onsdag 29 januari 2014

887 Från Bonniers Veckotidning 1929 nr 4 och 5


Omslagsbild till BVT nr 4 1929 av konstnären Georg Klinghammer. (Bilderna i inlägget går att klicka större.)

En hittills för mig okänd illustratör har gjort omslaget till Bonniers Veckotidning nr 4 och 5, Georg Klinghammer. Jag tycker mig här se många drag av den tidigare så hyllade konstriktningen Art Déco. Lite av kubismen anar jag också i bakgrunden. Vidare är det intressant att notera att det på det tjugotal tidningar jag har i min ägo enbart är kvinnor på omslagsbilderna utom på ovanstående.

Det är lite förvånande eftersom själva innehållet bevisligen riktar sig till både män och kvinnor. Bilannonserna är rikligt förekommande och artiklarna handlar både om politik, litteratur, konst och resor. Reportage om kungligheter och film och teater förekommer på många av sidorna men själva annonserna är nästan alltid riktade till kvinnorna - skönhet och mode i majoritet.  


Den första tandkrämstuben av märket Colgate såg dagens ljus 1892.
Men att borsta sina tänder varje dag var väl någonting ganska nytt för den tiden. Företaget som tillverkade Vademecum gick i alla fall med vinst att döma av de stora och färggranna helsidesannonserna på tjockt papper

Någon gång har jag roat mig med att räkna hur stor andel män respektive kvinnor det är på bilderna i vår lokaltidning. Det brukar vara ungefär en tredjedel kvinnor. På sportsidorna finns nästan bara bilder på män. Frånräknat annonserna och de ganska få modereportagen i BVT är kanske en tiondel kvinnor. På den stående sidan "De göra Sverige inåt och utåt" är kvinnorna sällsynt förekommande. Elsa Brändström har varit med och Selma Lagerlöf.


Idel män som göra Sverige inåt och utåt. Verner von Heidenstam, Ivan Bratt, Värner Rydén, Wilhelm Beterson-Berger och Ragnar Östberg. Värner Rydén var en okänd storhet för mig men en intressant socialdemokratisk politiker läser jag på Wikipedia. Han blev också känd för att ha avskaffat katekesen i folkskolan!


Här göre sig ingen kvinna besvär. Jag kan inte ens se att någon av de kungliga damerna är med vid riksdagens högtidliga öppnande.


Sedan i november har tidningarna haft artiklar om Folke Bernadottes giftermål med Estelle Manville i Pleasantville i Amerika. (När blev Amerika USA i Sverige?). Nu har det lyckliga paret återvänt till Stockholm. Vackert par! Naturligtvis var det hovfotograf Jaeger som förevigat de unga tu.


Kallt var det även denna januari för 85 år sen. I Västervik var man helt insnöad och kunde inte ta sig någonstans.


Stora påkostade bilannonser brukar också finnas med i varje tidning.


Även omslaget på BVT nr 5 1929 var skapat av Georg Klinghammer. Om honom finns det ingenting att läsa på nätet mer än att han var en skicklig illustratör och konstnär och möjligtvis bodde i Jönköping. Han anlitades ofta av BVT som illustratör. .

Är det någon av mina bloggvänner som vet något mer om denne konstnär vore jag glad att få veta det. Jag ska försöka få tag på några skolböcker som han har illustrerat så kanske jag får reda på lite mer.


4 kommentarer:

Gunnel sa...

Han var verkligen en skicklig illustratör. Jag har aldrig hört talas om honom tidigare. Den sortens teckningar skulle jag vilja se mer av i dagens veckotidningar. De är som små tavlor.

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag har heller inte hört talas om GK tidigare. Men han har illustrerat en del läroböcker för folkskolan. Jag har beställt några av de böckerna på bibblan, få se om jag får napp. De är väl tyvärr referensexemplar de flesta antar jag.
Omslagen på BVT är helt unika. Det var bl.a. därför jag blev så intresserad av just de veckotidningarna.
Kram

Anonym sa...

Han är min morfars farbror, jag är döpt efter honom. Min mamma har berättat om honom många gånger. Vi har ärvt många saker av honom. Vi har ett antal av hans illustrationer på väggarna. Han var mycket intresserad av asiatisk konst och tog hem mycket från sina resor. Jag har en av hans masker i mitt rum, det finns färgfläckar på den, då han inte gillade dess utseende och målade om den lite. Jag ser upp till honom.

Musikanta sa...

Georg:
Du heter väl så om du är döpt efter konstnären Georg Klinghammer. Jag blev så glad för upplysningarna om honom! Det hade varit jättekul om du kunde skicka mig ett foto av masken du har i ditt rum! Min mejladress är ikantasnabelatelia.com/

I så fall kan jag uppdatera mitt inlägg och hälsa från Georg :-). Intressant att han var intresserad av asiatisk konst! Jag förstår att du ser upp till honom - jag tycker han är en mycket duktig konstnär. Jätteroligt att du hörde av dig!
Kram från Ingrid