måndag 10 januari 2011

Jukeboxen

Jukebox - bilden från nätet

Klockan halv tio på morgonen idag ringer en blivande brudgum till mig. Han har fått mitt nummer av kanslisten på expeditionen. Jag ska spela på hans bröllop på lördag. Det är fem dagar dit. Jag undrar om han har några förslag på in- och utgångsmusik.

- Ja, utgångsmusiken är redan bestämd, säger han. Ingångsmusiken spelar min bror på piano. Som utgångsmusik ska det bli Händels Allegro Maestoso från Watermusic.
- Har du hört den på nätet? frågar jag.
- Det stämmer.
- Hoppas bara att jag har noter på den, jag har inte spelat den tidigare, säger jag.

Så var det med det. Punkt slut. Kanske har han redan låtit trycka en agenda med mitt namn och vad jag ska spela som utgångsmarsch.

Nu hittade jag till min glädje genast musiken i mitt omfångsrika notbibliotek. En abridged version, som väl är. Men dock! Jag förvånar mig alltid över – det gäller även begravningar – att människor tror att jag är en sorts jukebox, som man stoppar pengar i och det kommer musik ur. Jag förväntas kunna spela allting – från klassisk musik till senaste popsångerna! I det här fallet är det alltså redan bestämt vad jag ska spela!


Allegro Maestoso av G.F. Händel

Kanske hade det varit bra om vederbörande hade tagit kontakt med mig innan och diskuterat vilken musik man vill ha och om musiken ingick i min repertoar! Detta stycke innebär att jag måste sätta mig vid orgeln och spela åtminstone några timmar varje dag för att öva in det tills på lördag. Det verkar åtminstone överkomligt. Och det är ju alltid bra med utmaningar…Georg Friedrich Händel - bilden från nätet

Händel föddes 1685 - samma år som Bach och Scarlatti - och dog den 14 april 1759. Han dog samma dag som min son föddes 205 år senare och blev 74 år, lika gammal som jag...

19 kommentarer:

olgakatt sa...

Vad händer om du svarar att "den ingår inte i utbudet"?
Eller tar extra bra betalt om du måste öva in nåt nytt? En bra timlön borde det inbringa.

em sa...

Tror det är så inom många fack. När man inte vet ett smack om konsten/hantverket tror man att man kan göra så.
Jag fick beställning på en gardin "brunkulla" en gång. Personen i fråga hade vävt en luft för tjugo år sedan, och ville nu ha en luft till. Men vävnota hade hon ingen, hon fick åka hem efter gardinen, så fick jag analysera den.
Att det ta'r tid, och att man ska betala för det - det hade hon nog inte tänkt sig!

argaretha

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag har hittills inte behövt göra det, i synnerhet inte när det redan har varit "bestämt"!

Men annars brukar det gå bra att diskutera med bröllopsparet eller anhöriga till den avlidna, om det är något man absolut inte klarar av eller att den ens finns noter till musikstycket. Om man föreslår något annat liknande musikstycke av t.ex. av samma kompositör, brukar de köpa det.

Jag tar mer betalt för bröllop och begravningar än för gudstjänster, just av den anledningen att det kan vara så mycket mer jobb med dessa.

Musikanta sa...

Margaretha:
Man har ju sin stolthet, tyvärr, och det är ju det som gör att man får så mycket extrajobb ibland. Och snål är man dessutom.

Hade kanske varit enklare att säga - ni får anlita en annan organist - eller väverska - men det vill man ju inte. Dessutom kanske det inte är så lätt att få tag på någon om det är bråttom.

Men för dig som för mig, var och är väl den här brunkullan respektive musikstycket en utmaning och värt det extra jobbet. JAG ser ju direkt på noterna om jag klarar av ett stycke eller ej även om det innebär en hel del merarbete.
Kram från Ingrid

Annika sa...

Kan verkligen förstå att det irriterar dig. Tycker också att man kan diskutera detta med kantorn innan man bestämmer sig så som den brudgummen gjort.
Bra att du fixar detta iaf!
Kram!!

Musikanta sa...

Annika:
Ja, jag hoppas att jag fixar det. Men det blir många timmars extra jobb. Sen har jag ju förstås ett fint stycke till i min repertoar, vilket inte är helt fel :-)...
Jag har ju i alla fall några dagar till på mig!

