söndag 2 januari 2011

Nyårsafton 2010

Fredagstemat får vänta lite. Först måste jag berätta lite om vår nyårsafton. Den började med härligt vinterväder och en pulkatur med Mirren och Minimirren i backen utanför knuten. Bilderna går att klicka större.


I pulkabacken

Mirren och Lillmirren i pulkabacken

Det gick lite för fort för Minimirren, som föll på näsan i snön och inte tyckte att det var toppen. Så utflykten blev inte särskilt lång.

Det var inte så kul...

Efter lunch åkte vi så småningom in till Norrköping för att begå nyårspromenaden där. Den har tydligen varit tradition några år, men eftersom jag för det mesta spelat på nyårsbön på nyårsafton, har jag aldrig deltagit i den. Enligt förhandsinformationen på nätet hade den lockat 40 000 besökare förra året. Jag tror inte att det var färre i år…

Nyårpromenaden i Norrköping 2009 - bilden från nätet

Denna nyårsafton hade vi besök av Mirrfamiljen och både Mirren och jag ville gärna åka in till Norrköping, bland annat för att se och lyssna till mitt näst äldsta barnbarn och Mirrens brorsdotter Isabelle, som skulle uppträda på Arbetets museum med sånggruppen Espri. MM var kyrkvärd på nyårsbönen i Mogata kyrka så han fick vara hemma.


Sånggruppen Espri sjunger på Arbetets museum

Isabelle - Bella till vardags - sjunger solo

Nyårspromenaden startade i industrilandskapet vid Grytstorget där Moa Martinsson står staty, och fortsatte sedan över Bergsbron till Arbetets museum. Hela vägen dit och även i fortsättningen var tusentals marschaller utplacerade. Vi gick direkt till museet och bänkade oss framför scenen. Lillmirren var helt fascinerad och rörde sig inte ur fläcken under nästan en timme som vi var där.

Lillmirren lyssnar till sånggruppen Espri - troligen första gången han ser och hör en sånggrupp live...

De tre söta tjejerna sjöng omväxlande solo och i stämmor – med perfekt timing. Underbart och proffsigt. Det var en omväxlande repertoar med bland annat Happy New Year och Dancing Queen av ABBA och den gamla fina Should auld aquaintance be forgot.

Sen gick vi en bit med de övriga tusentals flanörerna genom industrilandskapet fram till Holmentornet och Strömparken. Där träffade vi på herrskapet Swartz, som var stor tobaksfabrikör i slutet på 1800-talet och en spolerska, som jobbade på Gryts fabriker. Med sig hade hon drängen Edvin från Vikbolandet.

Herrskapet Swartz i sällskap med en dräng från Vikbolandet och en spolerska vid Grytsfabriken

Vi vände där och följde inte med till slutstationen, som var nere vid Grand Hotel och missade därför det storståtliga fyrverkeriet, som utlovats. Men vi hörde smällarna när vi skulle åka hem!

När vi kom hem till Mogata lagade Mirren en festmåltid med italiensk risotto och sparris med chèvreost och smält honung. Li Ye hade tidigare lagat en kinesisk kycklinggryta som hon och jag, Mirrmaken och Minimirren inmundigade med god aptit. Efterrätten bestod av hemgjord chokladmousse, förföriskt god! Inget för någon med sund livsstil…Italiensk risotto, sparris med chèvreost och kinesisk gryta med kyckling på bordet

 Efter att ha tittat på TV och lyssnat till Jan Malmsjös version av Tennysons Nyårsklockor skålade vi i Champis och önskade varandra ett Gott Nytt År.
Minimirren låter sig väl smaka av risotton som Li Ye matar honom med

Lillmirren passade på att pröva mormors orgel under kvällen

11 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Så mysigt du har haft det!
Nyårspromenaden i Norrköping låter trevlig. Kanske någonting för andra att apa efter? Måste nog tipsa tanken vidare.

God fortsättning på nyåret!

Miss Gillette sa...

Låter som en jättefin nyårsafton -- och vilket fint arrangemang i Norping sen! Jag säger som Pettas -- det skulle man önska fanns på ens egen ort.

Själva tog vi det lugnt: barnen hade önskat att få fira hemma, så det fick de, och Mormorn var också med. De små verkade nöjda och med det är vi stora också jättenöjda.

Bloggblad sa...

Vi kommer aldrig längre än ljuständningen på Rådhustorget här i stan, ingen mer än jag vill in till Nrkpg och trängas...

Jag trodde att ESPRI skulle stå ute och sjunga, var väl för väl att de slapp det!

Musikanta sa...

Karin:
Hade ingen aning om att det var så stort. Helt underbart att promenera i vinterkvällen och industrilandskapet som var upplyst av tusentals marschaller hela vägen! Och så underhållning av olika slag längs promenaden.

God fortsättning på det nya året och många kramar från Ingrid.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Vi brukar alltid fira nyår helt själva i vanliga fall eftersom jag alltid har spelat tidigare. Nu var jag ledig över helgen förutom ett bröllop plus dop på nyårsdagens eftermiddag.

Mirrfamiljen hade inget annat särskilt för sig denna nyårsafton heller och dessutom blev vår årliga annandagsvisit i Stockholm inställd p.g.a. maginfluensa, så det var ett tag sen vi hade träffat dem och barnbarnen.

God fortsättning på det nya året önskar Ingrid.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var fantastiskt vackert med det upplysta industrilandskapet och med alla marschaller och facklor. Hade man inte haft en dubbelbarnvagn, hade det inte heller varit särskilt svårt att tränga sig fram mellan alla människor.

Vi åker, du och jag, nästa år, om jag inte spelar någonstans. Inga problem med parkeringsplatser heller, vilket jag trodde skulle bli svårt. De flesta som bodde i Norrköping gick antagligen dit.

Espri höll tappert på att sjunga under två timmar utan paus. Det fanns sittplatser framför och folk kom och gick under tiden, så att de flesta som ville sitta en stund fick plats.
Gott Nytt År önskar jag dig och familjen!

Grekland nu sa...

Vilken trevlig tradition med nyårsvandring! Och bilden på lillen som spelar orgel är underbar - han ser ut att ha de rätta tagen, blir nog en orgelspelare av honom också...Gott nytt år till er alla!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Gott Nytt År till alla där nere i Grekland. Ni får gärna lite snö av oss, synd att man inte kan exportera lite. Vi skulle tjänat mycket pengar i år...

Lillmirren får nog ha orgelspel som hobby antar jag. Han är mer intresserad av datorer och maskiner. Men han är faktiskt mycket intresserad av noterna också och sjunger gärna när han spelar.
Kramar från Ingrid

Anna, Fair and True sa...

Vad kul att Lillmirren gillade musiken och uppträdandet så mycket!

Västmanländskan sa...

Vilka härliga pulkabilder!

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Ja, han var helt hänförd! Men så är han väldigt musikalisk också...
Kramar!

Västmanländskan.
Ja, fast det var inte så roligt när vi var där :-) !
Kramar!