fredag 18 juli 2014

965 Bland utställare på Gränsö

Gränsö är den gamla nedlagda turistanläggningen i Sankt Anna. Den nya har flyttat närmare Lagnöbron. Stället består av fyra större och mindre stugor som ligger utmed vägen till Tyrislöt på Norra Finnö i Sankt Anna skärgård. 

Den gamla nedlagda turistanläggningen i Sankt Anna. (Bilderna går att klicka större.)

Stugorna är mer eller mindre dåligt skick då underhållet från kommunen av dem är minimalt. Icke desto mindre fräschas de upp varje sommar och tas i bruk av olika konsthantverkare, som där ställer ut sina alster. I år hade jag fått disponera den minsta av dessa stugor för att visa upp mina akrylmålningar.

  
Denna eminenta skylt har Kent snickrat ihop.

Längst ner vid vägen ligger den övergivna gamla turistbyrån där Marianne och Karl-Erik, som är huvudarrangörer för de här två hantverksveckorna, huserar. De har specialiserat sig på saker gjorda av struts, alltifrån lampor av äggen, plånböcker och väskor av skinnet, fjäderboor av fjädrarna och korv av köttet. Marianne designar även kläder, som hon låter sy upp utomlands. Här nere kan man också köpa kaffe och även strutskorv med bröd - mycket delikat försäkrar jag som smakat.


Marianne har draperat sig i en boa gjord av strutsfjädrar.


Vackra saker framställda av strutsskinn.


En vacker aftonkappa och aftonklänning som Marianne designat. På bordet hemstickade vinterprylar.

Lite längre upp i backen ligger loftboden, där min vän Monica har ställt ut och lagt upp en mängd saker av de mest skiftande slag. Här kan man bland annat handla vackra handsmidda marschallhållare, porslin, handbroderade dukar och kuddar och annat som Monica har plockat fram ur sina gömmor. Själv hittade jag en gammal mjölkkruka som blir utmärkt att ha vilda blommor i.


Galleri Loftboden.


Här finns mycket att välja på. Monica längst till höger berättar om sakerna för intresserade utställarkollegor.

Uppe på berget finns den lilla stugan där jag har hängt upp mina tavlor. De vitmålade väggarna, även om de är slitna, utgör en bra fond till tavlorna. Besökarna har hittills varit mycket fåtaliga, men de som har kommit har varit intresserade även om de inte handlat något. Den egentliga anledningen till att jag tackade ja när jag blev erbjuden en utställningsplatsplats var nog att jag skulle tycka det vore trevligt med lite omväxling och få lite social samvaro när allting annat på sommaren går på sparlåga.


 "Min" stuga.


Min sommarvägg.


Min rutiga vägg

Bakom mitt hus ligger det fjärde huset som är i relativt gott skick. Här finns både kök och toalett, även om inte vattnet är påsatt. Toan och vattenkranen fungerar alltså inte. I stora huset vid vägen finns dock dessa bekvämligheter så man är inte helt strandsatt...


Här är det Gunilla som står bredvid några av sina tavlor.

I detta hus håller tre konsthantverkare till - Birgitta stickar ljuvliga sockor och vantar och Gunilla och Inger har sina målningar hängande på väggarna - akvareller oljor och akrylmålningar. De få dagar jag själv har varit där har gått mycket fort eftersom vi har mycket att prata om, alla vi som ställer ut. I brist på besökare har vi fått roa oss med varandra.


Inger tycker om att måla blommor, men har också fina skärgårdsmotiv.

I morgon är det Sankt Annadagen och då brukar det komma ett stort antal besökare enligt de som varit med tidigare. Tro det som vill - det är fortfarande underbart väder så att folk vill nog hellre ligga vid stranden och bada än att besöka Gränsö. Själv kan jag inte vara där förrän på eftermiddagen eftersom jag har ett dop i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping efter lunch.

Det är sex och en halv mil fram och tillbaka från Mogata till Gränsö så det inte bara att åka dit och hem. Ska jag någonsin mer ha någon utställning får det nog bli lite närmare! Marianne och Karl-Erik har lovat att ta hand om eventuella tavelspekulanter. Så kan man lägga ytterligare en utställning till sitt CV som konstmålare, om inte annat...

16 kommentarer:

Ronny sa...

Ingen dålig utställningslokal! Hoppas tillströmningen ökar. Dina bilder ser fina ut tillsammans i grupp också. Sen gillar jag dina "Rutor". Vilket sting i färgerna! Ändå ett slags harmoniskt system.
Men du, jag tycker att du skulle skippa ramarna. Jag är vanligtvis vän av inramning, men i det fallet tror jag du skulle vinna på att hellre fortsätta måla "runt hörnen" och ut på kanterna och exponera dem oramade. Eller måla ramarna svarta också. Tavlorna är ju enormt effektfulla, men fururamen "stjäl" lite av bilderna.

