lördag 29 januari 2011

Apropå frukost


En bra frukost, som man även kan få på de svenska hotellen, är ju havregrynsgröt med hemgjord lingonsylt. För att inte tala om hur billig en portion är!

Uppdatering:
Med anledning av Margarethas kommentar kommer här ett recept på havregrynsgröt taget från senaste numret av Veteranen. Ser verkligen läckert ut... (Receptet går att klicka större)


19 kommentarer:

em sa...

Tror inte att Olgakatt håller med om att det är en god frukost. Jag kan äta nästan vad som helst till frukost - utom "degnötter".
Margaretha

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Margaretha:
Haha, är inte säker på vad O. tycker! Blev faktiskt inspirerad av senaste numret av av Veteranen. Uppdaterar mitt inlägg med detta recept...
En god fortsättning på helgen önskar Ingrid

olgakatt sa...

Margaretha har rätt - den enda gröt jag tycker om är mannagrynsgröt, andra sorter kan jag till nöds trycka ner men ABSOLUT INTE havregrynsgröt. Då får det nog vara hungersnöd i två veckor först.
Maken gillar det men är omtänksam nog att aldrig laga det när jag är hemma.
F ö är havregrynsgrötens nyttighet kraftigt överdriven, så det så!

Grekland nu sa...

Jag älskar havregrynsgröt! Och särskilt den som jag lagar varje morron: jag lägger en dl havregryn i den lilla multimixern (eller vad den heter), tillsammans med linfrön, torkade fikon, katrinplommon, valnötter och russin. Mixar allt till en massa och kokar sen med vatten. Till det äter jag mjölk och torkade cranberries. Sen står jag mej gott i flera timmar...

Musikanta sa...

Olgakatt:
Visste inte att du var SÅDAN motståndare till havregrynsgröt faktiskt :-). Påminner om min mamma som avskydde havregrynsgröt så att vi aldrig behövde äta det hemma när jag var liten.

Fast hon lagade gröt speciellt till pappa eftersom, som han uttryckte det, "det lade sig som bomull kring hjärtat".

Nu på ålderns höst är jag mycket förtjust i havregrynsgröt och jag mår väldigt bra av den. Tror i alla fall att det är nyttigare än mannagrynsgröt ;-)...

Musikanta sa...

Ingabritt:
Får väl starta även en havregrynsgrötsklubb förutom hotellfrukostklubben. Tre medlemmar än så länge, du, Mirren och jag.

Ditt recept låter smarrigt - ska pröva redan i kväll! Lagade gröten från mitt recept igår och med en extra smörklick och en matsked socker blev den jättegod!
Kramar!

em sa...

Ingrid,
Får kanske bli hedersmedlem i din frukostklubb (innan vi går ut i dagens jäkt... eller hur var det, kanske trudelutten finns som ljudfil), jag tycker att havregryn luktar ännu bättre än det smakar. Dessutom är gröt inte så lämpligt för den som av naturen har en god peristaltik.

Margaretha

olgakatt sa...

Jag är inte motståndare, ni andra får äta hur mycket gröt ni vill, bara jag slipper!
Men om du som fyraåring hade fasthållits med våld, fått armar och ben låsta, knipits om näsan och tvångsmatats och därefter i ren skräck och fasa ätit tills du spydde hade du nog inte heller gillat den rätten sen.
Straffbart övergrepp kallar jag det! Jag minns t o m precis hur den förfärliga kvinnan såg ut. Jag har försökt flera gånger i vuxen ålder att svälja en sked havregröt men kräkreflexen kommer omedelbart och bara lukten är kväljande.

Musikanta sa...

Margaretha:
Jag utnämner dig högtidligen till hedersmedlem i frukostklubben - det är helt frivilligt vad man vill äta, haha! Huvudsaken att man inte hoppar över frukosten. Lyckliga du som inte BEHÖVER äta sådan mat :-) !
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Det låter som om du skulle kunna skriva ett inlägg i insändardebatten som rasar nu i NT sedan någon månad tillbaka. Började med att någon skrev en insändare om "jag har minsann inte mått dåligt av en örfil eller lite smäll i rumpan. Barn behöver lära sig veta hut" etc.etc. Som väl är har skribenten inte fått en enda som håller med. (Eller kanske NT inte vill publicera sådana inlägg?)

Förstår till fullo din avsmak för havregrynsgröt. Kvinnan i fråga (hembiträdet?) skulle förmodligen ha polisanmälts idag om någon hade fått se detta övergrepp. Tiderna för de flesta barn har i alla fall förändrats till det bättre.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Kommentaren ovan var till dig som du kanske förstår.

Eleonora sa...

Alla sorter av gröt är PEST för mig.

Musikanta sa...

Eleonora:
Det var inte meningen att jag skulle röra upp en storm om havergrynsgrötens vara eller icke vara. Jag tyckte bara annonsen var festlig :-) !
Kramar!

olgakatt sa...

Inte hembiträde, sån lyx har min familj aldrig haft. Och en sådan behandling hade mina föräldrar satt stopp för. Det var ett sjukvårdsbiträde på en kirurgavdelning. Till råga på eländet följdes det hela upp på epidemisjukhuset två år senare med ytterligare övergrepp i samma ärende - den förbannade gröten. Den gången utan fysiskt våld men väl utstuderat psykiskt.
Mina systrar har i många år menat att jag bara "skapar" mig, som vi säger. Tills min ena syster försökte mata sin sistfödda med gröt och fick spyor i retur - var gång. Snart 30 år gammal kan hon heller inte äta gröt. Tack och lov har ingen plågat henne för det.
Jag försökte var gång förklara för sjukhuspersonalen att jag bara inte KUNDE äta gröten. Mor hade heller inte kunnat ge mig gröt.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Olgakatt:
Tänk om man hade försökt tvinga en vuxen att äta en maträtt som inte hn gillade! Vilka rubriker det hade blivit! Eller gett en vuxen en örfil eller lugg eller en dask i rumpan, om man var sur på personen eller hn hade varit dum!

Min äldsta dotter, som vägrade äta potatis, blev mobbad av skolmåltidspersonalen under hela skoltiden. Åt hon inte potatis, skulle hon minsann inte heller ha något (eller mycket litet) av det andra! Vi hade ständiga konflikter om detta med måltidspersonalen eftersom vi flyttade så ofta.

Dagens föräldrar är förhoppningsvis mer upplysta än gårdagens och vet att barn äter vad och hur mycket de vill och klarar sig bra. Det stora problemet numera är ju barns övervikt.

Västmanländskan sa...

Snygg plansch!

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Du är faktiskt den enda som kommenterat "planschen" som är en annons från Husmodern 1934. Jag tyckte den var så härlig med den välondulerade tjejen i sidenpyjamas och högklackade skor med gröten i knät! På en sorts orientalisk kudde dessutom :-) !