måndag 19 april 2021

1826 - Duolingo

Jag har fått en språk-app - Duolingo - installerad i min mobil. Det var Mirren som rekommenderade den då både hennes kinesiska och Casimirs tyska har förbättrats avsevärt sedan de hämtat appen till sina mobiler. 

För mig är det franska som är aktuellt eftersom jag förhoppningsvis någon gång i framtiden kan åka ner till Limoux och hälsa på äldsta dottern och min svärson som har ett hus där. Men det finns massor av andra språk att välja mellan - japanska, swahili  och latin t.ex. 


Bilderna går att klicka större.

Trots att jag läst franske på universitetet för inte så länge sen är det mycket som jag glömt. Även helt enkla saker. Det är många nya ord som också jag aldrig har hört talas om. Det svåraste är att jag måste skriva svar ibland på mobilen vilket jag tycker är krångligt. 

Sen är det översättning till och från engelska hela tiden. Så man måste tänka sig för när man ska översätta en fransk mening till engelska. Det är inte alltid som det stämmer där. Appen ger sig inte heller. Översätter man en mening fel, vare sig det gäller franska eller engelska, blir det repris på repris tills man kan skriva meningen korrekt. Först då får man gå vidare. 


Man får stjärnor och guldkronor när man har lyckats att göra en hel lektion korrekt och det blåses fanfar. Roliga gubbar viftar med händerna vid alla moment eller gör gester om man dröjer för länge. Man får uppmuntrande tillrop och handklapp när det går bra.


Man får också lyssna till snabb franska, svara på frågor och säga meningar själv. Det går att få inläsaren att läsa väldigt långsamt om man inte hänger med. Jag märker redan att det börjar lossna med språket trots att jag bara lyssnat någon vecka. Appen säger också till på mobilen om man hoppar över någon dag. Tänk om man hade haft en sådan app när man själv gick i skolan. Så roligt det hade varit. Den finns tydligen för skolbruk också.

5 kommentarer:

BP sa...

Ja, det där med språk. Det är helt klart en färskvara och om man inte praktiserar ett språk dagligen så glömmer man det. I mitt fall är det franska, men det förstår jag åtminstone fortfarande någotsånär. Mina 10 terminer japanska däremot är totalt borta.

Det är många som använder Duolingo-appen och den har ett väldigt gott rykte. Så jag önskar dig lycka till!

Ingrid sa...

Det låter som ett trevligt sätt att fräscha upp språkkunskaperna och hålla dem vid liv. Man kanske skulle ta och teste den appen.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Kul att du också gillar franska! Läste 10 lektioner kinesiska men kommer fortfarande bara ihåg hur man säger "goddag, adjö" och "tack". Men om du har läst så många terminer japanska kanske du skulle ta en titt på den här appen. Det måste ligga någonstans i bakhuvudet hos dig - helt borta kan det inte vara. Mirren hade glömt massor av sin kinesiska men en hel del har kommit tillbaka sen hon började öva med appen igen.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag tycker faktiskt att det är spännande att se hur mycket som kommit tillbaka bara efter några veckors övning. Men det gäller att hänga i och försöka öva lite varje dag förstås. Sen lär jag mig ju lite vardagsengelska på köpet.
Kram tillbaka från Ingrid

Cristian sa...

Merci Madame pour le conseil du Duolingo.