lördag 16 juli 2022

1910 Kristallsjuka igen

Senaste gången jag skrev om kristallsjuka var 2012 - alltså för 10 år sen. Sen dess har det varit ganska lugnt med undantag av att jag fick ett anfall och ramlade ihop på Cityterminalen innan jag skulle sätta mig på tunnelbanan för att åka till Mirren för en fyra, fem år sen. Som väl var förlorade jag inte medvetandet och en snäll dam hjälpte mig upp och följde till och med med mig upp på Odenplan trots att hon själv skulle till Sankt Eriksplan. Mirren kom och hämtade mig efter några minuter. 

Då tänkte jag inte på att det var kristallsjuka jag drabbats av igen, men en  vän som är läkare trodde att det kunde vara rulltrappan som framkallade dessa symtom. Sen dess har jag bara haft några enstaka känningar. Tills i söndags då hela världen plötsligt gungade till och Kent fick hjälpa mig att gå direkt till sängen. Jag mådde också illa, något som jag inte gjort tidigare. 

Sent på eftermiddagen gick jag upp och kände mig lite darrig, men illamåendet hade gått över. Dagen därpå kändes det ungefär som vanligt. På torsdagen kom ett nytt anfall, lika kraftig som söndagens Eftersom jag också denna gång mådde illa var det också denna gång bara sängen som gällde. Men nu blev jag faktiskt rädd att det kunde vara något annat som var fel på mig. Så på eftermiddagen fick vi kontakt med Geria (vår vårdcentral) och jag fick en tid för läkarbesök dagen efter.

Läkaren gjorde en grundlig undersökning och hon trodde först inte det var kristallsjuka (benign lägesyrsel) som jag själv föreslog. Hon ändrade sig dock när hon gjorde ett prov där jag låg på britsen och som framkallade ett rejält yrselanfall. Efter det fick jag ta en mängd prover plus EKG för att försäkra att det inte var något annat fel på mig. (Provsvaren har jag fått och de är till 90% helt normala, några små avvikelser på två prov bara.)

Hon skickade med mig en övning som skulle göra att kristallsjukan fortare skulle gå över. Igår gjorde jag övningen, vilket framkallade ett så kraftig anfall och illamående att jag blev sängliggande hela dagen. Så några nya övningar av denna sort blir det inte. På bilden kan man se hur övningen ser ut. Den finns på nätet också.


8 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Nej men så otrevligt, så tråkigt att du inte mår bra Ingrid!
Jag har flera vänner som har haft kristallsjukan och får den nu och då men vet inte själv hur det känns men på dina beskrivningar så låter det allt annat än roligt. Hoppas, hoppas att du snart får bukt med din yrsel och får den hjälp du behöver för att åter vara på benen som du brukar vara.
Jag håller tummarna hårt och säger krya på dig!
Kramar från oss båda, Karin o Uffe

BP sa...

Inte roligt, inte roligt alls. Det är ingen tröst, men jag känner fler, bara kvinnor som också får kristallsjukan regelbundet. Min granne la till och med på sjukhus i en vecka tills man fick bukt på yrseln.
Skippa övningen såklart. Kolla på nätet om du kanske hittar en bättre övning.
Krya på dig!!!

Musikanta sa...

Äventyret framtiden:
Tack för tröstande ord från dig och Uffe. Idag känner jag mig mycket bättre och stadigare. Jag har ju varit så bortskämd med att mer eller mindre kunna göra som jag vill - själv resa upp till Stockholm med buss etc. Men det är bara att gilla läget och göra det bästa av det. Jag är så tacksam för att jag inte är ensam!
Kram till både dig och Uffe
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Jag tittade lite och tyckte att verkade finnas övningar som inte är så yrselframkallande. Ska försöka lite igen när jag känner mig helt OK. Det här inlägget skrev jag mest för att dokumentera om det händer igen. Och kanske det också är någon som har haft sådana känningar och inte vet varför. Själv hade jag ingen aning om att denna "sjukdom" existerade förrän jag gick in på nätet 2012 och googlade på "yrsel".
Tack för din omtanke!
Ingrid

Karin sa...

Men så jobbigt! Hoppas du hittar lämpligare övningar, som fungerar och gör dig bättre, för det där med att bli illamående på kuppen låter ju alldeles extra jobbigt. Illa nog att vara yr!

Ingrid sa...

Jag hade ett kraftigt anfall för inte så länge sedan, men det gick över ganska kvickt. Det är verkligen jobbigt och jag inte bara mådde illa utan jag kräktes flera gånger också.
Jag läste att man ska försöka tvinga sig att sova på "yrselsidan" och för min del är det vänster sida, så det försöker jag göra. Normalt är det höger sida jag sover på.
Hoppas att du snart mår bättre!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Jag blev ju lugnad när jag förstod att det inte var livshotande :-). Så nu tycker jag livet fungerar ungefär som vanligt igen. Förhoppningsvis håller det i sig et tag.
Ha det gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
För mig har det också gått över (förhoppningsvis!). Jag känner med dig - ville inte gå från sängen just för risken att kräkas. Jag sover normalt på min yrselsida så det blir ingen ändring. Tar det lite lugnare bara nu med huvudrörelserna. Jag har ju som sagt haft känningar tidigare men aldrig mått så här illa.
Önskar dig en skön kommande vecka (utan yrsel)!
Kram tillbaka från Ingrid