onsdag 30 november 2016

1355 - Månadens Illustratör november 2016 - Rolf Lidberg

I mitt förra inlägg om Månadens Illustratör berättade jag om John Bauer. Han var ju berömd för sina troll. Det här inlägget kommer också att handla om troll skapade av författaren, konstnären och illustratören Rolf Lidberg.

Varje gång jag är i Stockholm hos barnbarnen försöker jag gå en sväng på Myrorna i Skärholmen. På deras barnbokshylla har jag gjort åtskilliga fynd, bland annat den här boken, Trolls, av Rolf Lidberg. En pärla för 15 kronor. Rolf Lidberg har skrivit många sagoböcker om troll och många har också översatts till andra språk som denna till engelska. Den handlar om vad trollen hittar på under de olika årstiderna.


Här har hösten kommit och farbror Ivan visar Mårten var älvorna dansar. (Bilderna går att klicka större.)

Rolf Lidberg var född 1930 i Medelpad och dog 2005. Hans trollböcker skildrar gammaldags liv vid Indalsälven innan denna byggdes ut. Till skillnad mot John Bauers ganska skrämmande troll är Lidbergs troll mycket mänskliga och snälla. Familjelyckan är fullständig med picknick och utflykter och mysiga måltider. Barnen arbetar glatt tillsammans med föräldrarna och övriga i trollbyn med att samla mat för vintern.


Trollfar har just vaknat upp i sin snödriva som han gick och la sig i när vintern blev för trist. Lilla Sara och hennes bror ger honom en knippa blåsippor.

Rolf Lidbergs stora intresse var botanik, särskilt orkidéer och svampar som man kan se exempel på i bilderna i boken. Han reste runt i Europa för att måla och rita av växtlighet och vistades också mycket på Sicilien. Här kan man gå in på hemsidan och läsa mer om honom.


Våren har kommit och Sara bygger kossor av kottar.


Nu är det sommar och Sara har hittat en orkidé som hon visar för farfar, farmor och mormor.


Hösten har kommit och alla hjälper till att fiska så att man har mat till vintern. 


Man plockar också bära för att sylta och safta. (Tycker nog att barnen sitter farligt nära stupet.)


Trollfar har tagit Mårten med sig för att hugga ner träd. Man behöver mycket ved för att värma sig under vintern.


På julafton är alla inbjudna till farmor som lagar risgrynsgröt. Det har hon lärt sig av människorna.


Sara har tagit med sig sin yngsta bror Wiggo för att titta på stjärnorna i vinternatten.


Sara vinkar adjö.

14 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Vilket trevligt återseende av Rolf Lidbergs troll.
De hörde till i mina barns sagostunder varje kväll innan de skulle sova. De fanns också som planscher, jag minns att dottern hade en ovanför sin säng där trollen plockade ängsull.

Annika sa...

Åh, Lidberg är en favorit! Älskar hans trollbilder! Roligt att få veta lite mer om honom och bakgrunden till bilderna.
Kram

Ditte sa...

Den här boken har jag och den har nu vandrat vidare till barnbarnen. Lidbergs troll känns mer snälla, men som barn var jag också väldigt förtjust i John Bauers troll.
Trevligt att då veta mer om Lidberg och hans troll.
kram!

Gunnel sa...

Så många gånger man har tittat på hans bilder vid sagoläsandet. De går aldrig ur tiden. Alla mina tre barn fick en tavla med en trollbild på och de fortfarande kvar dem. Nostalgi på hög nivå. Kram

Anna/notonmusic sa...

Åh vad jag har älskat dessa trollbilder, även långt upp i vuxenåren. Har flera böcker bland sparade barnböcker med hans bilder i.

Klimakteriehäxan sa...

Rolf Lidberg och de där trollen har jag alltid gillat!

Musikanta sa...

Pettas:
Bilden kommer per mejl.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag har inte haft någon bok av honom tidigare så han var relativt okänd för mig.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Kul att du kände igen dig. Jag tycker hans troll är fantastiska, inte så hemskt fula som Bauers.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det är konstigt att jag inte sett några av hans böcker tidigare. Men förmodligen gavs de ut senare än då jag hade småbarn. Roligt att du gillade inlägget.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Hans bilder är fantastiska - så vackra färger! Och naturen runtom är också helt underbar. Jag är glad att jag äntligen fick stifta bekantskap med denna fina illustratör!

Musikanta sa...

Aina:
Alla har tydligen ett förhållande till Rolf Lidberg utom jag - åtminstone de som kommenterat här. Han har gått mig förbi hittills och jag är så glad över att jag hittade boken och lärde känna denna underbara sagoillustratör.
Ingrid

Eleonora sa...

Du har både tur och kunskap att leta efter och hitta dessa underbara barnböcker, som du ofta presenterar här. Fantastiska bilder - så mycket att se och upptäcka på dem.
Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Myrorna i Skärholmen är en guldgruva när det gäller att hitta bra barnböcker till en mycket billig penning. Den här boken gav jag 15 kr för. Köpte en helt ny barnvisbok som kostar över 300 kr i handeln för 20 kr. förra gången jag var där.
Just den här boken var det roligt att hitta eftersom jag nästan ingenting alls visste om Rolf Lidberg.
Kram tillbaka från Ingrid