fredag 21 augusti 2020

1778 Augustinytt från Bonniers Veckotidning nr 34 1926


Omslagsbild av Gullan Rudevall Artelius. Bilderna går att klicka större.  

Idag är det exakt 94 år sedan det här augustinumret kom ut. Fortfarande är omslagsbilderna i Bonniers Veckotidning skapade av dåtidens bästa konstnärer och illustratörer. Gullan Rudevall-Artelius hör till mina favoritillustratörer. Här har jag skrivit om henne.

Det som slår mig när jag läser artiklarna i tidningen är hur lite grundspråket skiljer sig från dagens. Det är mest verbens pluraländelser som sticker ut. Däremot är själva sättet att skriva på, mycket olika dagens språk Det känns både högtravande och krystat och ibland med snudd på studentikost. 

Detta nummer innehåller som vanligt många kulturella artiklar och reportage, som på grund av deras längd är helt omöjliga att dela med sig av här. Det finns också med noveller av numera klassiska svenska författare. Einar Nerman skriver brev med illustrationer från London och så förstås lite skvaller och bilder på dåtidens kända personer.  

Den elegante mannen med käpp till vänster är vice häradshövding Marcus Wallenberg. 

Redan vid den här tiden hade det tydligen blivit vanligt med kontaktannonser i dagstidningarna. Artikelförfattaren raljerar här över hur olika män och kvinnor beter sig när de ska skriva en sådan annons.




 




Jag funderade lite först över att hon tagit plats med förstod att med plats menades anställning i familj som hembiträde. 

En sida upptas alltid av bröllopsfoton. Det är mycket noga med att ange vem bruden är dotter till och dessutom vad hennes mamma hette som ogift. På det nedersta fotot har paret samma efternamn och är kanske kusiner?


Även om det finns
en del reportage som kan anses intressanta för män så vänder sig tidningen huvudsakligen till kvinnor i övre medelklass och överklass - företrädesvis i Stockholm med omnejd. Teater- och musikrecensioner är till 90 procent från olika evenemang där. Modesidor är också ett måste.

Artikeln som följer nedanför rubriken handlar om att det inte är farligt att vara slank eller mager, som många tror.  Så här börjar artikeln: 

"Då och då upphäves ett ängsligt rop över den moderna avsmalningsmanien. Bevekande röster plädera för de avdankade kvinnliga formerna, och i Fosterlandets och Släktets namn utgå högtidliga varningar till de pliktförgätna kvinnor, vilkas ögon förråda det omsorgsfullt kvävda begäret att äta sig mätta. Ha de glömt bort konsten att föda barn, eftersom de slutat att eftersträva rondeurerna?" 

Jag kommer att tänka på hur bekymrad min farfar var när barnbarnen i hans ögon inte var tillräckligt runda.

Det här fotot föll jag för och någonstans har jag hört namnet på fotografen - Man Ray. Det har inte något med "modenovellen" som följer att göra utan bilden lades säkert in bara för att den var vacker. Här kan man läsa om denne intressante konstnär och fotograf. 

De flesta annonserna  i tidningen är tecknade för hand. Det är sällsynt med foton i annonserna, i tidningen har jag bara hittat två stycken. 

Inga stringtrosor där inte.

Bilden på omslagets baksida är också alltid i färg. däremot är omslagets insidor bara i en enda färg förutom vitt och svart. 

9 kommentarer:

Karin sa...

Vilken intressant mix av modernt och gammaldags! Ett foto av Man Ray och det fina omslaget samsas med lite ålderdomliga inslag. Men det är nog ungefär som veckotidningsvärlden ser ut idag också, gissar jag, om än, som du skriver, med ett något mindre krystat språk.

Bloggblad sa...

Jag tänker på brorsans böcker om busungen Bill, som jag alltid läste. Alla teckningar var i den stilen och förmodligen utspelades sig handlingen på 20-talet när flickorna rökte med munstycken, iklädda strandpyjamas...

Ingrid sa...

Språket har ju verkligen förändrats och inte bara skriftspråket utan även sättet att tala och uttrycka sig. Se bara på de gamla filmerna. Skådespelarna låter nästan som parodier på sig själva.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
De två veckotidningar som vi prenumererar på för korsordens skull har mycket lite gemensamt med BVT. Mer än hälften av den gamla tidningen upptas av kulturella artiklar som jag tyvärr aldrig kan lägga ut eftersom det är så få (och dåliga) bilder och så lång text. Tidningen är mycket ambitiös när det gäller all form av kultur för övrigt. Vilket man knappt kan säga om Allers och HJ som vi har hemma :-). Här finns heller inga snyftreportage om olika personer som alltid finns med i dessa tidningar.
Ingrid som önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det stämmer att Billböckerna utspelades på 20-talet. Den första kom 1922. Alla damerna är shinglade för övrigt. Jag har kvar någon enda som jag också gjort ett inlägg om. Här har du länken https://musikanta.blogspot.com/2017/09/1467-manadens-illustrator-september.html

Musikanta sa...

Ingrid:
Jas skådespelarna i de gamla filmerna låter ju helt annorlunda än dagens. Men en sak var de bättre på än de flesta nutida - att artikulera. Men visst känns det konstigt när man tilltalar varandra med ni, fröken och herr i vardagslag. Även uttalet skiljer sig åt. T.ex. uttalades alltid r så det hördes och a:na var mycket mer öppna än dagens.
Önskar dig också en skön helg!
Kram tillbaka från Ingrid

Lena i Wales sa...

Ett fantastiskt inlägg!
Underbara gamla bilder.
Intressant också det du skriver om språket.
Tack!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack så mycket för din uppskattande kommentar - den värmer. Ja, språket skiljer sig ju mycket från dagens förenklade språk där skriftspråket ligger ganska nära talspråket i åtminstone veckotidningsreportagen. Det var därför jag la in några rader från "modenovellen" som exempel.
Önskar dig en skön helg!
Ingrid

THE ONLY TRUE HACKER IN THE WORLD ® sa...

INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
Get $5,500 USD every day, for six months!

See how it works

Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
Make up you mind before applying, straight deal...

Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
services, we are here for you anytime any day.

Here is our price lists for the ATM CARDS:

Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

make up your mind before applying, straight deal!!!

The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
Whatsapp:::::+31687835881
®