torsdag 1 maj 2014

922 Sköna maj välkommen!

Vitsippor,  blåsippor, vårlök, gökärt, gullvivor och en liljekonvalj i högra hörnet på Elsa Beskows ljuvliga månadsbild för maj i Årets Saga. Hon kan inte ha haft bråttom när hon ritade och målade den har bilden. Väldigt många av de små blommorna har hon till och med ritat ansikten på.

 
En armé av vårblommor. Månadsbilden för maj hämtad från Årets Saga av Elsa Beskow. (Bilderna går att klicka större.)

Av visan, som min mamma sjöng med mig när jag var liten, kommer jag bara ihåg de fyra första takterna. Jag förstår varför nu när jag tittar tillbaka på noterna. Det är en komplicerad melodi - ingenting för små barn att sjunga även om den är vacker. Dikten är tonsatt av Alice Tegnér som också har skrivit musiken till samtliga månadsdikter i boken.


Även huvudet är skapat av en sann konstnär som också skapat sitt alldeles egna typsnitt i detta.

16 kommentarer:

Karin sa...

Vilken bild. Hon har verkligen studerat björkarnas skiftningar om våren, från den där lätta ljusgrålila tonen till ljusaste grönt. Och så granskogen bakom. Träffsäker vårkänsla!

Tove Olberg sa...

Du har i dina "gömmor" skatter!

Annika sa...

Vad fint. Den boken älskade jag. OCH den boken har karolina i sin bokhylla. EBs bilder är fantastiska. Jag kan titta på dem hur länge som helst.
Ja, nu är det MAJ!!
Kramar!!

Äventyret framtiden sa...

Jag håller med Tove...du har skatter i dina gömmor. Ljuvliga.
Glad första majkväll!:
kram!

Musikanta sa...

Jag tänkte faktiskt också på det. Hade en fröken i första klass som lärde mig att björkarna skiftar i lila på våren innan de slår ut.
Ingrid som strax ska följa med Mirrfamiljen till Öland över ett par dagar.

Musikanta sa...

Tove:
Ja, visst finns det skatter i de gamla böckerna och tidningarna!
Kram

Musikanta sa...

Annika:
Jag VET att du är en av de få som har sett eller har boken. Visst är den fin, bilden av maj!
Varm kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettsKarin:
Glad förstamajkväll på dig själv! Följer strax med Mirrfamiljen till Öland ett par dagar. Ska bli underbart att komma dit och se den skira grönskan och kanske även oxlarna som blommar...
Varm kram från Ingrid

Första året i Hjo sa...

Elsa Beskows bilder drar mig alltid tillbaka till barndomen. I tankarna åtminstone.

Ölandsvindar sa...

VIlken härlig bild. Det är annat det än många av dagens barnböcker som ska passa överallt i världen både bild- och innehållsmässigt, bara man byter språk på texterna. Hahaha, ja, jag hade skrivit min vårdikt själv och det blev många glada och igenkännande skratt från publiken som först kanske hade väntat sig något vårligt och fosterländskt.
Kram /Kerstin

Ailas sa...

Det är mycket av Beskow och annan konst i naturen just nu. Sätter man sig ner en stund, så går det faktiskt att se små ansikten hos blommorna. Lovar... haha, jag kan det åtminstone.

Hoppas att du njuter för fullt nu!

Kramar

Eleonora sa...

O dessa underbara gamla tanter - Beskow och Tegnér! Vad hade vår barndom varit utan dem? Med barn o barnbarn kom ju alla de nya sagoberättarna in i vårt liv.

Det är kyligt ute fast solen skiner. Jag är inte så hågat att gå ut. Dessutom har jag bitit sönder en tand, så litet deppig är jag.

Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Hans:
Visst är det så. Det var ju - åtminstone för mig - innan Astrid Lindgren och andra barnboksgiganter uppträdde - de enda riktiga barnböckerna som fanns. Framför allt var ju bilderna så härliga också!
Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Ja, boken är verkligen så svensk man kan önska!
Det var väl det jag trodde - att du själv skrivit den fina "vårdikten". Roligt att vi fick ta del av den!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Aila:
Ja, varför inte? Har man bara tillräcklig fantasi så! EB såg ju små människor i alla sina blommor och örter - även i ogräsen.

Har just kommit hem från Öland där slånbuskarna stod i full blom överallt på alvaret. Oxlarna däremot hade inte börjat. Rapport därifrån kommer så småningom.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Du har ju rätt i att man har fått den nya barnbokslitteraturen till godo genom barnen och barnbarnen. Men det är roligt fortfarande att Mirren läser EB för sina barn också emellanåt.

Synd om dig med tanden - det är ju inte gratis att laga och roligare saker kan man ju lägga pengarna på! Men tyvärr händer sånt ibland. Hoppas att det blir lite varmare så att man kan njuta av promenaderna igen. Det har blåst väldigt iskalla vindar senaste dagarna...
Varm kram från vännen Ingrid