Det är trevligt att sitta tillsammans och lösa korsord. Kent överlåter de lite lättare åt mig. Men övning ger färdighet som med allt annat. Han brukar också hjälpa mig när jag har kört fast. Jag hjälper faktiskt också honom ibland - framför allt med gamla ord som han aldrig har hört. Jag är ju nästan ett decennium äldre och det händer mycket med orden under en tioårsperiod.
Jag börjar kunna vissa korsordsord också. ARA, OR, EMU och KEA förekommer ofta. Liksom NOD (bladfäste), IDO (språk) och OE- japansk författare. Inte visste jag tidigare att LAR var en apa och att INUIT är ett annat ord för eskimå. Men det kanske man inte får säga idag?
Foto från Wikipedia. Går att klicka större.
Jag har också lärt mig att åklagare blir MEKANIKER och och ackord VE. Lärde mig igår att finns av kattsort blir UGGLA och folkrörelse MIGRATION. Vi har väldigt roligt ibland när vi upptäcker att man delar upp ordet olika. Det är ju bara versaler som gäller så det kan ibland vara svårt att se vad ordet ska bli om det t.ex. är en accent med. Jag hade lite problem med örtyta men det löste Kent åt mig. ÄNG!
Det som jag har haft svårast hittills är att se att -x fattas. Trodde inte att det fanns så många ord som innehöll -x i svenskan. Men det gör det. Hade besvär med "listan" idag när Kent satte dit ett -x så det blev INDEXET.
Det här klarade jag inte utan hjälp. Ser ökända. Fyra bokstäver. Gissa den som kan! Har du som läser några roliga och kluriga lösningar på korsordsfrågor så berätta gärna - jag kommer att publicera dem i så fall så att alla korsordslösare kan dra nytta av dem.
Uppdatering:
Nu har jag fått svar både från Ronny och Olgakatt. KUSK förstås. Förstår inte varför jag inte begrep det med detsamma...
Åker upp till Mälarhöjden några DAR (dagar kort) och kommer inte hem förrän på söndag. Så svarskommentarerna får vänta tills dess. Ha det så gott tills vi ses och hörs igen!
22 kommentarer:
Det är hemskt med såna där små inklämda ord som man knappt får någon hjälp på tvären med. HAVRES ARTIKEL var ett sånt; två bokstäver. Svaret skulle vara LE.
Jag tror jag kan svaret på dina fyra bokstäver. Det är väl en yrkesman som utför sitt arbete sittandes och under färd? :)
Ronny
Kusk.
Ronny:
Det är klart att det är en sådan yrkesman - numera kanske inte så vanligt annat än på marknader. Men jag begrep absolut ingenting.
Måste fråga Kent om havresartikel. Jag hade nog svarat BADDRÄKT. Men det skulle ju bara vara två bokstäver...
Ingrid
Olgakatt:
Klart som korvspad att det blev KUSK. Förstår inte varför inte JAG begrep det med detsamma, haha. Nästa gång ökända kommer upp kan jag det i alla fall.
Ingrid
Den franska staden har en bestämd artikel: (Le) Havre. Är det inte så att man kan gå i taket? Ja, testa gärna på Kent. ;)
Ronny:
Haha, han klarade det på tredje försöket. Han upplyste mig också om att det brukar står "HAVREBESTÄMNING" eller något annat. Jag begrep ingenting trots att jag har en fil.kand. i franska...
Ingrid
Korsord är ett måste! Och roligt med kluriga ordvändningar. Kolik tex. Då tänker man på skrikande småbarn men det ska vara ko-lik alltså ett as.
Kram /Kerstin
Det upphör aldrig att förvåna mig hur korsordsmakarna envist klänger sig fast vid saker som har 50 år eller mer på nacken, det kan gälla skådespelare eller tv/radioprogram eller annat väldigt förankrat i en relativt kort tidsperiod. Hittar sådana exempel hela tiden, jag skulle aldrig klara dem om jag vore säg 20 år yngre och "bara" normalallmänbildad. På det viset utesluts väl mängder av presumtiva korsordslösare, alla de yngre som inte har en chans? Och därmed sågar de där konstruktörerna av den gren de sitter på! Men det är inte enkelt att göra korsord. Jag vet, jag har försökt ... med mycket klent resultat!
Jag är en usel korsordslösare, har inte tålamod. Ör-tyta låter som en fågel. I ung vuxen spelade jag schack, då försvinner man flera timmar från verkliga livet. Kunde vara gott faktiskt.
Korsord tycker jag också om at lösa, men jag klarar inte de svåraste som Svenska Dagbladet och DN har. Men ibland frsöker jag. Veckotidningarnas varianter passar mig bättre.
Nu såg jag att du fått hkälp här, men jag hade kunnat bidra just här.
Ibland fastnar man ju och då är dte bra att lägga bort korsordet ett tag. Här hjälps vi också åt. B kan börja och jag fortsätta för man tolkar en del ord på helt olika sätt.
Och korsorden håller ju hjärnan igång dessutom vilket är bra.
Hoppas du får fina dagar i Mälarhöjden.
Kram!
Trevligt, mina flädrar är riktiga fenor på korsord, och de fyller BARA de allra svåraste och kan vänta på den tidningen hela veckan (DN, Svenskan). Sen fyller de, och ringer till min moster som är lika inbiten hon, tillsammans löser de det alltid till slut. Eller för det mesta.
Min pappa kan sitta med de svåraste soduko också, men det klarar inte jag.
Däremot gillar jag korsord, men jag är absolut inte mina flädrars avancerade klass.
