måndag 31 augusti 2020

1781 - Sommarens sista promenad

Förra gången vi var ute och promenerade i Söderköping, Kent och jag, var det högsommarvärme. Då promenerade vi genom stan och gick upp till Kanalen. För en tid sedan, när vi tog en runda genom Drothemskvarteren, var det lika hett. Trots att jag blir så trött och genomsvett när det är så varmt, var jag i alla fall glad att vi kom iväg innan alla stockrosorna blommat ut. 

Drothems kyrka från slutet av 1200-talet. Bilderna går att klicka större. 

Vi ställde bilen på munkbroparkeringen och gick längs ån över bron, där trafiken som vanligt var intensiv så här på eftermiddagen. Det är ett ständigt förhalande av byggandet av en motorväg runt Söderköping. Senaste hindret är att man hittat en hasselsnok i det område man planerat att vägen ska dras fram. 

Att bilköerna genom Söderköping hindrar ambulanser och kollektivtrafik att komma fram är inte så viktigt som att inte förstöra miljön för denna orm som är fridlyst i Sverige, men som finns på många ställen i södra Europa. 

Utsikt från bron över Drothemskvarteren. I bakgrunden Ramunderberget varifrån man har en fantastisk utsikt över den lilla stan om man nu orkar klättra upp för den branta trappan till utsiktsplatsen. (I och för sig finns det en bilväg dit upp och en lång omväg om man inte vill klättra.)

Kent gillar att fotografera blommor. Här är det näckrosorna som drar. 

Stavarna är även med på stadspromenaden.

Drothems kyrka som gett namn åt kvarteren runt om. 

Under medeltiden var Söderköping en betydande handelsstad. Här fanns även munkkloster inte långt från kyrkan. Det pågår ständigt någon arkeologisk utgrävning någonstans och det är svårt att få byggnadstillstånd i de centrala delarna av stan utan att man undersökt marken innan.


Det lilla låga huset kallas för Kalle me Pipas hus. Det är ett av de äldsta i Söderköping.


Byktrappan går ner till Storån. Inte nog med att kvinnorna fick ligga och skölja sin tvätt i iskallt vatten om vintrarna, de skulle bära upp all den tunga och våta tvätten uppför trapporna också.


En pump som sett bättre dagar men som säkert hade en viktig funktion för hundra år sen.


Gamla hus med välskötta trädgårdar innanför staketen..


Sankt Laurentii kyrka i bakgrunden.

I stället för att gå Munkbrogatan till höger där vi hade bilen på parkeringen gick vi rakt fram över den lilla bron till kyrkparken. 


Svårt att tänka sig att det var i den här ån som skepp på medeltiden kom med stora laster från Östersjön till Rådhustorget, som man skymtar i bakgrunden. 


Även i år fanns det hängmattor uppsatta lite här och där och som man kunde lägga sig i och vila.


Sankt Laurentii kyrka grundades i slutet av 1100-talet och blir det sista fotot på vår sista sommarpromenad i Söderköping - åtminstone för det här året.

12 kommentarer:

Ronny sa...

Söderköping är en av de platser som jag tänkt kunde vara värd en resa. staden ser så välbevarad ut, rena idyllen. Och så Göta kanal som flyter igenom. Men det blir inte mycket körande numera. Så tack för att du visar de fina bilderna! :)

Musikanta sa...

Ronny:
Tack för din uppskattande kommentar. Det blir inte mycket resande här heller. Bara till Söderköping och Norrköping. Ser fram emot den dagen då jag utan risk kan åka buss upp till Stockholm igen och träffa barnbarnen.
Ha det gott önskar Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Söderköping ser så idylliskt ut, nästan overkligt. Rena drömtillvaron, lite grann som från förr i tiden. Din första bild är magiskt vacker; de andra med men den tar absolut första priset idag.
Och du är ju bara för härlig där du står med dina stavar. Förstår att Kenth tycker om att ta bild av dig.
Ha en fin dag Ingrid!
hälsar Karin

Ingrid sa...

Det ser verkligen mysigt ut i Söderköping. Jag har en granne som är därifrån, nu är hon 93 år, men hon har jobbat som dagisfröken en gång i tiden. Hon har en dotter här i Klintehamn och det är anledningen till att hon flyttat hit.
Ha en fin fortsättning på dagen!
Kram, Ingrid

Bloggblad sa...

Det är en fin stad vi bor i! Jag har inte alls varit nere i centrum många gånger den här sommaren. Normalt går jag alltid på restaurang nere vid kanalen efter varje sommarkvällskonsert. En gång var jag där med min kulturkompis Bibi den här sommaren. Utan konsert före, förstås. De kvällarna har jag verkligen saknat. Annars är jag inte mycket för att trängas med turisterna i stan.

Fast båtarna gick nog bara fram till Rådhustorget där de lastade om. Alltså från Mem och dit. Ändå svårt att tänka sig idag hur det såg ut då!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Drothemskvarteren blir bra på kort :-). Det är fantastiskt att de gamla kvarteren och husen runt kyrkan fortfarande finns kvar - numera invändigt renoverade och moderniserade. De som bor där lägger också ner mycket tid på sina trädgårdar väl medvetna om de många turisterna som alltid går omkring där.
Önskar er båda allt gott.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Du får väl visa inlägget för din granne (om hon inte själv har någon dator.) Hon känner säkert igen sig i så fall :-). Roligt att du följde med på promenaden!
Ha det gott och kram från Ingrid.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Just då var det inga turister alls kvar i stan - åtminstone såg jag inte till några på vår promenad. Möjligtvis de som låg i hängmattan?
Jag är också helt säker på att båtarna bara gick till Rådhustorget, men det är ju i alla fall samma å även om det är något mindre växtlighet efter bron på Storgatan.
För oss som bor på landet är ju en promenad i Söderköping en liten utflykt.

BP sa...

Tusen tack för den fina rundturen i charmiga Söderköping med sina många gamla trädhus. Har aldrig varit där irl och det är alltid kul att se olika orter och vyer från andra delar av Sverige.
Hängmattorna i parken tycker jag är en strålande idé, det har jag inte sett här.

Musikanta sa...

BP:
Roligt att du hängde med på utflykten. Söderköping är en liten fin stad, man hittar alltid någonting nytt på promenaden. Som pumpen och byktrappan den här gången.
Hängmattorna har kommunen satt upp i några år nu på olika platser i stadens parker. Det nog sådant man göra i en liten stad där folk har koll på varandra.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Tack för en trevlig vandring i det vackra Söderköping.
Så mycket att se och uppleva och jag är glad att vi fått vara med dig.
Skön söndag!

Mias Mix sa...

Så många fina bilder från er promenad! Länge sen jag var i Söderköping och då var det med jobbet så såg inte så mycket av det. Verkar vara värt ett besök.