söndag 17 juni 2018

1576 Gems Weekly Photo Challenge vecka 25 - TURKOS

Det är ett intressant ord som Sanna på Gems Weekly Photo Challenge tycker att vi ska illustrera med en eller flera bilder vecka 25 - TURKOS. Fler som deltar i fotoutmaningen hittar man på hemsidan.

Alla vet ju att turkos är en sorts färg, men alla verkar ha divergerande uppfattning om hur den ser ut. Men man kan ju vara överens om att det är någonting som går i blågrönt - eller kanske grönblått?

Ungefär som beige som jag aldrig träffat någon som tycker att färgen beige ser ut som jag tycker den borde se ut. Det kan röra sig om allt mellan ljusbrunt och vitt blandat med brunt. Den "riktiga"  benämningen på färgen turkos (har jag lärt mig) är blåaktigt grönt eller grönaktigt blått.

Jag roade mig med att blanda till lite turkos färg med mina akrylfärger på en pappskiva. Jag använde phtalo blå, som är en blå färg med pigment av grönt och phtalo grön, som har pigment av blått i sig. Blandade dessutom några rutor med vit färg. Här är resultatet. Vilket nyans som man kan kalla turkos kan man ju fundera över.


I rutorna 10-12 experimenterade jag med att blanda ultramarin blå - en färg med pigment av magenta med en klart ljusgrön färg. Resultatet blev som synes inte särskilt snyggt. (Bilderna går att klicka större.)

Trots att turkos egentligen inte anses som en riktig färg lägger jag i alla fall ut en av mina egna tavlor där jag tycker att ordet turkos stämmer ganska bra överens med min egen uppfattning av detta.


Det finns ju som bekant en halvädelsten med namnet turkos. Stenen visar också upp helt olika nyanser som man kan se här.

Uppdatering: Eftersom jag har fått så mycket beröm för min tavla vill jag bara tala om att jag målat den efter ett foto som jag fått av min bloggvän Kerstin på Ölandsvindar.


29 kommentarer:

Vilt og vakkert sa...

Heisann, ja, å blande farver er en egen vitenskap, gøy er det også. For meg er nok 5 hva jeg tenker på kan være turkis farve. Så nydelig sommerbilde du har malt! Jeg kjøpte meg et kjede med steiner i turkis da jeg var i Lima. Har hatt det som vane å kjøpe smykker med steiner fra det landet jeg besøker, men nå er det blitt litt for mange. Må nok holde litt igjen! Ha fine sommerdager ;:OD)

Ronny sa...

Lustigt att vi båda fördjupade oss i färger i kväll. Turkos är en i mitt tycke "svår" färg. I din tavla är den dock väl vald tycker jag, särskilt med de brytande inslagen av bänk i andra nyanser. Jag kan inte påminna mig att jag har sett den förut? Den är fin!
Ronny

Eva på Seniorvinklat sa...

Mycket intressant med färgblandningarna. Färgen turkos kan nog uppfattas väldigt olika. Fin tolkning av temat med analys och färgkarta.

"LillaSyster" sa...

Vilken fin tavla du gjort med turkosblått vatten! Ja, turkos kan tolkas på många sätt men du har verkligen experimenterat ordentligt. Ha en fin midsommarvecka! Kram

Eleonora sa...

Ett tag hade jag alla sommarkläder i turkos! Då älskade jag den färgen (i alla nyanser) -även nu- men inte lika häftigt. Vilket stort jobb du som vanligt gjort med detta inlägg. Mycket bra Ingrid. Kramar om

Gunnel sa...

Jag hade en hel del turkos kläder när jag var tonåring, men idag finns det i stort sett inget i den färgen i min garderob. Men jag tycker det är en fin färg med många nyanser att välja mellan. Kram

Violen sa...

Spännande med dina färgblandningar! Turkos är en färg jag gillar och jag njuter av din tavla med de fina båtarna!

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Så kul att du valde en färgruta som var din uppfattning av turkos. Kanske är det för att ser ut att vara lika delar blå och grön färg i denna. Spännande med dina stenar från Lima, dem kanske vi får se någon annan gång?
Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
När jag gick på någon målarkurs fick jag lära mig att turkos inte är en färg överhuvudtaget. Liksom svart. Men nu tror jag att färgen turkos är ett vedertaget namn. Men som jag skrev, det finns väl lika många uppfattningar om vad som är turkos som det finns människor. Roligt att du uppskattade min båttavla.
Ingrid

Musikanta sa...

Eva:
Tack för din uppskattande kommentar - den värmer. Just turkos och beige har man så olika uppfattning om hur färgen ser ut. Det är lättare med röd och grön, även om den sistnämnda färgen finns i tusentals nyanser. Åtminstone som jag ser det.
Ingrid

Musikanta sa...