Tycker ofta det hjälper om man lämnar krysset ett tag, då brukar det svåra ordet dyka upp sen.
Förstår att tillvaron är jobbig nu.
Jag önskar dig en bra vistelse i Sthlm!
Kram
Korsordsmakarna har verkligen livlig fantasi och hittar ord som man aldrig hört talas om. Ibland måste jag googla för att se om det där ordet jag fått fram verkligen har någon betydelse.
Ha det så trevligt i Mälarhöjden!
Kram, Ingrid
Jag älskar att lösa lagom svåra. Man lär sig med tiden hur ilika korsordsmakare tänker. Är det för lätt är det inget kul. Men inte heller att ideligen gå bet.
Jag minns att jag grubblade länge på var ÖVRE BENDEL låg någonstans, lät ju som en flod någonstans...
Min man löser bara sudoko (lär mig aldrig hur det stavas) men gandlar korsordet om fisk, båtar och segel eller sport, då kan jag få hjälp.
Hehe, glöm inte det frekventa RYSSJA (DA).
öKÄNDA kunde också bli IRER, eller nåt sånt. Beror som sagt helt på var man sätter bindestrecket.
Jag tar alltid med mig nåt korsord i sängen, förmodligen en dålig vana, men jag kan ju sova länge på morgonen om jag vill. :)
Berit E
Kerstin:
Vissa ord lär man sig med tiden, som t.ex. "kolik" :-). Men idag gick jag bet på "bona" trots att jag hade nästan alla 7 bokstäverna. Jag fick inte ihop det förrän Kent sa "redena" - då äntligen gick det upp ett ljus!
Kram tillbaka
Aina:
Jag håller med dig till en viss del. Men korsorden är väl mest tänkta för pensionärer som har gott om tid. Ungdomar skulle väl aldrig komma på idén att lösa korsord - de har ju sina dataspel, småbarnsfamiljer, haha! Överhuvudtaget är korsordslösning inte något för den som arbetar heltid om dagarna. Så jag är mycket tacksam för "Ava" och "Mae" som jag kan fylla i direkt och för att korsordsmakarna håller sig till gamla ord och namn.
När det kommer nya (från 70-talet och uppåt) kändisnamn inom musik och teater eller film har jag ingen aning! Datorn direkt.
Jag har också försökt mig på att göra korsord någon gång, fem x fem rutor ungefär vilket var ganska hopplöst. Förstår inte hur någon kan få ihop ett stort sådant.
Ingrid
Hans:
Kul att höra att du är schackspelare. Kent spelade tävlingsschack tills vi gifte oss. När Mirren kom slutade han för att han inte vågade anförtro henne helt och hållet till mig. (Gissar jag i alla fall.)
Jag trodde också att "örtyta" var en fågel tills jag nästan hade alla bokstäverna i ordet.
Det är rätt roligt att sitta tillsammans och lösa var sitt korsord. För det mesta är det jag som blir hjälpt, men det händer att jag kan bidra med ett korn också.
Ingrid
Ditte:
Jag tar de korsorden som är medelsvåra och Kent de som är svåra i Allers eller Hemmets Journal som jag prenumererade på under en kort tid. Korsorden räcker länge i dessa tidningar. De är lagom för mig. Jag har ju alltid varit road av ord och språk så vi har trevligt när vi sitter tillsammans och löser var sitt korsord. Finns alltid ord som är upphov till diskussion. Har också upptäckt att det är bra att lägga undan korsordet till dagen därpå - då kan man ofta lösa ordet man gick bet på.
Kram tillbaka
Annika:
Min mamma, som blev 95 år, löste även hon svenska dagbladets korsord trots att hon inte hade någon dator. Men det var tio år sen och mycket har förändrats sen dess, tror jag. Hon hade uppslagsverk som hon tittade i, men numera räcker inte det. Konstiga rockmusiker eller tevestjärnor kan åtminstone inte jag namnet på. Och då är det bara Google som gäller.
Övning ger färdighet där också. Jag börjar lära mig de vanligaste orden man kan misstolka - ofta är de roliga också. Det värsta är att tiden bara rinner iväg när man borde gjort något annat nyttigt...
Kram tillbaka
Ingrid:
Ja, utan Google går det knappast att lösa dagens korsord, ens de som inte är så svåra. Om det står något väldigt konstigt ord är det ofta ett efternamn på någon kändis, som åtminstone jag, aldrig har hört talas om. Inte heller har jag t.ex. en aning om vad hästars sjukdomar eller gångarter kallas. Google igen :-).
Kram tillbaka från Ingrid
Bloggblad:
Sudoku har jag aldrig löst. Det är orden som jag tycker är roligt - inte talen, haha. Jag tycker också om de som är lagom lätta, NT:s tisdagskryss överlåter Kent alltid på mig. Det är roligt med de riktigt lätta också, de som man bara kan fylla i. Det finns ju alltid några sådana med i veckotidningarnas sidor. Jag brukar prenumerera en kort tid på några sådana med många kryss, så har man att ta av en ganska lång tid. Jag löser de medelsvåra och Kent de svåra. Han får hjälp med gamla ord och jag med såna som "bendel" och "bona". Trots att jag hade nästan alla bokstäverna i ordet kom jag inte på att det rörde sig om "reden"...
Berit:
"Ryssja" kan jag vid det här laget men jag ska komma ihåg "irer" om det blir ÖKÄNDA någon mer gång :-). Jag tror det måste vara väldigt avstressande att lösa korsord strax innan man lägger sig. Då kopplar man ju bort allting som hänt under dagen eller som man oroar sig för. Bra tips!
Ingrid
Skicka en kommentar