fredag 7 maj 2010

Fredagstema Show and Tell - Hysteri

Man undrar vilken baktanke Bejla, som hittat på fredagstemat för maj månad, hade när hon valde det första ämnet Hysteri. Det ska bli spännande att läsa hennes inlägg. Övriga fredagsbloggare finns länkade på hennes blogg.

Hysteri kommer från grekiskans hysteria, som betyder livmoder. Det läste jag på Wikipedia. De gamla grekerna trodde nämligen att livmodern kunde vandra omkring i kroppen och ställa till med djävulskap och allehanda sjukdomar.

Det var alltså bara kvinnor som kunde drabbas av detta (som alltid när det gäller något negativt!) och en kvinna, som hade en viss sorts psykisk störning, kallades för hysterika ända fram på 1900-talet. Därför är det fortfarande sällan man hör talas om en man som är hysterisk, antar jag. Hur ofta läser man om en hysteriker?

Hysteri är numera inte en sjukdom utan mer som ett närmast sjukligt tillstånd av upphetsning hos vanliga normala människor. Man talar mycket om hysteri i media nu för tiden, när någon popgrupp uppträder och småflickorna skriker besinningslöst och svimmar när de får se eller lyssna till sin popidol t.ex. Jag saxar några citat från webben:

Kattmynta-hysteri,
Hysteri efter Johans uttåg ur Idol,
Uppdriven hysteri kring rollkur (nytt ord att införliva med sin vokabulär)
Kampen om OS skapar hysteri t.ex.

Man kan tydligen bli hysterisk av att blogga t.o.m eftersom man talar om Blogghysteri …

Bild från nätet och Östran

Ordet måste i alla fall ha mist mycket av sin ursprungliga betydelse. Jag kan kanske lätt säga: ”Jag blir fullkomligt hysterisk när du aldrig sätter in din tallrik i diskmaskinen efter dig!” utan att tänka särskilt mycket på vad det egentligen betyder. Nämligen ett tillstånd av yttersta frustration och där känslorna helt har tagit överhand över förnuftet, när man hyperventilerar eller lägger sig ner på golvet och skriker och sparkar. Som den här damen som missade sitt flygplan…

Inte la sig väl alla i publiken ner och skrek och sparkade när Idoljohan tågade ut från Idol, eller? Och inte kastade väl gubbarna i OS-kommittén saker på varandra och skrek av upphetsning och svimmade när de diskuterade vem som skulle arrangera OS nästa gång…


Bilden från DN och nätet

Nej, ordet hysteriskt som förstärkning till ett adjektiv kan numera jämföras med sådana ord som gräsligt, oerhört, fett, sjukligt, enormt, jätte, j-t etc.etc. Man kan t.ex. sätta in det i meningen han är noggrann så får man exempelvis sjukligt noggrann, fett noggrann eller, just det, hysteriskt noggrann… Då vet man precis hur ordentlig vederbörande är!

Mär jag slår upp lokaltidningen idag på morgonen läser jag att ”svininfluensan i medierna har gått från nyhetshysteri till en icke-händelse” och väl är väl det i alla fall!

16 kommentarer:

olgakatt sa...

Stackars den kvinnan som missade planet!! Det måste ha varit något MYCKET viktigt hon skulle. Vilken kallblodighet hos den som filmade alltihop, jösses. Mest gillar jag den uppgivna gesten hos mannen som tar sig i huvudet och rufsar till den perfekta frisyren på slutet av filmen.

Nog är det skönt att begreppet gått ur den medicinska vokabulären!

Annika sa...

Svininfluensan var ju ett perfekt exempel. SNACKA OM HYSTERI!! Otroligt. Nu har de så mkt vaccin kvar att det är sorgligt.
USCH sådan där hysteri betackar jag mig verkligen för.

Ja, lustigt det där med att bara kvinnor fick diagnosen hysteri. Sjukt ju.
vet ju att det kallas hysterectomi då man tar bort livmoder etc...
men, ja, skönt att diagnosen HYSTERI är borta...

Hoppas att din helg ska bli icke hysterisk!!

Marianne sa...

Rollkur? Vad betyder det?

Ja det är ju tur att livmodern håller sig på en plats och inte vandrar runt lite hur som helst : D

Kram!

sunflake sa...

Vilket bra inlägg, tycker också att det är skönt när man använder rätt ord på rätt plats men samtidigt är det kanske pråkets utevckling som gör att gamla ord tar nya platser (?!) Det är också intressant!
Åh.. stackars kvinnan som missade flyget säger jag också - och undrar även vad rollkur betyder..?
Kram annica

Bloggblad sa...

Gud, så skönt att få leva ut sin frustration så där!

