tisdag 9 augusti 2016

1310 Farväl till sommarjobbet

Så var det slut på sommarjobbet som kantor - mest ute på Vikbolandet och i Arkösunds skärgård. Jag har spelat på sex friluftsgudstjänster, en högmässa och två dop. Helgen var mycket intensiv med två dop och två friluftsgudstjänster.


Vackra gamla villor i Arkösund som beboddes av grosshandlare och andra förmögna Norrköpingsbor på somrarna. Numera är villorna permanentbostäder. (Bilderna går att klicka större.)

Det började med att jag spelade på ett dop i Börrums kyrka på lördagen. På söndagen var det först en friluftsgudstjänst på Arkö hos Eva Wahren, sen ett dop i Jonsbergs kyrka och efter det ännu en friluftsgudstjänst i Segerbo nära Rönö.


Hamnen i Arkösund. Vi väntar på att få gå ombord på Estelle av Östergötland. Det är mulet men när vi kom fram till Arkö tittade solen fram.

Vi åkte med båten Estelle av Östergötland från Arkösund klockan 10 tillsammans med andra församlingsbor och sommargäster. Tore Torbo, min vän sedan många år, var tjänstgörande präst vid alla tillfällena. När vi kom fram mötte oss Eva vid bryggan med sin fyrhjuling så Kent slapp att bära den tunga synten ända upp till ladan där vi brukar hålla till. Kanske är det en halv kilometer dit. En av damerna och kassarna med psalmböcker fick också åka med.


På väg till friluftsgudstjänsten.

Det blev vackert väder sedan hela dagen och medtagna jackor och koftor behövdes inte. Eva hade som vanligt ordnat med bänkar och i ladan, där jag brukar stå och spela, var det uppdukat med kaffe och sockerkakor. Som vanligt, säger jag, eftersom det är sjunde året i rad som jag spelar på Arkö.


Ljungen har börjat blomma och rönnbären lyser röda.


Här syns alla som kom med båten men på berget bakom mig, där jag står och fotograferar före gudstjänsten, har en hel del sommargäster som bor på ön tagit plats.

Min gamla vän Eva och jag var klasskamrater på flickskolan i Norrköping under fem år så vi känner varandra ganska väl.


Eva och jag. (Kent tog bilden.)

Eftersom gudstjänsten började klockan 11 och Tore och jag hade ett dop klockan 13 i Jonsbergs kyrka, kunde vi tyvärr inte stanna kvar och fika - det trevligaste på alla friluftsgudstjänster. En extra båt var beställd till klockan 12 som skulle ta Tore, Kent och mig tillbaka till Arkösund.  På den hade vi också sällskap med Marianne och hennes man som varit på besök på Arkö. Resan gick fort eftersom Marianne och jag hade mycket att prata om.


Här säger vi adjö till Arkö för det här året och Eva ska köra ner Kent och mig och alla grejorna till båten. Tore fick inte plats men han gick ungefär lika fort som fyrhjulingen körde. 


Jackorna behövs eftersom det blåste bra som synes. (Kent tog bilden.)


På hemvägen for vi förbi Viskärs fyr som jag har haft som motiv till en av mina tavlor. (Kent tog bilden.)

Nästa stopp var Jonsbergs kyrka där det skulle bli dop. Jag spelade Äppelbo in och Lilla Idas sommarvisa ut. Tryggare kan ingen vara och Gud som haver barnen kär som psalmer. Det var ett tag sen jag spelade på en "riktig" orgel, det var härligt. (På högmässan i Rönö, där jag spelade förra helgen, finns en mycket gammal orgel men den har en kopplad pedal så det är inte samma sak. D.v.s. pedalen kopplas till manualen och man kan alltså inte spela en tredje orgelstämma på den.)

I Segerbo, Rönö hembygdsgård som ligger mitt i skogen en bit från Rönö, skulle vi ha nästa friluftsgudstjänst. Det tar en stund på krokiga väger att ta sig dit, men arrangören var förvarnad och vi anlände dit fem minuter försenade. Alla satt snällt och väntade på oss.


Många trofasta församlingsbor återkommer år från år till friluftsgudstjänsten. Jag tror jag spelat där åtminstone fyra somrar tidigare. (Kent tog bilden.)


