torsdag 25 september 2014

996 Lunchträff i Drothems församlingshem

Så var det dags för den första riktiga uppsjungningen för hösten med min nya kör - Sankt Ragnhildskören i Söderköping. Jag har ju tidigare ackompanjerat den här kören många gånger när den leddes av min vän Maj-Gret, som tyvärr är sjuk och har fått säga ifrån sig kören.


Här är vårt (intern)program för lunchträffen. (Bilderna går att klicka större.)

Efter att vi sjungit några sånger på SPF:s första månadsmöte och jag där puffade för kören, har jag fått fyra nya sångstarka medlemmar och en femte kommer och "testar" nästa gång. Jätteroligt! Den här gången blev bli bjudna på lunchen och efter kaffet och kakan sjöng vi alla våra sånger varvat med allsång.


Alla körmedlemmarna utom fyra, som av olika skäl inte kunde vara med här idag, vid repetitionen före framträdandet i Drothems församlingshem. Som synes är alla vid gott mod. (Bilderna går att klicka större.)Här sjunger lunchgästerna med i allsången.

Årstiderna, en kanon på den gamla melodin Allting på jordens rund måste förgås men med ny text av Maj-Gret, blev väldigt lyckad och klingade fint som allsång. God hjälp hade jag av körmedlemmarna som dirigerade publiken. Här är texten om det är någon som vill ta upp den i sin kör. Den går ju att sjunga året om...

Kanon – Årstiderna  text av Maj-Gret Nilsson

1. Sommaren är så skön, men alltför kort
Fägringen vissnar bort, fägringen vissnar bort
fägringen vissnar bort, sommar´n går fort.

2. Hösten är fin och klar, ljuvliga dar.
allting vi skördat har, allting vi skördat har
allting vi skördat har, härligt det var.

3. Vintern är kall och svår, tungt mörkret rår.
Då kommer juletid, då kommer juletid
då kommer juletid  med ljus och frid.

4. En tid nu återstår utav vårt år.
Blommor i ljuva fång, fåglarnas glada sång,
hör vi nu dagen lång, nu är det vår.


Jag tyckte själv det gick väldigt bra - kören sjunger rent och fint och än så länge sjunger vi det mesta enstämmigt. Men jag har gott hopp om att få till en andrastämma så småningom. Den första sången, Om du börjar att gnola en visa, sjöng vi med den gamla överstämman, den som jag lärde mig i skolan. Videoklippet visar hur det lät när vi sjöng kanon tillsammans med lunchgästerna. Kent filmade.Som avslutning sjöng vi bland annat "Kom nära mig" - en sång som jag hörde i Skällviks kyrka för många år sen framförd av några från "Small Town Singers" - gruppen från Söderköping som var riksbekant på 70- och 80-talen. Den har varit en av mina favoriter sen dess. Kören sjöng den så vackert att jag fick tårar i ögonen. Hör själva!

19 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Vad intressant att titta in till din kör och få lyssna! Alla ser så glada ut, ja det är så mycket glädje i sången, gör så gott i hela kroppen och själen.
Kram!

Ingrid sa...

Så trevligt ni verkar ha det, att det var ett populärt inslag på SPF-mötet förstår jag mer än väl.
Sång och musik är verkligen härligt och i vår SPF-föreningen har vi en duktig musiker som spelar dragspel och piano (han har varit musiklärare och levt med musiken hela sitt liv).
Kram, Ingrid

Bloggblad sa...

Där fanns många som jag känner igen. Med de två nya altarna och nya sopranen kan du säkert få till det tvåstämmigt i alla fall.

Musikanta sa...

Gerd:
Roligt att du tittade in och tog dig tid att lyssna! Det där med att se glada ut är inte självklart - jag har jobbat väldigt med det. Visst tycker alla om att sjunga, men ofta är de så koncentrerade och allvarliga när de sjunger att det inte syns :-).
Kram tillbaka.

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det är alltid trevligt med levande musik. Dragspel är också populärt - i somras hade vi över 200 personer i kyrkan i Skällvik när det var Dagsbergs Dragspelsgäng som spelade. Jag har själv varit med där och sjungit några år och lärde mig en helt ny repertoar.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska i alla fall få till en överstämma - några av de nya är ganska höga. Annars sjunger ju herrarna melodin och då hörs inte damerna i andrastämman. Men jag har ju färre herrar än Maj-Gret hade så det kanske jämnar ut sig.

Barbro S sa...

Jag förstår att det är jätteroligt att sjunga med i kör. Tack för ditt grattis:). Jag håller så med att åldern inte är det viktiga utan vad man gör av den och hur man mår. Idag har jag t.ex. klättrat på klättervägg för första gången i mitt liv. Jättekul var det :).

Första året i Hjo sa...

Ja, det låter bra! Kul med körer.
Small town singers kommer jag i alla fall ihåg namnet på. Dessvärre inte sången.

Annika sa...

Mysig dag!!!
OCH där hade jag SÅÅÅÅ gärna varit med också!
Kramar och trevlig helg!!

Veiken sa...

Det låter ju jättebra! Min farbror var musikdirektör, en gammal titel, och han var körledare för några körer och en hel del annat. Min dotter har sjungit i en gospelkör och det är mycket njutningsbart att höra en kör sjunga! Kram

Musikanta sa...

Barbro S:
Att du bara vågar klättra! Jag är så höjdrädd att jag har svårt att sitta nära läktarskranket under predikan när jag spelar i kyrkan. Det ilar i benen...
Kram från Ingrid som önskar dig en trevlig helg.

Musikanta sa...

Hans:
Nej, den här låten var nog inte med på deras repertoar på den tiden. Det var bara det att jag hörde den framföras i kyrkan av några i gänget på ett väldigt fint sätt. Har kontakt med basisten i gruppen som fortfarande håller igång.
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Du hade gärna fått vara med på ett hörn.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.

Musikanta sa...

Veiken:
Tack! Jag ska framföra berömmet till min kör. De flexta vet inte om att jag lagt ut videoklippen på nätet, så de blir väl lite överraskade :-).
Jag tycker faktiskt också att den här lilla kören (som mest består av pensionärer) sjunger riktigt njutningsbart!
Kram från Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.

Bloggblad sa...

Nu fick jag svaret - undrade just vad de tycker om att bli utlagda på nätet. Jag vågar inte lägga ut någon utan att fråga. Jo, jag tog en snutt av vokalensemblens julsång, som jag har skrivit texten till, och la på youtube förra julen, men där kan man inte urskilja några ansikten.
Äldre personer brukar vara livrädda för det här med att bli utlagd på nätet...

Musikanta sa...

Bloggblad:
De har inte haft något emot det tidigare - och mina nya körare räknar jag inte som "äldre". Men jag får väl ta bort det om det är någon som tar illa upp. Jag tycker själv alla är fantastiskt duktiga och fräscha - annars hade jag inte lagt ut bilderna och klippen på bloggen. En härlig kör!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Hade ju varit kul om du hade sagt NÅGOT positivt om kören...

Eleonora sa...

Oj va roligt att du fått en så bra och fin kör att jobba med! Dom är alla tiders och du kan känna dig stolt som får dem att visa så fina alster!!

Kram kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Synd att du inte bor här så att du kunde varit med! Vi har så trevligt samtidigt som vi sjunger.

På söndag ska vi till Ringarum och sjunga i kyrkan där och efteråt ska vi äta gemensam lunch på Ringarums Värdshus. Lunchen har vi sjungit ihop till själva.
Varm kram tillbaka från Ingrid