måndag 17 januari 2011

Edward Lear författare till The Owl and the Pussycat

Edward Lear - bilden från nätet

Edward Lear – brittisk författare, illustratör, tecknare och poet - föddes 12 maj 1812 och dog 29 januari 1888. Han var det tjugonde barnet* av tjugoen och son till en börsmäklare, vars firma gick i konkurs. Han växte upp tillsammans med sin syster Ann som var tjugo år äldre och som tog hand om honom tills han dog.
* I en annan artikel står det att han var barn nummer tjugoett...Illustration av Edward Lear till en hans reseskildringar- här från Petra

Redan som barn var han sjuklig och fick epileptiska anfall och led dessutom av bronkit, astma och återkommande depressioner. Som 16-åring kunde han försörja sig som tecknare Han gjorde många resor i Europa som han skrev om och illustrerade. Drottning Victoria blev förtjust i hans Illustrated Excursions in Italia och kallade honom till hovet för att han skulle lära henne att teckna.

A Book of Nonsens som kom ut 1846 innehöll limerickar förutom nonsensverser som den underbara dikten The Owl and the Pussycat i mitt förra inlägg. Boken kom ut i tre upplagor och gjorde honom känd och älskad. Limericken blev mycket populär som versform efter detta.
There was an Old Man with a beard,

Who said, ‘It is just as I feared!
Two Owls and a Hen,
Four Larks and a Wren,
Have all built their nests in my beard!


Jag tycker att mannen med skägget har en viss likhet med Eward Lear själv...
There was a Young Lady whose chin,
Resembled the point of a pin;
So she had it made sharp,
And purchased a harp,
And played several tunes with her chin.


Edward Lear gifte sig aldrig, men friade två gånger till samma kvinna och fick nej båda gångerna. Hon var 46 år yngre än han så man kanske kan ha en viss förståelse för att hon sa nej. The Owl and the Pussy-cat har uppenbarligen varit inspirationskälla till åtskilliga konstnärer och illustratörer. Videosnutten nedan är ett fint exempel på detKunde inte låta bli att lägga in även den här videon. Här är det verkligen fråga om "The Queen's English" t.o.m. med svagt rullande r-ljud. Underbart!
Källa: Wikipedia och Youtube

7 kommentarer:

em sa...

Tack för att du presenterar en av mina favoriter!
Har för mig att jag läst någonstans att han blev igenkänd på offentliga platser, därför att han använde sig själv som modell.
Om han var det tjugonde eller tjugoförsta barnet, tror jag beror på om man räknar, eller inte räknar, ett barn som dog vid födseln.
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Jag är bara så väldigt ledsen över att jag inte hade träffat på denne förträfflige författare tidigare när jag läste engelska på universitetet för några år sedan. Hade gärna skrivit en uppsats om honom...
Men, bättre sent än aldrig, även om det inte blir fler akademiska uppsatser, haha!
Kramar från Ingrid.

PS. Tack för att du tipsade om Project Gutenberg. En guldgruva!!!

Evatina-beth sa...

Tänk om man kunde tala engelska på det sättet. Underbart !
Kram Eva

Musikanta sa...

Eva:
Ja, vem önskar inte det? (suck)
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Jag bara ääälskar detta!!

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag med! Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Kom att tänka på en bok som jag tror du skulle gilla, "The Meaning of Everything: A Story of the the Oxford English Dictionary" http://simonwinchester.com/books/the-meaning-of-everything/

En massa anekdoter från de 100 år eller hur länge det nu tog att slutföra ordboken samt om alla personer som var med på något hörn.