Jag spelar tydligen introt till en psalm eftersom Tore inte sjunger med. (Kent tog bilden.)

Tore och jag har jobbat ihop många, många somrar och även julottor. Vi känner varandra väl vid det här laget och jag får alltid förmånen att ta ut psalmer när vi jobbar ihop. Den här gången blev det bland annat Guds kärlek är som stranden, psalm 289 och Ylva Eggerhorns fina Var inte rädd, psalm 61. Vi avslutade med en av de nya sommarpsalmerna nr 752, Över berg och dal. Konstigt nog finns den bara att lyssna på på Youtube med cello eller orgel. Något för en bra kör att sjunga in och lägga ut kanske? Vad säger du Anna?

Vi hann precis med fyrafärjan över till Stegeborg och var hemma igen vid halvfem-tiden. Då hade vi varit hemifrån i nästan åtta timmar.


Kent tog bilden precis innan färjan skulle gå. Muren vid Stegeborgs slottsruin är lagad så det ser fint ut igen. Jag tröttnar aldrig på det motivet. (Kent tog bilden.)

13 kommentarer:

Tredje året i Hjo sa...

Fantastiskt fint hos er på östkusten! Är van vid Bohusläns kala klippor, som visserligen också kan ha sin tjusning. Och du står i som vanligt.

Annika sa...

Vackert med skärgårdsutflykten i Östergötland - tack för att vi fick se bilderna från den! Och lite roligt med ditt ambulerande orgelspel. Man har ju hört talas om pub-hopping men gudstjänsthopping är kanske inte riktigt lika vanligt.

När jag sjöng i kyrkokör på den gamla goda tiden så hörde kören till två små kyrkor ute på landet. På julen så ville bägge kyrkorna ha rejält musikpådrag - då fick vi sjunga på midnattsmässan i den ena, sen hem och sova ett par timmar och så upp till julotta klockan 6 i den andra.
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Du har haft ett sommarjobb som passar dig perfekt tror jag!

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Hans:
Jag tycker nog att västkusten är ett strå vassare men östkusten är inte så dumt heller. Ja, det gäller att hänga med.
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Haha, det är det jag ägnat nästan alla söndagar i sommar åt. Det är förvånansvärt vad körsångare står ut med - jag får åtminstone betalt. Så har jag haft det de senaste åren, först midnattsgudstjänst och sedan julotta. Midnattsgudstjänsten har varit här i Mogata men julottan brukar vara långt ute på Vikbolandet med en timmes restid. Så det brukar bli max tre timmars sömn. Men sen går vi och lägger oss när vi kommer hem :-). Men, som sagt, jag gör det inte gratis.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Ja, det är både roligt och inte särskilt besvärligt. Jag bestämmer själv vad jag ska spela för det mesta och det är ju alltid en fördel.
Ingrid

Karin sa...

Vilken fantastisk rik kultur vi har i vårt land och särskilt sommar-Sverige vimlar av fina evenemang, föreställningar, utställningar och musik. Och det är väldigt mycket tack vare begåvade och generösa personer som du, Ingrid.

Veiken sa...

Vissa (du) jobbar som mest på sommaren medan andra latar sig. Du får ta det lite lugnare när andra är tillbaka på sina jobb eter semestern! Sommarkram!

Vi i Kasperian sa...

Jag tror du haft en sommar som passat dig perfekt. :)
Roligt att se dig i aktion i Sommarsverige. Nästan så att jag önskar att jag varit med, när jag ser bilderna. :)
Berit E

Musikanta sa...

Karin:
Rack för rar kommentar! Visst finns det massor av evenemang som är värda att besöka på sommaren. För mig är det roligt med lite omväxling i tillvaron samtidigt som man träffar rara och trevliga människor överallt.
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Förutom att jag ska ha en utställning i september på biblioteket i Söderköping har jag ingenting uppbokat i höst. Utom en resa till Kroatien i oktober. Ska bli ganska skönt att inte vara bunden med kören längre även om jag säkert kommer att sakna den.
Augustikram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Roligt att du tittade in igen. Jag spelar ju inte så mycket längre som tidigare så sommarjobben är välkomna. Det är roligt att komma ut och träffa trevliga människor och bidra till musiken. Du hade säkert gillat att vara med, alla människor är så vänliga och rara och det är alltid fika efteråt.
Kram från Ingrid