tisdag 29 juli 2014

968 På väg till Ängens Blommor

Mina målarkompisar Gunilla och Nina har hittat en lokal som kan användas både som ateljé och galleri i centrum av Söderköping. Det är blomsteraffären Ängens Blommor som har flyttat till större lokaler i huset intill. Så länge som inte någon hyresspekulant anmält sig får de använda lokalen som ateljé och galleri.

Jag har fått lov att hänga upp några av mina tavlor på fredag och ha dem där en vecka framöver. Det är dit jag är på väg denna fantastiskt strålande och varma sommardag. Från parkeringen vid Munkebrogatan går man den gatan fram tills man kommer till Rådhustorget. Förbi systembolaget och sen är det inte långt till f.d. Ängens Blommor.


Det var på den här gatan, Munkebrogatan, som Madickenfilmen spelades in. Hon "bodde" i det gula huset längst till höger. (Bilderna går att klicka större.)


Ett gammalt magasin till vänster och det lilla rådhuset i mitten. I bakgrunden syns Ramunderberget med sitt lilla lusthus på toppen, varifrån man har en vidunderlig utsikt över stan.

Gunilla och Nina har målat väggarna vita i lokalen - perfekt bakgrund för tavlorna och för övrigt städat och fräschat upp rummen. Det är många utrymmen bakom och i källaren - skulle vara perfekt för att ha konstcirklar i eller folk som kom dit och målade om dagarna när de hade tid. Tillgång till vatten, toalett och rum för att förvara många stafflier. Men det är en önskedröm - hyran är hög... 


Nina bjuder oss på vatten denna varma dag - kaffe eller annan varm dryck är inte att tänka på!


Här är några av Ninas målningar...


...och här är målningar som Gunilla skapat.

När vi har besett hela lokalen ger vi oss ut på promenad i värmen längs Kanalen. Här är det som vanligt fullt med båtar och turister. Jag passar på att ta en titt i Lilla Kanalmagasinet där jag ställde ut förra året. Där finns nu två att de tidigare utställarkompisarna, Birgit och Lars (länkar under bilderna). Birgit är textilkonstnär och Lars gör barnfåtöljer.


Det är inte lätt när att lägga till när det är fullt av båtar överallt.


Lilla Kanalmagasinet är sig likt. Här ställer hantverkare och konstnärer ut sina alster under hela sommaren.


Birgit med en av sina härliga nallar.


Två av Lars barnfåtöljer - perfekta för barn att sitta i när de ser på TV. Mina yngsta barnbarn har fått var sin och älskar dem. De är oerhört välgjorda och i ett slitstarkt material - rekommenderas verkligen!

På hemvägen går vi Storgatan fram och sneddar över Sankt Laurentii kyrkogård. Det blir ingen längre promenad idag - termometern närmar sig trettio grader i skuggan. Det ska bli skönt att komma hem till svalkan inomhus - tack och lov för värmepumparna som kan blåsa lite kallluft emellanåt.


Storgatan en varm sommardag i juli.


Mulachska huset. Vid sin död 1827 efterlämnade läkaren C.G. Mulach medel till detta hus för gamla och sjuka. Idag är det konstnärsateljéer där. I bakgrunden ses klockstapeln till Sankt Laurentii kyrka och lite av trappstegsgaveln.

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Kul att se bilder från välkända trakter. Det måste dock ha varit förra veckan, för idag var det andra utställare. Snygga kappor... Jag köpte en fin fin poncho/sjal i lin på hantverksmässan. Så långa snygga lineplagg fanns det på flera ställen. Men värmen var olidlig!

Maggan sa...

Tack för den promenaden genom er fina lilla stad. Såg delar av den i juni i betydligt svalare temperatur.
Kram från Maggan

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det stämmer. Men både Gunilla och Nina har väl kvar tavlor där antar jag.
Det stämmer i alla fall att jag ska dit på fredag och hänga upp mina tavlor.
Jag tycker nästan det är värre idag med att det är så fuktigt också ute.

Musikanta sa...

Maggan:
Ja, det minns jag" Då gnällde vi för att det var så kallt! Men hellre det än denna fuktiga tropiska värme som man blir så trött av.
Kram tillbaka.

Gunnel sa...

Vilken idyllisk stad du bor i. Galleriet ser mycket inbjudande ut. Synd med hyran för det hade ju varit ett perfekt ställe för ändamålet. Kram

Första året i Hjo sa...

Så fint ni har det i Söderköping! Verkar lika idylliskt som vårt Idyllien.

Musikanta sa...

Gunnel:
Visst hade det varit roligt med en lokal där målarintresserade kunde träffas och måla - alla har ju inte möjlighet hemma eftersom akryl- och oljemåleri tar ganska stor plats. Vi får väl se om någon sponsor anmäler sig...
Kram

Musikanta sa...

Skulle tro att städerna är sig tämligen lika ur idyllsynpunkt. Ni har väl ingen sluss förstås :-).
Ingrid

Veiken sa...

Det är otroligt så många pärlor vi har runt om i Sverige. Söderköping är en av dom! Barnfåtöljerna ser nästan ut som om dom var för vuxna!
Jag njuter av alla fina bilder! Kramar!

Musikanta sa...

Solveig:
Det är faktiskt lite synd - jag tänkte också på det. Jag skulle naturligtvis ha satt en nalle i en av stolarna. När man är där ser man ju att stolarna är perfekta för barn 2-7 år. Det går dessutom att få en liten fotpall till som den till höger i bilden i samma tyg som stolen.
Tack för rar kommentar!
Kram från Ingrid

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Idyllisk bor du och idyllisk är du med konst och atelje att idylla med färger på penseln! En härlig bloggtur till Söderköping på morgonen här!
Idyllkram till dig!

Musikanta sa...

Tove:
Jag bor 10 km från den här lilla fina staden men vi är ju så ofta där så det blir nästan min stad i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid

Suss sa...

Nu sedan jag blivit både farmor och mormor undrar jag vad en sådan fåtölj kostar och var de finns att köpa? Kram!

Musikanta sa...

Suss:
Det var ett tag sen vi sågs på bloggen. roligt att du tittade in igen. Här har du länken till Barks fåtöljer. Jag tror jag betalade 1700 ca förra året för en fåtölj. De är oerhört välgjorda med ett bra och slitstarkt tyg så de är väl värda sitt pris. Men du kan väl få det rätta priset om du klickar på länken här http://www.barkens.se/. Jag har köpt tre stycken och Casimir - 7 år - sitter fortfarande i fåtöljen!
Kram