onsdag 14 april 2021

1825 - Aprilnytt från Bonniers Veckotidning nr 17 1927Onslagbilden till Bonniers Veckotidning nr 17 24 april 1927 är skapad av en av mina favoritillustratörer - Gullan Rudevall Artelius. Här  har jag skrivit ett inlägg om henne. (Bilderna går att klicka större.)

I det här numret blir det många bilder på bilar. Jag blev så fascinerad av de fantastiska tecknade bilbilderna så jag var tvungen att ta med alla fyra sidorna. Vem som ritat bilderna vet jag inte, jag har förgäves letat efter någon signatur. Det enda namn som står på en av bilarna är Isotta Fraschini som var en ledande biltillverkare i Italien första halvan av 1990-talet. Förhoppningsvis går det att läsa texten om man klickar upp texten. För säkerhets skull skriver jag bilmodellernas namn under varje bild. Kul att se att Volvo - "den nya svenska bilen" - är med på en bild! 


1. Chandler 2. Nash 3. Mathis 4. Chevrolet 5. Auburn


6. Amilcar 7. Volvo (Den nya svenska bilen) 8. Locomobil 9. Studebaker 10. Lincoln


11. Morris 12. Fiat 13. Hupmobile 14. Chrysler 15. Isotta Fraschini (tydligen ett bilmärke också.)


16. Buick 17. Citroën 18. Willys Knight 19. Stutz 20. Cadillac.

Hur många av de här bilmärkena som finns kvar vet jag inte. Många har jag aldrig hört talas om men många var åtråvärda bilar när jag växte upp. Som Studebaker t.ex. Volvo startade sin produktion 1926 läser jag på Wikipedia. 
Det finns alltid en helsida med ett porträtt av någon känd svensk person med i tidningarna. Här är det Marika Stiernstedt som får den äran. Hon var en känd författare som mycket framgångsrikt stred för kvinnans rättigheter. Mest känd är hon kanske för sitt äktenskap med Lubbe Nordström, han som skrev om lortsverige. 


New York tävlade med London på den tiden om att vara världens största stad. I förgrunden Manhattan Island "där skyskraporna stå i djupa led". Det har blivit fler sen dess. Calvin Coolidge var USA:s president 1927. Han syns på bilden till vänster. Hans namn finns inte med i bildtexten, tidningen förutsätter att man vet vem han är. 

På bilden till höger ser man fröken Italien, fröken Frankrike och fröken Luxemburg som inbjudits av en "smart badortsdirektion" till en skönhetstävlan. 


Oslagets sista sida är som vanligt en helsida i färg. 


6 kommentarer:

Karin sa...

Härligt inlägg – och vilken bilkavalkad!
Jag blev extra förtjust när jag såg att det fanns en Nash bland bilarna. En sådan åkte jag i som mycket ung (och bilen var mycket gammal). Jag blev nyfiken på hur länge Nash-bilarna producerades och tydligen rullade den sista Nash-modellen ut från fabriken 1957!

Musikanta sa...

Karin:
Visst är bilbilderna fantastiska. De måste väl ha ritats av efter foto? Min pojkväns pappa köpte en stor Oldsmobile i början på 50-talet. Pojkvännen fick köra den ibland och jag var mäkta stolt när jag åkte med :-).
Ingrid

BP sa...

Ett inlägg helt i min smak! Älskar gamla bilar och jag har varit en flitig besökare av veteranbilsutställningar. Så dina illustrationer var MUMS kan jag säga. Senast jag såg en Nash var faktiskt hos min lokala bilverkstad som hade specialiserat sig på veteranbilar. Killen som ägde verkstaden samlade faktiskt på dessa klenoder. Gissar att han blev miljonär på köpet, då han sålde verkstan till en kedja för fyra år sedan. Vad som hände med hans bilsamling måste jag faktiskt ta reda på nu när jag ser ditt inlägg;-)

Musikanta sa...

BP:
Kul att läsa din kommentar. Jag gillar illustrationerna med än jag gillar veteranbilar. Men visst hajar jag till när det ibland kommer sådana på vår landsväg som leder ut till skärgården. Ibland tror jag att de har möte där på någon skärgårdskrog eftersom det brukar komma många på en gång. De väcker många minnen från min ungdom.
Du får väl skriva och tala om ifall du hittar några av hans bilar :-)!
Ha det gott önskar
Ingrid

Lena i Wales sa...

Så roligt och intressant med dessa gamla tidningar.
Ja, hur många av bilmärkena finns kvar? En del känner jag igen, andra inte.
Har just lyssnat på en pod som handlade om Lotsverige och Lubbe Nordström och då talades det också om han hustru. Vilket sammanträffande.
Fascinerande med dessa skyskrapor för nästan 100 år sedan.
Tack för trevlig inlägg och trevlig helg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Det var verkligen ett sammanträffande! Hade ingen aning om att Marika Stiernstedt hade varit gift med honom. Man lär sig en hel del när man läser de här gamla tidningarna.
Önskar dig en skön kommande vecka. Här har det varit 17 grader varmt idag med strålande sol, men det ska tydligen bli kallare. Våren är i full gång i alla fall.
Ingrid