Lycka till med utställningen! Och måla mera! :)

Bloggblad sa...

I morgon borde det bli lite mer folk. Vi kom bara till Pukön idag, i morgon kommer ungdomarna och ska följa med på båtresa. Risken är stor att vi inte får nån p-plats för båten vid Lagnö, Mon eller Tyrislöt. Det är ont om tilläggsplatser även när det inte är S:t Annadag.

Precis som Ronny tänkte jag direkt på att rutorna som är så klatschiga, störs av fururamarna.

Det verkar som om du har haft en trevlig vecka i alla fall. Det är värt mycket bara det.

Anna/notonmusic sa...

Vilket härligt ställe det ser ut att vara och vilken underbar miljö att få vara i med sin utställning! Lycka till med fortsättningen:-)

Musikanta sa...

Ronny:
Tack för tipset. Det är klart att jag ska måla dem svarta - varför tänkte jag inte på det själv?
Roligt att du uppskattade mina rutor - själv har jag knappt vågat ställa ut dem eftersom jag målat dem mest på skoj. Den käre maken tycker att det är skräp...
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har ju inte varit därute så många timmar, insåg redan från början att det knappast skulle komma några besökare alls dit. Vi får väl se om några hittar dit idag.
De timmar jag har varit därute har varit mycket trevliga, och det var ju det som var meningen från början.

Musikanta sa...

Anna:
Hej och välkommen till min blogg. Tack för rar kommentar! Visst är det ett fint ställe med underbar natur - men för utställningar fungerar det inte eftersom det inte kommer några besökare. Det ligger på vägen till den stora campingplatsen i Tyrislöt och de flesta susar bara förbi på väg dit.
Ingrid

Första året i Hjo sa...

Hej!
Tycker också om Rutor! Hoppas det strömmar till besökare.

Musikanta sa...

hans:
Gläder mig. Då kanske jag kan göra lite fler när jag kör fast med något annat. Det är då jag brukar måla sådana. :-)
Ingrid

Veiken sa...

Det verkar vara otroligt trevligt att ställa ut på det här sättet. Det är ju inte bara utställningslokalerna och alla alster. Omgivningen är ju dessutom suverän. Hoppas att du fick sålt några av dina tavlor! Kram

Musikanta sa...

Sonja:
Ja, det var väldigt fint med alla små stugor och trevliga utställare. Tyvärr ligger det lite avsides så att det var väldigt få som hittade dit. Varken jag eller en av de andra "konstnärerna" fick några tavlor sålda - men det gör inte så mycket. Det är inte därför jag målar :-).

Hade naturligtvis varit bra att ha blivit av med en och annan så att jag kan måla fler. Men nästa utställning blir nog i lilla Söderköping i alla fall.
Kram

Eleonora sa...

Nyss hemkommen från min semestervecka i Tylösand, skyndar jag mig att titta in till dig. Vilken underbar plats du befinner dig på. Hoppas det kommer många besökare och att du få sälja.

De rutiga gillar jag också!
Sköt om dig och stor kramis från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Välkommen hem! Det var ingen säljsuccé men det var trevligt ändå. Roligt att du gillar mina rutor. jag ska måla ramarna svarta som Ronny föreslog.
Varm (!)kram tillbaka
Ingrid

Veiken sa...

Vädret håller i sig och det är nästan tropisk värme, men till helgen kommer tydligen svalare väder. Det gäller att njuta av allt det vackra som vi har runtomkring oss nu. Snart är det bara kala genar som spretar högt upp i skyn, vilket kan vara vackert också men då är mörkret och kylan här, tyvärr!.... Kram

Musikanta sa...

Sonja:
Inte utan att jag längtar efter mörkret och kylan nu. Har svårt att sova på natten p.g.a. värmen. Dessutom är det lättare att måla kala, spretiga grenar än alldeles gröna :-).
Men visst har det varit underbara dagar de senaste veckorna!!!

Kram från Ingrid som måste ut och vattna igen.

Karin sa...

Vilken underbar utställningsmiljö och vad roligt ni verkar ha!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Nu har jag sett det jag väntat på Ingrid! Härligt, klara, tydliga och inbjudande! Enig i rambortagande! Du får måla dig fram fortsatt!!
Uställningskram ; Övrigt i inlägget "ramar" in mångfalden i "penselofärg landet"