fredag 14 februari 2014

895 Lördagstema - TVÄTT

Karin i Stockholm (just nu i Sao Paolo) har bestämt att alla lördagstemana i februari ska börja med T. Vi har skrivit om TÅG och TRAPP och denna lördag ska vi skriva om TVÄTT. Nästa vecka blir det TRÄNA, jag får dåligt samvete bara jag tänker på det...

Den 8 oktober förra året skrev jag ett inlägg om slappa småbarnsföräldrar. Därför var min första tanke när jag såg rubriken på lördagstemat tvätten hemma hos Mirren, - vår yngsta dotter- som hon har tagit några bilder av. De minsta barnbarnen är numera drygt 6,5, 4,5 och 2,5 år och alla ska vara hela och rena när de går till respektive förskoleklass och förskola.


Det syns inte på bilden, men detta är en bred dubbelsäng som den rena tvätten ligger på. (Bilderna går att klicka större.)


Här har Mirren vikt och sorterat en del. 

Så tillkommer ju Mirrmakens skjortor (som han stryker själv) och alla lakan och handdukar som ofta måste bytas när det ibland händer olyckor eller något av barnen kräks på natten. Jag tänker ofta på dessa högar när jag ser på min egen lilla tvättkorg där inte tvätten precis svämmar över. Mirren tvättar minst två gånger i veckan och har lika mycket varje gång.En tidigare omgång.


Här är det också sorterat - sen ska ju allt läggas in i skåp och lådor också!

Själv tillbringade jag nästan två timmar förra gången jag hälsade på med att sortera barnkläderna och alla olika strumpor. Mirren ska dessutom laga mat när hon kommer hem från jobbet och har hämtat barnen, träna flöjt med Caspar klockan sex och träna gitarr med Casimir klockan sju. Efter det läser hon sagor och nattar Caspar och sedan Casimir. När Mirrmaken är hemma nattar han Clarissa, annars får Mirren göra det också. Det är kanske inte undra på om hon tittar i mobilen ibland när hon sitter på lekplatsen och barnen roar sig själva...


 Jag tvättar kanske en gång var fjortonde dag. 

28 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Att vara småbarnsförälder har sina tvättsidor:)
Det tar aldrig en ände och inte blir det särskilt mycket mindre att tvätta när de kommer i tonåren heller.

Hos oss går maskinen minst två gånger i veckan, men det har förstås med företaget att göra. Sommartid varje dag.

En lycka att det finns maskiner som både tvättar och torkar. Tänker på hur det var när man var barn, kokgryta, tvättbräde, moderniteten pulsatormaskin, skölja i sjön osv...De var duktiga förr också.

Ha en fin helg!
Kramar!

Bloggblad sa...

Jag blir trött bara jag ser klädhögarna. Tur att vi bara hade två småbarn.
Det där med mobilen verkar vara ett känsligt ämne...

Karin sa...

Ack ja, småbarnstvättiden var intensiv! Sorterandet var ett särskilt problem, för att inte tala om att man måste hinna märka alla plagg också, eftersom det var ett krav på dagis. Egentligen producerade man ju som trebarnsfamilj en tvättmaskin om dagen, men jag försökte hålla det nere till ett par gånger i veckan. Tack och lov fanns det riktigt stora tvättmaskiner i den gemensamma tvättstugan.

Vilken skillnad mot dagens glesa tvättande, då jag till och med dröjer mig kvar i tvättstugan för att mangla dukar, eftersom jag har tid till det.

olgakatt sa...

Kravet på graden av "hel och ren" har ju ökat en hel del sen förr i världen. Jag undrar om man inte skulle kunna tagga ner en aning, om inte annat så av miljöskäl. Att det är så mycket enklare numera att bara kasta in allt i tvättmaskinen än att ligga och skölja vid bryggan är ju en välsignelse.

Tove Olberg sa...

