torsdag 12 mars 2009

Min drömdag - fredagstema


Gamla Stan i Menton. Vår "terass" kan man se precis ovanför de vita markiserna lite till vänster i bilden. Två små svarta hål. Finns tydligen fortfarande kvar... (Bilden går att klicka större)

Jag vaknar vid dyningarna från Medelhavet och de rasslande stenarna vid stranden. Går ut på terrassen och ser ut över det intensivt turkosblå havet och bergen som sluttar brant ner i vattnet vid italienska gränsen

Klär på mig och går ner till bageriet i början av Rue Longue och inhandlar en alldeles färsk baguette till frukosten. Bagaren har varit i färd med att baka sedan tretiden på morgonen…

Efter frukosten klär jag på mig baddräkten under klänningen och går ner till stranden för att ta mig ett morgondopp. Luften är frisk och sval så här tidigt på morgonen, trottoaren är renspolad och det doftar ljuvligt från de blommande bouganvillorna som klänger längs muren.

Efter badet går jag iväg till marknaden och inhandlar grönsaker och annat till familjens middag. En flaska vin köper jag nere i affären. Den ligger i bottenvåningen på huset i Gamla Stan, där vi har vår lägenhet som vi hyr för sommaren. Jag har just fyllt 16 år och dagen är fylld av förväntningar.

Jag har ju stämt träff med Bernard ute på piren kl. 14. En snygg och trevlig fransman, lite äldre än jag. När jag kommer dit visar det sig att jag också stämt träff med Jean-Pierre samma tid. Det hade jag faktiskt glömt bort…

Jean-Pierre går sin väg och Bernard och jag badar och solar på stranden resten av eftermiddagen. Vi skils åt och bestämmer att vi ska träffas för att spela tennis i morgon.

På kvällen är det konsert utomhus på platsen framför kyrkan. Det är I Musici – en berömd stråkorkester från Rom – som spelar några av Bachs Brandenburgskonserter.

Det är en underbar kväll och luften är ljum. En och annan stjärna kan man se på den svarta himlen. Kyrkan är fasadbelyst men för övrig är ljusen på musikernas notställ det enda som lyser upp platsen.

Man har byggt upp läktare och det är fullt med turister. På första parkett sitter herrar i smoking och damer i minkpälsar och som glittrar i kapp med ljusen längs stranden och på bergen. Utsikten är hänförande, samma som från vår terrass i morse, fast nu är vattnet och bergen svarta…

Italienska gränsen framträder lite starkare belyst än i övrigt. Fortfarande får man stämpla passet när man ska på utflykt till Italien…

En sann drömdag för så där 56 år sen, långt innan oro, bekymmer och besvikelser och arbete och slit för livets uppehälle hade börjat.

Fredagstemat kommer som vanligt från Erica

Andra fredagsbloggare är:
Nilla, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,Anna-Saltis ,Millan, Anki, Marianne, Victoria, Lia, Cecilia, Leopardia, Marina, Marie, Strandmamman, Ulrika, Jemaya, MiaD, Ingabritt, maisoui, Moster Mjölgumpa, Erica, Taina, sparkling, Christel, ,emma, jennie, Nykomlingar förra veckan:-) musikanta, sara, underytanjag, marskatten, lena w.

31 kommentarer:

Mia sa...

Åhh vilket underbart inlägg! Såå bra skrivet. Man kan riktigt känna den underbara värmen och känslan av frihet och livsnjutning. Jag har i Menton för flera år sedan och älskade verkligen staden. Vi hyrde en liten studio med utsikt över Medelhavet. Underbart!

Fritt ur hjärtat sa...

Visst är det underbart att det finns drömdagar att se tillbaks på!

Musikanta sa...

Mia:
Jag har inte varit i Menton sedan jag var ung - men tydligen är den gamla staden ganska orörd. På alla foto därifrån ser det likadant ut som jag kommer ihåg det i alla fall...

Tack för din rara kommentar! Kram/M

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Fritt ur Hjärtat!
Visst - man behöver sådana ibland! Men det börjar bli dags att åka tillbaka dit någon gång. Det får bli Ryan Air i så fall...

Bloggblad sa...

Jag flinar gott åt dubbelbokningen...

