lördag 20 september 2014

992 Lördagstema - KNAS

Tove Olberg har verkligen satt oss på prov med sina rubriker på lördagstemat för september.
Övriga lördagsbloggare som behandlar detta lite udda ämne kan man hitta i marginalen till höger i bloggen.

Jag är helt införstådd med man tycker att någon är "knasig" när hen gör något dumt eller är allmänt otrevlig. Men att "knas" skulle vara ett substantiv med synonymer som "mankemang" och "galenskap" hade jag ingen aning om. Inte heller att det var ett oböjligt adjektiv. Man kan alltså säga "han var en knas gubbe"...

När jag såg ordet KNAS tänkte jag dock omedelbart på Tre Knas och deras melodi Det ringer, det ringer, skynda dig och svara. Det var en melodi som gjorde stor succé i början på 50-talet och blev mer eller mindre en  landsplåga.Det var genom den jag lärde mig sången "I natt jag drömde...". På frågan "Säg, vem kan det vara?" (som ringer) svarade någon av de tre gubbarna t.ex. "INA" och genast sjöng man "I natt jag drömde" etc.etc. Jag undrar om det inte var Povel Ramel som hade skrivit den svenska texten. Kanske någon av bloggvännerna som vet.

Tre Knas var en komiker- och sånggrupp som bestod av Nils Ohlson, Gunnar "Knas" Lindkvist och Carl-Gustaf Lindstedt. De uppträdde på Casinorevyn tillsammans med Gösta Bernhard och Stig Bergendorff mellan åren 1946-1961.


Tre Knas - bilden från nätet.

10 kommentarer:

olgakatt sa...

Hoppsan, våra inlägg blev visst likadana!

Karin sa...

Urknasarna, så klart! Fast jag trodde att det var Carl-Gustaf Lindstedt som hade mellannamnet "Knas". Här framgår det att det var Gunnar "Knas" Lindkvist.

Vi använder "knas" ibland, i betydelsen "fel på". Det är något knas med datoruppkopplingen är ett rätt vanligt förekommande uttryck...

Ingrid sa...

Där stupade min idé för mitt första deltagande. Jag får försöka hitta någon annan vinkel att tackla temat!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ja, det fanns ju inte så mycket mer att skriva om ämnet.
Kul i alla fall att återuppliva bekantskapen med "Det ringer, det ringer..."
Ingrid

Första året i Hjo sa...

Tänkte jag skulle kola upp om det var Povel Ramel som var upphovet till sången. Men det kan jag inte belägga vid ett snabbt googlesök. Däremot tycks förlagan vara amerikansk.

Musikanta sa...

Karin:
Att saker är knasiga säger vi många gånger men inte att det är något som är knas. Kanske dalamål :-)?
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Kul om du gjorde det - det var inte ett lätt ämne denna gång.
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Jag fick nämligen upp en Povel Ramelsajt när jag googlade på Det ringer, det ringer och gissade att det kanske var han som var upphovsman.

Hittade dock inte sången bland alla hundra andra. Stämmer att det är en amerikansk sång från början och att det var tre herrar som också sjöng den då.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...


Jag upptäckte som du att det hade "mer mening" än bara knas. Så kul å höra Det ringer det ringer igen, och om den anknytning du har till det :) Vilket knas tema! :)
På norska står knas för torr, knasende torr. Säger knas om det om något gått sönder. Det er knust.

kram

Musikanta sa...

Det hade kanske varit lättare att skriva om ämnet om man vetat att det betydde "torrt". Men det blev ju ett inlägg i alla fall. Är det inte någon som har anmält intresse för att vara värd för lördagstemat i oktober, kan jag vara det.
Kram
Ingrid