"Lillasyster":
Den här färgkartan gjorde jag på fem minuter. Då kan du ju tänka mig hur många fler nyanser av färgen jag kunde fått fram om jag hade suttit längre och experimenterat. Önskar dig också en fin midsommarvecka.
Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Det här inlägget tog inte många minuter till skillnad från mitt föregående, det som handlade om Ragnvald Blix. Tavlan hade jag ju redan redigerad och färdig och färgerna fixade jag till på fem minuter. Roligt var det i alla fall. Kent är inte förtjust i färgen, därför har jag själv inga kläder i turkos. Men visst är det en fin färg som har som du skriver många nyanser.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön vecka.

Musikanta sa...

Gunnel:
Samma här. Jag gillade skarpa färger, som chockrosa (som vi kallade cyklamenröd när jag var ung) och turkos. Men inte nu längre. Äger bara en T-shirt i färgen.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Så glad jag blir av din rara kommentar. Det behövs ibland lite uppmuntran när man tycker bloggen har gått i stå.
Ingrid

Byblixtra sa...

Bra tolkning. Turkos är en klurig färg eller egentligen så är väl alla färger kluriga...grönt är ju inte bara grönt utan det finns många nyanser som fortfarande är gröna. Som mossgrön...kan ju vara både en knallig grön och en mer dov mörkgrön färg. Det beror ju på om man tänker på en härligt grön mossa i skogen eller en tröja i mossgrönt som kan vara ganska mörkt grön. :-)

Musikanta sa...

Byblixtra:
Vad jag menar är om du säger "röd" så tänker man kanske direkt mest på en klarröd färg liksom "grönt" - på den färgen man hade i färglådan i skolan. Maken och jag har t.ex. totalt olika uppfattning om hur färgen "beige" ser ut. Lite som turkos.
Ingrid

BP sa...

Herregud vilket succéinlägg - i min ögon alltså. Du fick till det helt klockrent om man säger så:-)
Å vilket jobb du gjorde för att få till färgblandningen, för att inte tala om den fantastiska målningen/tavlan du visade.

Anneli - A'la Foto sa...

Fin tavla! Vet inte varför du säger att turkos inte är någon färg men det är väl samma som att vitt och svart inte är några färger! Personligen tycker jag allt är färger! :O)

Paula sa...

3.4.5 alla är för mig turkosa. Men jag håller med dig om att färgen är knepig om än ack så vacker. Dessutom varierar den otroligt mycket beroende på ljuset. Tavlan är underbar!

Musikanta sa...

BP:
Jag får nästan klippa ut din kommentar och sätta inom glas och ram. Är inte van att få sådana lovord - men visst är det roligt! :-). Tack så väldigt mycket!
Stor kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anneli:
De var lite petiga på en målarkurs jag var på - då fick man inte säga turkos eller beige, haha. Jag tycker precis som du att både turkos, vitt, svart, beige, rosa, orange och lila är färger. Men just turkos och beige har man väldigt olika uppfattningar om hur färgen egentligen ser ut. :-)
Ingrid

Musikanta sa...

Paula:
För mig är alla färgerna över strecket turkosa, utom möjligen nr 8 som jag fick lite för blå. Det beror ju helt på vilken nyans man får fram av turkos beroende på vilka färger man blandar. Men jag har faktiskt en målarburk som heter mörk turkos som är perfekt att blanda fina turkosa nyanser med. Och visst beror det mycket på ljuset hur färgen ter sig.
Roligt att du uppskattade min tavla - jag får lite inspiration att börja måla igen. Det har varit dåligt med det ett tag.
Ingrid

Ditte sa...

Vad roligt med alla olika nyanser men i mina ögon så är siffrorna 1-7 olika varianter av turkos. Blågrönt eller grönblått. Men visst an man fundera på vilken som är turkos.

Och din tavla innehåller ju en hel del turkost den också. Verkligen en fin målning.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack Ditte för rar kommentar. Egentligen borde väl en turkosa färgen vara en nyans där det är exakt lika mycket blått som grönt. Men det är inte så lätt att få till.
Kram tillbaka från Ingrid

amo sin blogg sa...

Wow, for eit vakkert bilde av hav og strand med båtar !!!
Og interessant info om turkisfargen. Den er ikkje lett å stadfeste.

Karin Evby sa...

Härliga bilder!
Kram Karin

Musikanta sa...

amo sin blog:
Tack för din rara kommentar. Nej, hur färgen turkos ser ut egentligen är inte lätt att bestämma.
Ingrid

Musikanta sa...

Karin Evby:
Hej Karin och välkommen till min blogg. Fina midsommarblommor som du visar på din egen blogg. Hade tänkt att kommentera där men hittar ingenstans jag kan göra det.
Önskar dig en trevlig midsommarhelg.
Kram tillbaka från Ingrid

KajsaLisa sa...

Oj, här det allmänbildning. Kul att du redde ut begreppet lite. Jättefint strandmotiv.