lördag 23 september 2023

1957 Septembernytt från Bonniers Veckotidning nr 36 1927

 

Susanne Ballivet har skapat tidningens omslag med den gungande flickan. Hon var en fransk illustratör mest känd för sina erotiska bilder från böcker bl.a. av Alfred de Musset. (Bilderna går att klicka större.) 

För att man ska förstå hur ambitiös när det gäller kultur i allmänhet tidningen är, tar jag denna gång med innehållsförteckningen. 
På omslagets innersida är det oftast bilannonser. Än så länge är det bara amerikanska bilar som annonseras ut. 

Som jag berättat tidigare är de maffiga texterna svåra att få med i inlägget och det blir som vanligt mest bilder. Men en och annan text får i alla fall vara med. Som klippet från spalten nedan. Det här problemet har vi inte numera som väl är. 

I varje tidning finns en helsida med foto av någon berömd person. Nästan alltid män. Därför får hon vara med - friherrinnan Palmstierna - maka till Sveriges minister i London nu när hon fyller 50 år. 


Rubriken på en teaterkrönika är Bakom fällda ridåer. Det är många bilder från Operan, Dramatiska Teatern, Vasateatern och Oscarsteatern. Bilden nedan är från Oscarsteatern där herr Håkan Westergren (gift med Inga Tidblad) står bredvid fru Pauline Brunius. Herr och fru måste vara med om man inte har någon annan titel som t.ex. direktör John W. Brunius. Vem som är denne av de sittande herrarna får man inte veta. 


Det pågår en riksskyttetävlan detta år. Naturligtvis är det bara män som deltar i själva tävlingen. Men de tävlande måste ju ha mat och för att tillse detta behov har man kallat in landstormslottor från stockholmsavdelningen. 


"De näpna lottorna vid diskbänken."

Filmstorheter och bekanta män hos filmen är en annan rubrik trots att det faktiskt är två kvinnor med på bilderna. Bernhard Shaw, Chaplin och prinsen av Wales finns med här. "Mr. Bernhard Shaw hyste fordom lika stor förskräckelse för filmen som nobelpris men har slutligen fallit till föga, och hans skådespel Sankta Johanna är nu under infilmning vid Phonofilm."


Det finns alltid med några sportsidor i BVT. Ofta "rikemanssporter" (min anm.) som golf, tennis, ridsport och segling. Men här hittar man både en rapport från en cykeltävling och en simuppvisning i Strömbadet. Det är hans excellens statsministern som förrättar promoveringen. Det står inte vad han heter i undertexten men det måste vara Carl Gustaf Ekman har jag listat ut. Mer om honom kan man läsa här


Bilder på senaste modet är förstås ett måste. Här några exempel på höstkollektionen från några franska modehus.


Sista omslagssidan är som vanligt i färg. Den här gången är det Pommac som fått den äran. Kan tilläggas att dessa sidor är av ett kraftigare papper. 

4 kommentarer:

Karin sa...

Underbart innehållsrikt nummer som vanligt! "Bernhard Shaw hyste fordom lika stor förskräckelse för filmen som nobelpris" kan man läsa, men hans manus filmades och han fick Nobelpriset. undrar om det var före eller efter priset 1926 som han hyste förskräckelse för det!

Kul läsning rätt igenom! Tack för att du delar med dig.

Musikanta sa...

Karin:
Tack för din rara kommentar. Undrade också det där med BS men det lär vi ju inte få veta. Det var väl förmodligen före, antar jag eftersom den här tidningen kom ut ett år senare. Han kanske var emot priset innan han själv fick det?
Önskar dig en fin helg!
Ingrid

Lena i Wales sa...

Så kul med dessa gamla tidningar. Intressant vad som var intressant under denna tid. Vissa saker verkar fortfarande vara av intresse, medan vissa känns ute.
Pommac, finns det kvar? Gott, tyckte jag.
Trevlig helg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Jag förvånar mig ständigt över att texten är så lättläst. Synd bara att bilderna är så lågupplösta och mörka. Jag vet faktiskt inte om Pommac fortfarande finns, köper ju aldrig läsk när vi har en Soda stream hemma. Men jag ska kika nästa gång jag är i vår affär.
Önskar dig en trevlig vecka!
Ingrid