Temat passar ju väldigt bra för mig som just sitter och smälter intrycken från min vän Ragni Wåtz utställning av bildbatik på Stinsen i Söderköping. Det var vernissage i går lördag. Stinsen inrymmer förutom utställningslokalen på andra våningen, Söderköpings stadsbibliotek och turistbyrå. Tavlorna har alla motiv från Söderköping utom applikationen från den spanska byn.
Symötet. ((Bilderna går att klicka större.)
Ragni, Kent och jag har känt varandra sedan 40 år tillbaka då vi träffades på en kurs i spanska i Norrköping. Hon höll redan då på med batik, mest knytbatik, som hon även lät mig pröva på. Hon hade också börjat med att vaxa fram färgbilder på tyget.
Breda gränd i Söderköping. Personerna på soffan är Sahlius och Mackes.
Sparktur på Eriksvik.
Spansk by. Den enda genuina applikationen och de enda verket på utställningen med motiv från Spanien.
Men även lilla Söderköping med sin gamla bebyggelse, framför allt Drothemskvarteren med sina små hus och trånga gränder, är en aldrig sinande inspirationskälla för Ragni som synes. Även kända - om än för mig okända - Söderköpingsbor är avporträtterade.
Brita och Martin Raninger.
Bröllop.
Söderköpings bokhandel som är Sveriges äldsta och grundades 1815.
Rådhustornet med Ramunderberget i bakgrunden.
Inte överraskande är rubriken på utställningsaffischen Söderköping i mitt hjärta. Ragni är ju gammal Söderköpingstjej dessutom. Många av bilderna är också applikationer, där hon broderar in detaljer i bilden.
Prinsessorna på Stegeborg räddas. Den här fina bildbatikstavlan med applikation kommer att pryda vårt hem efter att utställningen är slut.
Motiv från Drothemskvarteren, Lottagården.
Ragni har ställt ut på olika platser i Östergötland, på Centro Escandinavia i Madrid samt i Svenska kyrkan i New York. Hennes bildbatik och applikationer finns bland annat på Rocas Rojas och Svenska skolan i San Agustin. Den senaste, men inte sista. framhåller hon, finns på Centro Nórdico i Fuengirola. Hennes bildbatik hittar man också på många olika platser i Söderköping, bland annat i Drothems församlingshem.
Sista dansen.
Brunnskyrkan. (På den tiden man kom till Söderköpings Brunn för att dricka brunn.)
Skvallertorget - motiv från Drothemskvarterern i Söderköping. (Röken är gjord av änglahår.)
Priserna för dessa härliga tavlor inklusive ramar är mycket modesta, de ligger på mellan 400 kr. och 900 kr. De flesta har hon sålt men hon är i full fart med att skapa nya. Om man vill komma i kontakt med Ragni Wåtz är hennes e-post adress kwaatz@hotmail.com/.
Ragni tar en paus ut bredvid vernissagebordet.
23 kommentarer:
Så mycket härlig färg och form.
Den spanska byn, wow!
Och din header är mycket fin!
Du kan stryka mig från listan Ingrid.
Jag lämnar lördagstemat i och med februari.
Kram
PettasKarin:
Jag ska stryka dig från listan. Jag själv gör nog uppehåll också.
Roligt att du gillar min header. Visst är det mycket färg och form i Ragnis bildbatik!
Kram från Ingrid
Det magnifika trädet! Fint som sidvinjett!
Batiktavlorna är fina! Några rent av suveräna! De flesta tycks inramade och det förtjänar de verkligen. Det måste vara ett svårt medium att bemästra? Ändå får Ragni Wåts fram så välstämda bilder. Imponerad!
Ronny:
Du är snäll du!
Kan inte hjälpa att jag får lite susningar av Olle Olsson - Hagalund när det gäller Ragni. Väldigt olika men ändå med samma naivistiska känsla i bilderna. Vi hade väl lite delade uppfattningar om ramarna men Ragni ville att alla på utställning skulle ha guldram. (Utom en vad jag såg.) Hon har visst kontakter i ramabranchen...
I alla händelser kostar inte tavlorna mer än själva ramen skulle ha gjort i många fall.
Så roligt för henne att du gillade hennes tavlor. Jag ska framföra berömmet om hon inte själv läser kommentaren.
Ingrid
Vilken skicklig batikmakerska!!! Väldigt fina bilder! Och så noterar jag belåtet att "min" bild blivit din header! Kul!
Apropå lördagstemat: jag blev lite förvirrad när jag hamnade på ett annat lördagstema, det med citaten. Ska titta på mars-ämnena får vi se hur det blir framöver.
Vad trevligt att få veta mer om Söderköping.
Söderköping har jag besökt några gånger och alltid tyckt det varit en söt liten stad.
När jag såg flera av tavlorna påminde de mig lite om Olle Olsson Hagalund. INte motiven förstås, men det naivistiska sättet att måla. Olle målade ju en hel från sin vardag i Hagalund och här är det mycket Söderköping.