Talande bilder!Förr slet kvinnor på ett annat sätt, numera på ett annat.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag har faktiskt varit med om på sommaren att mamma tvättade i en stor gryta ute som hon eldade under. Hon kokade tvätten. Hur hon bar sig åt för att skölja kommer jag inte ihåg. Det fanns i alla fall inget vatten i närheten.
Tvättmaskinen är den sista maskinen jag skulle vilja bli av med!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Säkert, det är många äldre som ondgör sig över att mammorna pratar i sin mobil eller bara tittar när de är ute med sina barn.

Musikanta sa...

Karin:
Numera finns det utmärkta märklappar som man KLISTRAR på. Går inte bort i tvätten heller. Jag kommer också ihåg att jag sydde fast sådana lappar, men jag hade ju bara Åsa då. Här ska alla tre barnens kläder märkas.

Det är nog bland annat därför så många småbarnsfamiljer köper hus eftersom de kan ha egen tvättmaskin där.
Ingrid
PS. Jag manglar lakan också :-).

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det måste ha varit fruktansvärt på vintern! I Åsas fall är det barnen som vägrar ta på sig något plagg som är smutsigt(så det märks). Ägget och hönan?

Mirren sa...

Äsch, så eländigt är det inte som det verkar. Idag vek jag tvätt på morgonen medan pojkarna turades om att stryka kökshanddukar och örngott. Vad gäller mobiltelefonen så har jag inget dåligt samvete om jag tittar eller pratar i den. Tror ärligt talat inte alls att det är nyttigt att föräldrarna enbart ägnar sig åt barnen.
Vad gäller bilderna tog jag dem för att skriva ett inlägg i min egen blogg med anledning till att stora C skulle vara föräldraledig, Han tyckte nämligen inte att jag gjorde något på dagarna. Den största skillnaden mellan när han var hemma jämfört med när jag var det var för övrigt att han inte tvättade i någon större utsträckning... M&P

Musikanta sa...

Tove Olberg:
Hej Tove och hjärtligt välkommen till min blogg. Jag lägger gärna till dig till min blogglista om du inte har något emot det. Jag har varit inne på din blogg och sett att du skriver mycket trevligt och intressant. Jag läste faktiskt inlägget med norskan ända till slutet och med nöje!
Kram
Ingrid

Musikanta sa...

Mirren:
Bra om Stora C inte läser vad Olgakatt skriver, :-).

Anledningen till att han inte tvättade så ofta var väl att han inte hade riktigt koll på vilka plagg man inte fick tvätta med andra. Sen tror jag inte att han har riktigt koll på vilka plagg som tillhör vilket barn heller.
Men han är bra på att bygga hus...
M&P

Eleonora sa...

Det där med tvätt är ju "a never ending story". Om man tvättar ofta blir det på något sätt inte lika betungande.

Kram från
Eleonora

Tove Olberg sa...

Bara trevligt om du länkar till mig, Musikanta Ingrid: Tack för det! pettas: Allting har en ende bara korven har två och nu även tvätten! Koktvätt minns jag också från farmors och vi bar det ner till sjön för sköljningen. Handdukar o lakan bredde vi ut på gräset for soltork! Himlans fart att få in om regnet kom. Om mobiler: till sitt bruk är den bra. Barn ska inte ha all uppmärksamhet till envar tid men ej heller mobilen!

Musikanta sa...

Eleonora:
Fast jag stryker hellre sex skjortor på en gång än att jag drar fram strykbrädan varje dag. Sen är det ju inte särskilt miljövänligt att tvätta en halv maskin åt gången - mer skulle det knappt bli om jag skulle tvätta oftare.
Vad Mirren beträffar tvättar hon säkert oftare än två gånger i veckan.
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Tove Olberg:
Jag har redan lagt till dig till min lista, bra att jag inte behövde ta bort dig :-)!
Mobilen är en underbar uppfinning. Undrar om många som ondgör sig över att småbarnsmammorna pratar i den överhuvudtaget vet VAD de pratar om. Många gånger är det med maken eller makan om vad man ska handla till middag etc. eller när denna tänker komma hem från jobbet.
Ingrid

Ailas sa...

