torsdag 20 maj 2010

Fredagstema Show and Tell – Gömt i min garderob

I en av mina garderober har jag en bokhylla som jag tittar i någon gång om året. Jag är uppfostrad i ett hem där man lärde barnen att vara rädd om böcker och där aldrig någon bok fick kastas. De fick däremot gömmas undan. Så det är därför bokhyllan står i garderoben. (Bilderna går att klicka större)


Nu var det länge sen jag var där och botaniserade. Jag hittar omedelbart Praktiska Trädgårdsboken – en händelse som ser ut som en tanke, om man läser mitt föregående inlägg. Den är För alla trädgårdsvänner


Rättskrivningslära för realskolan utgiven 1955 kan kanske också komma till pass någon gång. Man kanske kan få lite uppslag till bloggen. Här finns t.ex. en berättelse om Syskonen Alm på slåtterarbete.


Jag läser: ”Hemmansägare Larsson i Vallbo tituleras ibland patron av sina underlydande, varav man kan förstå att hans egendom inte hör till de minsta”… ”Mårten var fullt sysselsatt från morgon till kväll och ståtade snart med praktfulla valkar i händerna”…Svåra ord att skriva rätt på för en tolvåring – titulera, egendom, minsta, sysselsatt, valkar.

Där finns också
Göran, som ”en sommar åtnjöt konfirmationsundervisning i en halländsk prästgård” och ”den gamle hederspaschan som gjorde Lisbet brydd genom att fråga, om hon tyckte han skulle bli för gammal för att bli marskalk på hennes bröllop”. Ack ja. tiderna förändras…


Jag hittar också min barndoms mest älskade pojke, Bill den förskräcklige, av Richmal Crompton undangömd i hyllan. Bill, som gjorde alla de busstreck, som jag, den väluppfostrade lilla flickan, inte vågade. Här klarar Bill affärerna. Jag älskar hans lakoniska språk. T.ex. ”Alla tego utom Bill, vilken mumlade i sur ton: ’Sätt alla stora mänskor i menageri å’ släpp ut djuren!’”

Astas nya hem från 1932 finns också bland böckerna. Asta är dotter till professor Bröndums nya husföreståndarinna och är också behjälplig i hushållet. Men när Asta tar av hättan från tekannan följer professorn noga hennes rörelser, står det på en sida som jag slår upp på måfå.


”’Sådana små magra händer du har barn’, utbrast han. Och mager i ansiktet är du också. Hm,hm. Du måtte väl få nog att äta?’ ’Ja det kan professorn vara säker på’, sade Asta muntert. Sedan vi kom hit ha vi det utmärkt. Men jag har inga anlag att bli tjock’” Några anorektiska modeller göre sig tydligen icke besvär hos den professorn…


I Flickornas Julbok 1931berättelser om flickor för flickor handlar det om bl.a. om pensionsflickor, Amanda Flöjts bravader och Jenny Lind. Flickorna i novellerna heter Elsa, Ulla, Maud, Inga, Sonja och Siri. Pojkarna Ejnar, Alvar, Arne och Gösta. En av flickorna får inte vara med för att hon ätit sill till frukost…


Sista boken för denna gången är Anne vildkatt – även den en av mina älskade flickböcker som jag läste när jag var 10-11 år. Anne bor i Amerika dit hennes pappa flyttade när hans far försköt honom eftersom han inte gillade sin svärdotter. Annes pappa dör och mamman blir sjuk och de får flytta till ”Nigger Street" och har det allmänt eländigt.

DÅ skriver Anne ett långt brev till sin farfar i Sverige. Hur det går? Jag vet inte, men jag måste absolut läsa boken innan jag somnar ikväll. Det var sextiotre år sen jag läste den senast, så jag må vara förlåten om jag har glömt hur det gick…


Bejla är det som står för fredagstemat i maj. Övrig temabloggare finns länkade hos henne. Roligt att skriva om detta tema, Bejla!

25 kommentarer:

olgakatt sa...

Inte precis vad man väntar sig att ha i en garderob MEN även jag har en bokhylla i en garderob! Där finns dock även annat.
Vilka roliga böcker! Ska bli kul att höra hur det gick för vildkatten när du läst klart!

Bloggblad sa...

Jag älskade Billböcker, brorsan lånade av kompisar - för vi själva hade inga böcker alls. (Tungt vid alla flyttningar.) Jag undrar ibland ändå var jag fick tag i alla böcker, för jag läste massor redan tidigt.

Annika sa...

Åh vilken skatt att du har de gamla böckerna kvar...
HAHA snacka om icke PC med namnet på gatan i Anne-boken. OMG.
Vill också höra hur det gick för vildkatten...
Kram!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag har tyvärr väldigt mycket annat i min garderob också, men det var mest ointressanta saker. Här fick jag ju en chans att bläddra lite i mina gamla böcker...
Jag ska tala om hur det gick för Anne när jag läst ut boken. Hann inte i går. Men jag kan nästan gissa, :-).

Musikanta sa...

Bloggblad:
Du lånade väl på biblioteket som jag kanske. Så fanns det väl en del böcker att låna hem från skolan när du gick där, antar jag. Men jag håller med dina föräldrar, böcker är det absolut tyngsta när man flyttar. Med undantag av piano förstås...

Musikanta sa...

Annika:
Jag vet inte om det var obetänksamt av mig att citera just det namnet på gatan, men jag tänkte också på att det idag skulle vara helt omöjligt att skriva något sådant!

Jag har också googlat på PC och OMG och införlivat det i mitt dataordförråd. Så nu vet jag vad det betyder i fortsättningen, haha!