I kväll blir det gott med en flaska vin som jag fick presentad av mina kära kollegor, som plötsligt igår insåg att det inte blivit nån show utan mig. Fast... jag anar att de fick en påstötning av assistenten i en av klasserna, den enda som brydde sig om att hjälpa till och ta ansvar. Men när jag tackade för flaskan fick jag höra att de faktiskt hade insett att det var så... Det gladde mig!

Saltistjejen sa...

Å vilken härlig dag! Haha jag tyckte dubbelbokningen var jätteku!! :-) Det blev iallafall ingen duell, det var ju skönt! ;-)
Hoppas du får en riktigt skön helg nu!
kram!

Anonym sa...

Vilken ljuvlig berättelse, jag riktigt känner dofterna...åååå så härligt!

Ha en fin helg, kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Skönt att du äntligen fått lite uppskattning efter allt jobb du har haft. För det är ju det det handlar om!
Och en flaska vin t.o.m. Verkligen att slå på stort, nästan 10 kr per man/kvinna eller hur...

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Det var inte fullt så kul den gången. Det var alldeles otroligt pinsamt - kommer fortfarande ihåg det efter alla dessa år...

Hade det varit idag hade jag väl käckt sagt något i den här stilen:
- Kom så går vi in till stan och sätter oss i baren vid stranden och tar ett glas allihop! Jag ville bara visa er utsikten härifrån etc. etc.

Men icke. Har fortfarande sammvetskval när jag tänker på hur ledsen han blev som gick hem ensam.

En skön helg önskar jag dig också.
Kramar till dig och lilla Ella.

Musikanta sa...

Marskatten:
Det är ju såna här minnen som poppar upp när det är grått och kallt och snöblaskigt ute.

I synnerhet om man googlar lite på olika resesajter och hittar foton från solen och värmen och det blåa Medelhavet...

En bra och trevlig helg önskar jag dig också. Själv har jag tre gudstjänster på söndag så några tillfällen till synd lär jag inte få...
Varm kram/M

Eleonora sa...

Det var en härlig drömdag, just när livet för en 16-årig tar sin början!
Trevlig helg söta vän!

Musikanta sa...

Det är tur att man har haft sådana dagar i sitt liv så att man kan drömma sig bort ibland från den blöta och grå vardagen.

Fast just nu ser det faktiskt ljust ut - de har lovat sol och värme i nästa vecka.

Ha en skön och trevlig helg själv!
Varm kram/M

Erica sa...

Vilket underbart inlägg på fredagstemat! Det var nästan så att det kändes som att man själv varit där :)
Vad roligt att det var en sann drömdag!

Hoppas du får en bra lördag!

Musikanta sa...

Jag har haft en jättebra lördag hittills och snart är det Melodifestival...

Jag har läst många inlägg om drömdagen och ser att gemensamt för nästan alla är drömmen om sol och värme och färger. Det lider vi ju brist på här just nu.

Ett trevligt fredagstema att skriva om! Börjar redan fundera på nästa...
Kram/M

Erica sa...

Hej och tack för kommentaren i min blogg om designerna :D Sådana kommentarer värmer :)
Vad kul att du gillade dem. Jag har alltid älskat allt som handlat om kreativitet, och samtidigt är jag väldigt envis. Jag hade bestämt mig för att lära mig stil -och kodmallarna, så jag övade, övade och övade :D

Ha en fortsatt bra kväll!

Anonym sa...

Så härligt! Jag blir sjuk av längtan dit...

Christel sa...

Härligt inlägg, du skämmer bort oss med underbara skildringar som får minnen av dofter, smaker och känslor att vakna. När jag var 16 år var jag med familjen på Rhodos, och jag minns en date med en ung grek med vespa, han tog mig med hem till mamma i byn... Mycket artig och trevlig. Men vilken annorlunda värld det är idag. jag skulle inte vilja att min sextonåring åkte iväg sådär (kanske var inte heller mina föräldrar förtjusta, det har jag "glömt"...) Fast det var lite bättre förr, när man inte var fullt så rädd för allt farligt som kunde hända.
Underbara bilder, jag vill ut och resa igen.
Visst var det en härlig låt som vann igår?
Kram C

Anonym sa...