Minns, minns... fast just tvätthögarna kanske inte med någon större saknad. Det var tvätt hela tiden, så var det.

Idag tvättar jag inte särskilt ofta. Ibland handtvättar jag något litet också, så det blir aldrig mycket.

Trevlig kväll!
Kram

Musikanta sa...

Aila:
Samma här, jag har faktiskt kommit till botten i tvättkorgen idag. Avundas verkligen inte småbarnsfamiljerna idag. Det är inte roligt för det barn som kommer smutsig eller nerspilld till skola eller förskola...
Kram från Ingrid som önskar dig en trevlig vecka.

Annika sa...

Ja, nog har småbarnsfamiljer tvätt!!
Men vad bra att Mirrens killar kan hjälpa till att stryka, så små de är!! WOW! Impad av det!
Strök all tvätt när K var liten. Alla hennes kläder, alla mina kläder och Peters skjortor lämnades in på kemtvätt.
Idag stryker jag mkt mindre än jag gjorde förr. Men jag skulle inte kunna gå ut i ostrukna kläder, så e're…
Kramar!!

Pysseliten sa...

Ju mer jag tänker på det, desto oftare hade nog våra småttingar lortiga kläder på sig. Jag måste ha sorterat bort dom där tvätthögarna ur minnet ...

Musikanta sa...

Annika:
Jag är också förvånade att lillkillarna stryker, men det är ju bra att de får göra det när det tycker det är roligt. Så lär de sig väl också att det ligger en hel del jobb bakom rena kläder.

Jag stryker alla Kents skjortor och allt annat - det är bra mycket "roligare" än att laga mat. Matlagning tycker HAN är roligare så det är ju en bra arbetsfördelning.
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Pysseliten:
Jag hade bara ett barn i taget, så tvätten var inget större problem. Jag menar med det att min äldsta dotter var 19 och sonen 13 när Mirren föddes.

Värre när det bara är precis två år mellan barnen som hos Mirren. Två pojkar - den äldste sex och ett halvt - och en flicka som är precis lika aktiv som sina bröder.
Ingrid

Ölandsvindar sa...

Första tiden som gift och småbarnsmamma kokade jag tvätten i en hink på spisen. Rent blev det minsann! Nu ser jag fram emot en dag med lagom vind och sol så jag kan hänga ut årets första nytvättade lakan på strecket. Härligt!
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Kerstin:
Ja, det gjorde jag också 1958 när min äldsta dotter föddes. I en stor gryta. Sen satt jag och stoppade cellstoff i ett nät till blöjor. Skillnad på dagens mjuka blöjor som man bara sätter på.

Min mormor sa att man kunde hänga ut tvätten så fort snön gick bort. Men på hösten torkade den aldrig ute. Ska också sätta ut min torkvinda i dagarna får jag se.
Kram från Ingrid

Tove Olberg sa...

Det finns nog barn som får vänta på kontakt i konkurrensa med mobilen, tyvärr. Själv har jag numera bara mobil.

Musikanta sa...

Tove Olberg:
Ja, fast jag tror det är lite överdrivet. De flesta barn accepterar inte att deras mammor pratar i telefon - åtminstone gjorde inte mina det när de var små. Om mammorna eller papporna går och pratar i mobilen när de är ute är barnen säkert upptagna med att titta på allt omkring dem.

Anonym sa...

Det sätter ju saker och ting i perspektiv. Själva har vi ju bara en parvel och han har turligt nog varit förhållandevis bra på att hålla sig ren, men nog har vi haft mer än många olyckor med extra tvätt som följd ändå.

Musikanta sa...

Bejla:
Det är stor skillnad på att ha en åt gången istället för tre på en gång som Mirren har. Jag minns aldrig att det var något särskilt bekymmer med tvätten.

När min son gick på högstadiet fick han tvätta sina kläder själv eftersom jag hade Mirren som var liten. Det har han fortsatt med. Han fyller femtio nu i april!
Kram från Ingrid