onsdag 1 maj 2024

2000 Min röda tråd

Broderiutställningen "Min röda tråd" på Stinsen (biblioteket) i Söderköping var en ganska fantastisk upplevelse. Kent och jag besökte den i lördags. Hade jag inte fått syn på den på Facebook hade jag inte vetat om att den fanns. Ingenstans på bibliotekets hemsida berättades det någonting om den. Så jag vet inte heller hur länge den pågår.

Margareta Simmenqvist-Kjellén 1951-2021. (Bilderna går att klicka större).

Margareta S. Kjellén utbildade sig till handväverska, textilformgivare och dessinatör vid textilinstitutet i Borås. 1985 öppnade hon en egen ateljé och vävde textila bilder med ull och med trasor. Hon jobbade även med silversmide. 

Så här skriver hon själv:" Idén: Genom mitt stora intresse för historia och släktforskning upptäckte jag till min förtjusning att jag hade anor från de skogsfinnar som invandrade från Savolax i Finland under slutet av 1500-talet."

Intresset utmynnade i en släktkrönika med 27 broderade tavlor om hennes mors ursprung bland skogsfinnarna. Tiden spänner från 1500-talet till nutid. Många av bilderna är mycket dramatiska. Vid varje tavla finns en detaljerad text om vad som händer på tavlan. Här nedan har jag berättat om några av tavlorna utifrån de bifogade texterna.

Det var ständiga krig mellan Sverige och Ryssland på den tiden. Bönderna i gränstrakterna mot Ryssland utsattes för plundringståg av ryska soldater som eldhärjade gårdarna och våldtog kvinnorna. Många av gårdarna övergavs som bilden ovan visar. 


Finland tillhörde ju Sverige på den tiden och Gustav Vasa ville att skogsfinnarna, skulle invandra till Sverige för att röja upp skog till åkermark. De var kända för sitt svedjebruk och även för att vara duktiga smeder. Kungen gav dem en bit mark att bruka och Påvel Pålsson, som släkthistorien börjar med, bosatte sig i Tångerås socken norr om Tiveden. 

Släkthistorien börjar dock 1575 i Savolax med Påvel Påvelsson och hans unga hustru. Här överräcker han en vacker sjal till henne som friargåva. 

Tavlan nedan visar hur det gick till vid svedjebruket. Här kan man läsa mer om det.

Det fanns en bastu på varje finngård. Där skedde födslarna och där stod de döda lik. Män och kvinnor badade tillsammans vilket inte svenskarna gjorde. Smutsiga och trötta stiger män och kvinnor i in bastun och kommer ut glada och pigga och rullar sig i snön. 

Många av bilderna är som sagt dramatiska. Den här nedan tar nog priset. Den skildrar Påvel Pålsson som blir ihjälstucken av sin granne 1629. Denne betalade 100 daler silvermynt (ca. 1 miljon kronor i dagens penningvärde) i mansbot. På så sätt undkom han dödsstraff.

När någon av skogsfinnarna var iväg för att slakta grisar bjöd han frikostigt på slaktsupar. Här är det Emil Larsson, vars far var hembrännare, som hade med sig sprit. Själv drack han också rejält vilket brukade resultera att han så småningom hamnade på loftet med någon av pigorna på gården. Hans hustru Emma brukade komma och leda hem honom.

Den sista bilden i mitt inlägg är från 1928. Då föddes Margaretas mamma, Ingrid Larsson. Födseln skedde på köksbordet med hjälp av en barnmorska. 

Det finns 20 bilder till att se på utställningen för den som är intresserad.  Missa den inte om du bor i närheten. Den är verkligen sevärd och spännande! Dessutom lärde jag mig en massa om skogsfinnar som jag inte hade en aning om.


UPPDATERING;
Utställningen pågår till den 15 maj. 

5 kommentarer:

Broddegardi09@gmail.com sa...

Tack snälla Ingrid för din dokumentation. Jag såg också utställningen som var mycket intressant. Tyvärr tror jag att den redan har stängt

Musikanta sa...

Inger:
Så synd! hade ingen aning om den förrän jag såg en reklambild på FB. Glad att jag hann se den i alla fall.
Kram Ingrid

Musikanta sa...

Inger:
Såg på affischen idag att utställningen pågår till den 15 maj.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Fina tavlor. Ku med textil.
Dessutom en bra historielektion. Har alltid fascinerats av Finlands brokiga historia, de har ofta fått sitta emellan.
Konstigt att det inte fanns något på hemsidan. Man börjar undra.
Nu är jag hemma från en lång vistelse i Nya Zeeland.
Trevlig helg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Så spännande med Nya Zeeland! Skönt för dig i alla fall att vara hemma igen. Jag visste egentligen ingenting om Finlands historia så den här utställningen var nyttig. Och hur de odlade upp marken i vårt land.
Önskar dig en fin fortsatt vecka!
Ingrid