Haha, du är väl för härlig - 2 dejter på samma dag, jag tycker att din drömdag verkar helt fantastisk :)

Musikanta sa...

Tant Lila:
Javisst får man lust att resa när man tänker tillbaka...

Fast just nu går det inte eftersom jag är uppbokad i kyrkan nästan alla helger till september. Det får väl bli till hösten i så fall.

Musikanta sa...

Leopardia:
Välkommen till min blogg! Roligt med nya bekantskaper (jag tror i alla fall inte att du har kommenterat tidigare)

Dubbla dejter! Det var då det...

Musikanta sa...

Christel:
Det är ju vissa dagar och händelser som man kommer ihåg så väl. Man upplevde dem väl extra intensivt antar jag.

Och visst var man mindre rädd förr. Inte hade man önskat att ens sextonåring hade följt med en okänd kille på vespa idag...

Men det måste väl ha varit en upplevelse som du aldrig glömmer att komma hem till den grekiska mamman och bli presenterad för henne, antar jag :-)

När det gällde låten igår blev jag bara så oerhört förvånad att "svenska folket" röstade på en operasångerska, för det är hon ju! Men melodin kommer man ju ihåg till skillnad från många av de andra.

När det gällde "Snälla..." tyckte jag att texten var så förnedrande för en modern ung kvinna av idag. En spark i ändan skulle han ha den otrogna karln... Fattar inte att så många röstade på den!

Anonym sa...

Fick på min e-post två kommentarer utan text från dig, men de kommer inte som kommentarer på bloggen om det inte finns text.
Du ser, mitt förhållande till kyrkan är neurotiskt! Men nu är jag styrelseledamot i Kvinnnor i Svenska kyrkan i Lunds stift, så det blir nog bättre än att vara kvinnlig rektor bland herrarna i Växjö!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Som du förstår skickar jag inte två kommentarer utan text...:-)

Den första kommentaren var bara ett Grattis och lycka till med förtroendeuppdraget. Det är spännande att kunna vara med och påverka när det händer så mycket i kyrkan just nu. Lund är ju f.ö. kvinnovänligt så det passar väl dig bättre antar jag!

Det andra mejlet var Mirrens blogadress. Den är som följer:
fussybabies.blogspot.com/
Om du vill ha hennes riktiga e-postadress måste jag nog fråga henne först.
Må så gott.

PS. Det är tydligen så att Metrobloggen och Blogger.com/ inte är helt compatibla. Jag loggar ju in mig på Blogger.com/ Där kan man ju också starta en ny blogg om man har lust.

Marianne sa...

Nu hinner jag inte läsa här just nu, vill bara säga att jag just hörde din dotter på Lunchekot i P1!!! Det måste vara din dotter, för hon hade gjort en avhandling om Volvo i Kina : )

Duktig dotter du har!
Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Så roligt att du lyssnade! Ja, visst var det Mirren som pratade. Om du går in på Göteborgsposten gp.se/ kan du läsa två artiklar om henne som kom idag!

Jag tyckte att hon var välformulerad trots att hon hade det besvärligt med sin snuva...

Det är klart att man är lite stolt!

Varm kram/M

Marianne sa...

Klart att jag lyssnade när jag hörde att det handlade om en avhandling om Volvo i Kina! Ska erkänna att jag i normala fall hade slagit dövörat till, men nu visste jag ju vem det var!

Så fint du skriver om en drömdag för 56 år sedan! Haha, lite busig där med både Bernard och Jean-Pierre. Tänk, i de lugnaste vattnen : D

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Hon var med nu kl.18.00 också. Tillsammans med Carl Bildt (fast inte i samma inslag förstås...)

Haha, det har inte alltid varit så lugnt som det nu är - livet menar jag...

Annika sa...

Vilken härlig drömdag! Du beskriver det hela så fint!!
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Tack för din rara kommentar! Det värmer och inspirerar till fortsatt bloggande.

Tyvärr blir det dåligt med detta just nu eftersom jag mer eller mindre uppehåller en hel tjänst som kantor i Ringarums församling. Jag har dessutom en massa andra spelningar i andra församlingar också samtidigt.

Det är inte lätt att vara pensionär :-D...
Varma kramar/M

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.