Klart att det bara är kvinnor som kan bli hysteriska. Män är bara bestämda och talar om vad de tycker.

Musikanta sa...

Olgatkatt:
Den stackars mannen är verkligen en bild av själva uppgivenheten, som du skriver. Inte undra på det! Men man undrar ju VARFÖR kvinnan kom så sent!

Skönt att ordet hysteri inte finns längre som medicinsk term, men jag undrar om inte "hysteriskt fruntimmer" fortfarande florerar inom läkarkåren ;-)

Musikanta sa...

Annika:
Jag glömmer aldrig när jag mitt i smällkalla vintern skulle vaccinera mig för influensan och när jag kom till vårdcentralen det stod en hundra meter lång kö ute i trädgården.

Jag gick hem igen men MM och jag kom tillbaka två timmar senare strax före stängningsdags. Då hade kön sjunkit till tio meter, så det tog bara en kvart innan jag vi fick våra sprutor. Som du skriver: Det kan man kalla hysteri!

Musikanta sa...

Marianne:
Från Wikipedia:
"Rollkur är en extrem variant av ridträning, speciellt inom dressyrsporten, som innebär att ryttaren förböjer hästen onaturligt både i lod och i sidled. Hästen går så att säga med nosen mycket nära bringan eller mycket nära ryttarens ben. Detta är skadligt för hästen."

Du kanske förstår att jag skämtade när jag tyckte att det skulle vara bra att införliva ordet med min vokabulär, haha! I synnerhet som jag inte har någon häst...

Det var den företeelsen det hade blivit hysteri omkring!
Kram och ha en trevlig helg!

Musikanta sa...

Sunflake:
Om du läser min kommentar till Marianne ovan får du en förklaring till ordet rollkur!

Visst måste man hänga med när språket förändras och HYSTERI är tydligen ett MYCKET användbart ord i sin nya betydelse. Det framgår i alla fall av de många träffarna man får när man googlar...
Trevlig helg där borta i Grönland!

Bloggblad:
Haha!Så sant som det är sagt...

Musikanta sa...

Annika:
Jag önskar dig en skön ohysterisk helg också!
Varm kram/M

Äventyret framtiden sa...

Litet senkommen kommenterar jag:).
Kul att du tog upp det här med hysterin runt idoler. Kommer ihåg när jag själv som tonåring gick för att lyssna på Hepstars när de var i Mariehamn och hur jag ryggade tillbaka över den hysteri som mina jämnåriga skolkamrater visade. Jag fattade ingenting. Jag backade ut ur tältet de var inhysta i och gick hem igen förvånad över att tjejerna kastade sina trosor på scenen och skrek helgalet och hejvilt. Jag förstår det inte ännu.
Karin

Musikanta sa...

Pettas:
Som väl är har jag aldrig varit på någon sådan tillställning. Helt otroligt - skönt att du inte deltog utan redan då var en förnuftig tjej :-)
Kramar från Ingrid/Musikanta

Anonym sa...

Fredagens tema blev valt, genom att tillfälligt peka på ett ord i en bok. Jag gillar när temat är lite knepigt och när man måste tänka till. Det är kul att se hur olika folk tänker då. Fast jag har ju märkt hur många föredrar ämnen som är lite mer "rakt på", därför blev det även några sådana i min månad, och tur var väl det, då det verkar vara många som närmast känt sig frustrerade över detta hysteritema. Jag gillade dock ditt inlägg, och visst har ordet fått en annan styrka med tiden. Jag tycker själv att man hör om hysteri både här och där, utan att man som du skriver tänker på den egentliga betydelsen.

Musikanta sa...

Håller med dig, det är bra mycket roligare att skriva om ett ämne som inte ger sig själv från början. Det är tråkigt med ämnen som är ungefär likadana som man gav barnen på mellanstadiet. Typ: Min bästa julklapp etc.etc.
Kul att du gillade mitt inlägg!
Kramar/M

Anna, Fair and True sa...

Intressant! Jag visste inte att det betydde livmodern men jag visste ju att Platon eller om det var Aristoteles trodde kvinnor menstruerade för att de behövde få ut allt kokvatten typ när de tänkt eller haft för mycket känslor...

Kattmyntahysteri lät intressant, vad är det?! :)

Musikanta sa...

Anna Fair and True:
Tack för alla trevliga och fina kommentarer till mina tidigare inlägg. Jag har läst allihopa men har inte någon möjlighet att kommentera alla - behöver själv läsa igen hos mina bloggare.

Jag läste inte så noga, men googlar du på hysteri får du upp artiklar om kattmynta. Jag tyckte det var lite kul bara. Måste gå in igen och se efter vad det egentligen handlar om, haha!
Stor kram/M