Jag ska absolut gå in och titta på Ragni Wåtz hemsida.
Tack för detta! Nu har jag lärt mig flera nya saker idag också.
Vilka fantastiska batiktavlor! Så mycket arbete och så mycket tid för att få fram så fina motiv - imponerande! När jag var barn bodde jag under några sommarveckor varje år hos mina farföräldrars goda vänner och Gigi som kvinnan i huset hette sysslade mycket med batik och jag fick förstås också pröva på. Hon gjorde en del knytbatik, men oftast målade hon med pensel. Inte tavlor utan tunikor och tygväskor.
Svar: Jodå, den lappen i kassakistan lär vara sann och finns i G:a Linköpings utställning om Linköpings historia.
Spöket vet jag inte heller vem det är, men det satt på en spegel i en toalett på samma plats och jag tyckte bara det var lite kul :)
Så vacker header du har - läste att du gjort den efter ett foto ... såå fina färger!
Ha det gott!
Kram
Aina:
Jag är fortfarande glad över att du inte tar illa upp utan tvärtom tycker det är roligt att se bilden.
Ingrid
Ditte:
Vet inte om du missade mina två inlägg om Olle Olsson Hagalund. Jag älskar denne konstnär. här är länken till det första av mina inlägg: http://musikanta.blogspot.se/2016/02/1239-olle-olsson-hagalund-pa-sven.html
Ragni har tyvärr ingen hemsida - jag ska tjata på henne igen om det. Nu har hon fått en lång recension i dagens upplaga av NT också. Det var därför jag la ut hennes e-postadress om någon skulle vara intresserad.
Kram från Ingrid
Anki:
Det var alldeles för krångligt för mig att försöka göra bildbatik med vax. Försökte något lite men insåg snabbt att det inte var någonting för mig. Den här bildbatiken är så speciell, tycker jag. Ofta broderar hon ju till detaljer också.
Fantastiskt om lappen är autentisk, språket skiljer ju sig inte så mycket från dagens.
Javisst är skylten med spöket rolig även om man inte vet vem det är.
Kul att du gillade min header. Det är ju nästan alltid foton jag målar efter men det brukar vara mina egna...
Kram från Ingrid
Mycket tjusigt! Jag har själv provat på att göra bildbatik genom att vaxa med hjälp av en tjanting, så jag vet hur svårt det är. Kram
Fantastisk färg och form! Mycket fantastisk kvinna att få till det på det sättet!!!Ta ur sin omgivning och forma med färger som hon gör! Det ligger mycken betraktelse i det - en batistisk kvinna!!
Din header är helt underbar ... vilka färger!
Finns inget finare än träd ... de står där bara
Kram från en kvist!
Jättefint! Spansk by tycker jag är särskilt tjusig.
Gunnel:
Jag insåg också det efter ett par gånger och har aldrig försökt sen dess.
Kram tillbaka från Ingrid
Tove:
Du är härlig som vanligt! Du är åtminstone en ordentlig gren...
Jag ska tala om för henne att hon är en batistisk kvinna, då blir hon nog glad. (Om hon inte läser det här själv.) Det ligger åtskilligt med arbete och tålamod bakom de här bilderna. Hon gör allt i sitt lilla kök också!!!
Kram tillbaka från Ingrid som gillar träd, i synnerhet avlövade. Fast när oxlarna och fruktträden blommor är de också underbara.
Hans:
Lite synd att hon inte har mer av de spanska bilderna med på sin utställning. Jag får hojta till så hon gör lite fler. Det är så fint med kontrasterna mellan de vita husen, blommorna och de svartklädda kvinnorna och gubbarna - jag har ju sett en del av hennes bilder tidigare.
Ingrid
Oj, oj oj så mycket fint och sevärt! Vilket bra råd du gav konstnären. Och visst är det mycket Olle Olsson-vibbar kring Söderköpingsmotiven.
Framför allt är det väldigt roligt att hon fortfarande kommer ihåg det efter 40 år och talade om det för alla som var på utställningen. Jag ståtar tillsammans med Lars Lerin på listan som hon har över de tiotal personer som varit inspirationskällor för henne! jag skulle förstås tagit ett foto av listan, haha.
Ingrid
Här var det verkligen färg och form! Vilka härliga tavlor! Det är roligt med batik och applikationer, vore roligt att vara på en utställning med dessa tavlor!
Anna:
Det är inte så ofta det är utställningar med bildbatik. Det var roligt att se hur fint det kan bli.
Kram
Vilken otroligt kreativ konstnär. Det ser mycket fint i på dina bilder. Det måste vara speciellt när det är en god vän dessutom! Kram
Veiken:
Hoppas Ragni läser alla kommentarerna. Hon har sålt alla tavlorna utom två, berättade hon idag när jag träffade henne, och hon har bara ställt ut sen i lördags!
Kram tillbaka från Ingrid
Skicka en kommentar