torsdag 23 februari 2023

1931 Karneval i Limoux del 1

Limoux är en liten stad i södra Frankrike inte långt från spanska gränsen. Min äldsta dotter Anna och svärsonen Jörgen har ett hus där fem minuter från stadens hjärta - torget Place de la République - där bland annat den berömda karnevalen äger rum. Limouxborna berättar stolt att den är den längsta i världen. Det kan mycket väl vara sant eftersom den börjar den tredje söndagen i januari och inte slutar  förrän efter elva veckor i mars. I Limoux tillbringade vi förra veckan tillsammans med Anna och Jörgen.

Bilden är från lördagen den 11 mars när vi kommit ner till Limoux. Alla bilder och videon i slutet är tagna av Kent. (Bilderna kan klickas större.)

Karnevalen började redan för fyrahundra år sen efter att några mjölnare ( meuniers) erlagt sin skatt till munkarna. Detta skulle firas med sång och dans under en parad där mjölnarna, till ackompanjemang av blåsmusik, delade ut mjöl och godis till folk som samlats på torget. (Av de gamla maskerna att döma vid vårt besök på Musée de Masques söndagen därpå var deltagarna i karnevalen maskerade redan då.) 

Paraderna äger rum varje lördag, söndag och fettisdag  Klockan 11.00, klockan 16.00 och klockan 22.00. Vi kom ner till Limoux vid niotiden på lördagskvällen och kunde därför vara med om den nattliga paraden.

Jörgen, jag och Anna är förväntansfulla inför den kommande paraden.

De människor som går i paraden tillhör olika yrkesgrupper eller skrån, som visa förr i tiden. De representerar olika lokala eller närbelägna företag. De har alla sin speciella maskering. Les Limouxines har alltid masker med lång näbb, Las Coudenas har svarta kläder och hattar och vita masker. Le Paradou har svart-vit Pierrotdräkt. Här nedan foton av några av karnevalsdeltagarna.Paraden börjar i ett hörn av torget och går långsamt genom arkaderna och stannar till slut vid någon av restaurangerna. Där går samtliga deltagare in och blir bjudna på dryck - företrädesvis den berömda champagnen  Blanquett från Limoux, som jag berättat om här


Blåsorkestern byter visserligen dräkter i de olika karnevalsgrupperna men jag är nästan säker på att det är samma gubbar varje gång. Här har de just avslutat en parad och ska gå in i restaurangen och få lite att dricka. 

Trots den sena timmen var det massor av folk - mest ungdomar - som samlats på torget och som även intog en blanquette eller en öl utomhus på restaurangerna runt om. Temperaturen hade gått ner till 10-12 grader så jag var glad över att ha min tjocka täckjacka på mig. När paraderna så småningom tagit slut - det visade sig vara ett par stycken olika - gick vi hemåt i den nu tysta staden.

Trots den sena timmen är det många som sitter utomhus på restaurangerna.


Kyrkan i Limoux är upplyst med de ukrainska färgerna. 

Karneval

Om man klickar på "Karneval" ovan får man fram en video från kvällen.

Här kan man läsa tidigare inlägg om  Limoux.

Utflykt till Limoux

Limoux i oktober 2021

10 kommentarer:

Matilda sa...

Spännande! Det är alltid lika intressant att få ta del av traditioner från andra platser.

BP sa...

Det var spännande, för en sådan karneval har jag aldrig sett. Karneval i Rio känner ju alla till. Även i Tyskland finns det olika karnevalståg som dock endast går på "Rosenmontag", som i år inföll den 20 februari. Kul med så olika sätt att fira karnevalen på. Och som vanligt gjorde du din research:-)

Ingrid sa...

Karnevaler har jag varit på lite varstans - på Sicilien och i Las Palmas på Gran Canaria fler gånger och även på Teneriffa. Det är verkligen jätteroligt.
Frankrike är ett land som jag aldrig besökt, men ni verkar trivas bra där.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Matilda:
Tack för din rara kommentar - den värmer i kylan här :-).
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Tack för rar kommentar! Jag har önskat att få vara med om denna karneval sedan dottern och mågen köpte huset i Limoux för ett antal år sen. Så nu äntligen fick jag uppleva den.
Ha det gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är alltid roligt att komma till ett land där man förstår språket i någon mån och själv kan göra sig förstådd. Samtidigt är det härligt att få vara tillsammans med äldsta dottern, som jag inte träffar så ofta här hemma.
Kram tillbaka från Ingrid

Bloggblad sa...

Tjusigt! Jag förstår dock inte hur folk orkar festa och köra karneval om de har jobb att gå till också - och håller på i så många omgångar. Eller är det inte samma människor?

Äventyret framtiden sa...

Häftigt, tjusigt, färggrant.
Här har vi också karnevalstider nu men mera med liknande betoning som i Rio de Janeiro. Tack för ett fint inlägg!
Kram

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det ör ju parader bara på lördag-söndag och så fettisdagen. Blåsgbbarna såg ut att vara pensionärer allihopa, men det fanns unga musiker också. De verkade vara samma fast i olika dräkter.
I maskparaderna är det olika människor varje gång (tror jag) eftersom det är folk från olika yrkesgrupper. Även barn var utklädda.

Musikanta sa...

Äventyret framtiden_
Det kommer mer... De sista dagarna i karnevalen är det tydligen mera likt Rio med lättklädda damer etc. Nu var det så kallt att en del av deltagarna hade päls på sig :-). Men det är tydligen väldigt uppskattat eftersom Limouxborna verkade gå man ur huse för att titta. Inga turister än i stan.
Kram tillbaka från Ingrid