Det jag retade mig på lite extra i det här fallet var att han sa att "det var bestämt". Annars brukar man säga att man VILL gärna ha det och det...
Kramar från Ingrid

Bloggblad sa...

Haha! Men du KAN ju spela precis vad som helst! Och med bravur dessutom.

Det är betydligt värre när lärare kommer till mig med moderna poplåtar med mängder av synkoper, då kan jag inte hur mycket jag än övar.

Just nu njuter jag av det ljuvliga ljudet av piano som stäms!

Evatina-beth sa...

Jag säger som Bloggblad, visst kan du väl spela allting!!! Jag har ju inte hört dig spela annat än här på bloggen, men är övertygad om att du kan klara det mesta. Jag håller dock med om att det nästan är oförskämt att komma med sådana krav som den blivande brudgummen gjorde. Man måste ju få en chans att åtminstone diskutera musikvalet,

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag kan INTE spela vad som helst. Önskar att jag kunde. Du vet väl vilket jobb jag har bara med Air varje gång.

Moderna poplåtar är jag jättedålig på också - men där är det lättare att säga ifrån, verkar det som.

Musikanta sa...

Eva:
Det är skillnad på de organister som studerat heltid fem år på Musikhögskola och inte gjort något annat än spelat orgel. De kan (eller bör kunna) det mesta direkt...

Det här stycket tror jag mig kunna klara av - efter att ha tittat på noterna - men inte utan mycket övning.

Jag tycker också det är självklart att man borde diskutera musikvalet med musikern i förväg innan man bestämmer sig. Men för en del är det tydligen inte det.
Kramar och tack för att få lite medhåll!

Äventyret framtiden sa...

Tycker att du tar fram ett ärende som nog många människor känner igen sig i. Entreprenörer av många olika slag hamnar dessvärre ut för dylikt nu och då. Vi har lärt oss efter en del dyrköpta erfarenheter att säga ifrån från början, att berätta hur landet ligger till och så vidare...det finns ett pris för extra arbete om kunden vill ha det på ett speciellt sätt.
Men ibland blir man överrumplad:)
kram!

Musikanta sa...

Karin:
I det här fallet är jag ju rädd att det skulle leda till klagomål hos församlingsexpeditionen om att jag inte ställer upp på den musik som de redan har bestämt! :-(

Och att jag är okvalificerad för mitt uppdrag. Vilket i förlängningen kanske skulle innebära att jag inte fick fler spelningar. Så därför försöker jag i görligaste mån tillgodose allas önskemål. Jag är ju frilansare bevars, hade jag varit fast anställd hade det varit lättare att säga ifrån...
Kramar tillbaka från Ingrid

Miss Gillette sa...

Ja, vad säger man. Musikanta äger, tror jag är adekvat i sammanhanget. ;-)

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Varför då? Är inte så hemma med de moderna uttrycken :-)...

Miss Gillette sa...

:-) Det betyder ungefär hatten av för musikanta, eller musikanta är allt en överdängare (i det här fallet på att spela orgel). Förr (för ett eller två år sen) hette det musikanta regerar. Men det är ju heeelt mossigt.

Vid närmare eftertanke är kanske "äger" också ute, fast det har jag åtminstone hört folk säga på sistone så jag skrotar det inte än.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tack för att du delar med dig att ditt stora språkkunnande. Att jag regerar stämmer väl i viss mån ibland hemmavid, men jag visste inte att det även fanns andra betydelser med/i/till/på/för ordet. (Stryk det som ej önskas. Prepositioner har aldrig varit min starka sida).

Det låter något, att jag äger, haha. Den här biten, som jag ska spela, äger jag verkligen inte än. Ska omedelbart gå in och öva i stället för att sitta här vid datorn :-( .

Västmanländskan sa...

Märklig inställning. Lite försyntet hade kanske varit på sin plats.

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Ja, man brukar kunna resonera med brudparet om det är något man inte är helt säker på eller inte har noter till. Men i det här fallet - nix!
Kram!

Cecilia N sa...

Nåja. Men du kanske kan hålla dig lite tillgänglig för tack efteråt och då förklara hur mycket jobb du lagt ned.
Även om det kanske generar då, så finns det förhoppningsvis i minnet till ett annat tillfälle.