicka större.)


Kanske något för nyårsafton? Charme 15 sept 1928


Några vardagsklänningar. Charme 15 sept 1928


Även hatten är viktig. Charme 1 okt 1928


Här är några exempel på frisyrer för den som funderar på att lägga sig till med en ny sådan. Man får dock inte glömma att örat ska lämnas bart!  Charme 1 okt 1928


Charmme 1 okt 1928

16 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Fina bilder! Och på den tiden, Musikanta, verkade övervikt inte finnas ... Har tänkt på det när jag tittar på gamla bilder från 40- och 50-tal. Inga tjockisar!

Klimakteriehäxan sa...

Gillar förresten din header - jättefin bild, jag har inte tänkt på den tidigare!

Musikanta sa...

Klimakteriehäxan:
Det är bara de tecknade modellerna som är så smala. De verkliga klädmodellerna inuti tidningarna är mycket maffigare. Tyvärr är upplösningen på de bilderna så dålig att jag har dragit mig för att lägga ut dem på bloggen - men jag ska försöka hitta några till nästa gång.

Det finns massor och åter massor av annonser för avmagringspreparat i alla damtidningar från den tiden,så visst fanns det övervikt även då :-).
Headern är en bild från Stegeborgs slottsruin som vi ser varje gång vi åker färjan över till Vikbolandet. Roligt att du uppskattade den!

olgakatt sa...

Jag lovar hålla öronen bara!
Man kan lägga märke till att modet går i cirklar. Jag tycker ofta unga töser ser ur att knalla omkring i bara underklänning och nog ser någon av de gamla bilderna så ut också
När man inte kunde photoshoppa fick man nöja sig med att teckna orealistiska modeller! Nu kan man ju snabbanta dem fotografiskt.

Gunnel sa...

Dina modebilder är mycket snyggare än dagens bilder. Vi kunde väl gå tillbaka till tecknat i stället? Här ser man åtminstone vad de annonserar om och inte som dagens annonser som är verkligt långsökta.

Gunnel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Olgakatt:
Bra att du håller öronen bara. Då kan du ju ha snygga örhängen där!
Håller med dig om modet att det går igen. Att kjolen är längre på ena sidan t.ex. är modernt nu.
Det är rätt kul att se vilken skillnad det är på de tecknade modellerna och de naturliga.

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag är också imponerad av den noggranna beskrivningen både på material och färger. Numera får man ju ingen som helst uppfattning vilken kvalitet det är på plagget som visas. Man vet väl kanske att priset är högre på kvalitetskläder - fast ibland är det ju bara märket folk betalar för.

Monet sa...

Helt underbart mode och så,roligt att se dina bilder från förr. Tänker hela tiden på min mormor som köpte kläder på Sidenhuset och hade den här sortens frisyr!

Musikanta sa...

Monica:
Jag har själv varit och handlat på Sidenhuset, tillsammans med Mea och Leja de finaste (och dyraste) affärerna i Stockholm på femtiotalet när jag bodde där. Men frisyren på den tiden var svinrygg. Ingen, absolut ingen hade hår som gick nedanför axlarna som frisyr. Man var ju naturligtvis tvungen att ha det lite längre för att kunna sätta upp det.
Ingrid

Eleonora sa...

O så gärna jag skulle vilja ha en kappa med stor "omsvepbar" krage. Hade faktiskt en år 1955/56, då stora kragar var på modet.

De slinkiga klänningarna är ju bara något att drömma stort om, när figuren blivit passande för dem!

Tack för dina alltid så charmiga bilder. Jag njuter av dem. Höstkram

Musikanta sa...

Kerstin:
Du har ju en så vacker kappa så du behöver inte någon ny :-)! Fast man kan ju alltid ha en och variera med förstås.

Det finns ju inga damer som har den figuren som de tecknade mer än möjligen de anorektiska modellerna nu för tiden. Och det är ju inget att stå efter.
Kramar tillbaka från vännen Ingrid

Karin sa...

Helst av allt skulle jag vilja ha den där fina golvlampan. Verkar kunna ge mycket ljus. Härliga hattar, fina illustrationer!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, det är skillnad på den och nutidens pyttelampor.
Hattarna måste ha gått hårt åt mot/till onduleringen - det var ju ett måste till vardagsutstyrseln. Däremot behövde man inte hatt tydligen till "aftontoiletten".
Ingrid
PS. Är ofta osäker på prepositionerna :-).

Ailas sa...

Rena föryngringskuren, av bilderna att döma. Ska minsann studera dem riktigt noga och sedan får jag väl se vad kassan tillåter... :)

Hoppas att allt är väl med dig!

Kram

Musikanta sa...

Aila:
Det är inte Big Chic modeller några av dem, så jag avstår.
Jag mår väldigt bra just nu men har problem med vårt nätverk så jag kan bara kommentera och läsa bloggar från min I-Pad. Och det är jobbigt att skriva på den.

Det tar många minuter och hämtningar innan jag kommer in på min egen blogg på min PC så jag ger ofta upp när jag äntligen har lyckats publicera ett eget inlägg. Väntar på att svärsonen ska komma hit och fixa det så att jag kan läsa och kommentera hos mina bloggvänner utan problem igen.
Kram