Jag lovar att läsa ut vildkatten när konfirmationsgudstjänsterna är över och delge både dig och Olgakatt den spännande upplösningen.
Många kramar/M

Tankevågor sa...

Vilket roligt inlägg! :-) Jag har faktiskt också böcker i garderoben/klädkammaren.
Men vad kul att få se din gamla bokskatt! Billböcker hade mina storebröder också och jag läste dem gärna varvat med mina Kittyböcker.

Ja hur gick det nu för Anne Vildkatt.... :-)

Ha en skön helg! Kram!

// Lisbeth

Eleonora sa...

Nu har jag svarat på ditt mail.

Fika på Vetekatten nästa gång du kommer till staden - jättetrevligt, jag kommer som ett skott!
Hinner inte läsa ditt inlägg av idag. Återkommer litet senare.

Kramisar

Äventyret framtiden sa...

Oj, alla härliga böcker som du får en att minnas. Hos mig finns bara min brors böcker kvar, resten har mina barn fått ta hand om.

Grekland nu sa...

Vad kul att ni har en hel bokhylla i garderoben!! Vi har också böcker i garderoberna (och överallt annars också), men inte ordnade i en hel hylla. Även jag gillade böcker om Bill när jag var liten. Kul att du har sparat alla dessa böcker. Trevlig pingst!

Musikanta sa...

Londongirl:
Kul att höra att någon mer än jag gillade Bill. Sen var jag också en stor fan av Biggles och Worrals. (Uttalades som det stavades.)

Jag har två konfirmationsgudstjänster under helgen så att jag får jobba duktigt... Men det är ju så kul!
Ha en skön pingst själv!
Kramar!

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för ditt mail och för att du svarade så snabbt. Vetekatten nästa!
Trevlig pingst önskar jag dig.
Varm kram från Ingrid

Musikanta sa...

Pettas:
Jag blev själv förvånad när jag hittade alla de här böckerna. förmodligen har Mirren haft dem i sitt flickrum och sedan ställt in dem där.

Hon var väldigt förtjust i gamla flickböcker när hon var i slukaråldern. Hade jag varit lite yngre kanske jag skulle använt dem till en akademisk uppsats i någon form...

Musikanta sa...

Grekland nu:
Vi har bokhyllor överallt i huset med gamla och nya böcker. Böcker som jag ärvt och böcker som vi har släpat med oss var och en från sitt håll, MM och jag. Samt alla böcker som vi köpt på rea under årens lopp.

Jag bara väntar på temat "I min bokhylla hittar jag...". Lika spännande varje gång att se vad som dyker upp när man någon gång går igenom hyllorna...

Jag önskar dig också en trevlig pingst.
Kramar/M

Bloggblad sa...

Funkar din teliaadress nu? Jag mailade dit nyss.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Den funkar igen och stänger inte av sig så ofta som förr. Min pärla till svärson har fixat det!

Marianne sa...

Ja Bill gillade jag också, han hängde med länge, han. De andra har jag inte läst. Men jag vill också veta hur det gick för Anne Vildkatt, även om jag nog kan gissa jag också. ; )

Jag har några riktigt gamla böcker efter min mamma, Tant Majas Sagor (1917), Barnbiblioteket Gullvivan En liten askunge (1918) och Barnen på Broby (1918). Hon hade fått dem efter sin storasyster.

Kram!

Bejla sa...

Vilken underbar garderob du har!! En riktig skattkista för en bokälskare. En sån vill jag också ha! :-)

Musikanta sa...

Marianne:
Det är väldigt roligt att titta och läsa i de här gamla böckerna, i synnerhet om man är intresserad av språk.

Det är fantastiskt vilken vokabulär författarna använder, med tanke på att de tilltänkta läsarna var i 10-12årsåldern.

"Vidgade vyer, det är ruter i henne, inkognito,rundligt tilltaget" etc.etc.etc. Inte undra på att man fick med sig ett ganska stort ordförråd i livet.

Du som är språkmänniska, läs de här gamla böckerna som du skriver om och studera språket! Jag kan försäkra dig att du både kommer att få en trevlig stund och samtidigt förvånas...

I Anne Vildkatt har den stygga "brumbjörnen" (farfadern)just gett sig iväg till Amerika för att bese sitt enda barnbarn. Så långt har jag kommit. Lovar att tala om hur det går till slut.
Kramar!!!

Musikanta sa...

Bejla:
Du anar inte hur många andra spännande saker än böcker jag har där inne...

Miss Gillette sa...

Jag älskar också äldre läroböcker och ungdomslitteratur -- har haft förmånen att växa upp i ett hus där sånt fanns kvar efter mor min och hennes syskon. Mina egna läseböcker var det inte mycket bevänt med.

Varför flickan inte fick vara med för att hon ätit sill till frukost, det är däremot en insikt som jag inte läst mig till ens i den äldre litteraturen. Upplys mig!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det är klart att du har vuxit upp med gamla och fina böcker, annars hade du väl inte blivit översättare...

Jag håller just på att läsa Anne Vildkatt, eftersom många undrar hur det gick för henne. Men sen ska jag läsa berättelsen om sillfrukosten i Flickornas Julbok så att jag kan tala om varför hon inte fick vara med. Jag meddelar dig på din blogg.

Miss Gillette sa...

musikanta: Eller skriv en ny post om det? Förklaringen är säkerligen fascinerande ...

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Bra tips, tack för det!
Ha det gott!

Anna, Fair and True sa...

Oj, där hittade du en massa spännande! Säkerligen någonting för framtida inlägg också som du skrev. Jag har också så svårt att slänga gamla böcker!