lördag 3 december 2011

Syföreningsauktion i Skällviks församlingshem


Skällviks kyrka vid Stegeborg är från 1100-talet och populär kyrka på sommaren för bröllop och barndop. (Alla bilder kan klickas större.)


Mittemot kyrkan ligger den gamla skolan som många församlingsbor tillbringade hela sin sexåriga skoltid i.På medeltiden och även senare gick sjön ända upp till kyrkan så att man kunde nå kyrkan sjövägen. I bakgrunden ser man Stegeborgs slottsruin.
Den årliga julauktionen som Skällviks syförening anordnar och vars hela vinst går till välgörande ändamål gick idag av stapeln i Skällviks församlingshem vid Stegeborg. Som vanligt sjöng Sankt Ragnhildskören från Söderköping med vännen Maj-Gret som körledare och som vanligt ackompanjerade jag kören.


Sankt Ragnhildskören kanske sjunger i Skällviks församlingshem för sista gången...

...och syföreningsauktionen blir ett minne blott.

Denna gång kändes det dock lite annorlunda eftersom det kanske är sista gången vi får vara i den gamla prästgården, som är omgjord till församlingshem. Sedan man slagit samman Sankt Anna församling med Söderköpings församling har intresset för att behålla församlingshemmet sjunkit. Man anser i Söderköping att det kostar för mycket att underhålla det stora huset i synnerhet som det kräver en del stora reparationer. Det används heller inte så mycket att det är värt att ha det kvar, har man kommit fram till.


Vacker gammal prästgård, än så länge församlingshem, som ska säljas på marknaden inom kort. 

Nyligen avgick ordföranden för kyrkofullmäktige, som har sitt hem inte långt därifrån, i protest mot att församlingshemmet skulle säljas. Men eftersom ledamöterna som ville behålla huset var i klar minoritet klubbades beslutet igenom. Det gamla tingshuset i Mogata, som gjordes om till församlingshem när tingshusen på landet avskaffades, är även det borta. Numera är det fritidsgård för ungdomar några kvällar i veckan.


Även om borden inte räckte till vid dagens syföreningsauktion anser man att beläggningen för övrigt är för dålig för att behålla församlingshemmet.

I morgon följer jag med Mirrfamiljen till Stockholm och blir borta några dagar. Därför blir det bloggpaus tills nästa fredag. Ha det gott alla bloggvänner så länge. Vi ses så småningom. Hej så länge!

Mirren och jag tog många lotter, men vi gick inte med vinst. Det är ju inte meningen heller. Gott kaffe och hembakat bröd blev i alla fall jag bjuden på och ett julförkläde, som jag ropade in har jag med mig hem.

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag tycker också att det är tråkigt, men vet inte riktigt vad för andra saker som ska strykas ur verksamheten. Det är inga småsummor som behövs för renovering. Kanske sälja av nåt av församlingshemmen inne i stan? Eller dra ner på ungdomsversamheten? Musiken? Eller höja kyrkoskatten? Det fanns inga förslag på vad som skulle behöva läggas ner för att hålla Skällvik funktionsdugligt.
Men visst är det tråkigt.

Anonym sa...

Vilket underbart vackert hus, om det nu måste säljas hoppas jag att köparna vårdar det ömt och bevarar det.
Syföreningsauktion är så underbart. Jag hoppas jag får vara med på någon sådan snart igen, för nu är det flera år sedan jag var med mina föräldrar på liknande evenemang. Dessutom gillar jag att brodera, det är bara tiden som fattas. Det får bli en stickning framför TV.n istället.
Ha det så skönt med Mirrfamiljen i Stockholm. Kram!

Suss sa...

Oj, jag ser att min kommentar blev med anonym avsändare. Det var jag -Leontina som skrev om det vackra huset mm!

Äventyret framtiden sa...

Oj, så vacker prästgård! Den går åt som smör i solen, säkert.
Skulle gott kunna tänka mig att själv bo i den, men med så många rum och stora ytor så behöver man vara minst 30 år yngre:).

Ha det fint med barn och barnbarn !

Karinkram

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag vet också att det är ont om pengar och att det är svårt att prioritera. Men sedan vi blev av med församlingshemmet i Mogata har Skällviks församlingshem varit ett alternativ till att ha fester vid bröllop och dop och minnesstunder vid begravningar.

Nu har vi bara ett församlingshem kvar i de gamla församlingarna Sankt Anna, Mogata och Skällvik - det i Sankt Anna. I Börrum har det aldrig funnits något. Hela övervåningen i Skällviks församlingshem har man hyrt ut, så en viss hyra har man fått in i alla fall.

Man kunde kanske haft någon annan verksamhet knuten till kyrkan samtidigt. Kursverksamhet t.ex. Sådan förläggs ofta till Stegeborgs EFS-förläggning. Varför inte till Skällvik? Som har en så underbar kyrka att tillgå!

Musikanta sa...

Suss:
Så bra att du skrev att det var du som kommenterade "anonymt". Det brukar ju för det mesta vara underskrifter på sådana kommentarer, så jag hade nog undrat vem det kunde ha varit.

Jag har broderat mycket tidigare i mitt liv och även stickat en del, men sedan datorn kom in i mitt liv har det inte blivit något av detta. Tyvärr, för det är väldigt vilsamt.
Kramar!

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Visst är de gamla prästgårdarna underbara hus, men som sagt behov att renoveringar i allmänhet. Det blir nog inte svårt att sälja med det läget, nära som det är till Stegeborgsfärjan och badplats vid Slätbaken. En stor småbåtshamn finns också tio minuters promenad därifrån.

Har redan installerat mig hos Mirrfamiljen och räknar med att bli väckt så där vid halvsjutiden. Så det blir inte några sena nätter några dagar framöver...
Kramar från Ingrid

Miss Gillette sa...

Alltid tråkigt när fina föreningslokaler försvinner, fast själva föreningarna/församlingarna brukar kunna överleva ändå, ofta med en viss lättnad över att slippa dyrt och betungande underhållsansvar. På sätt och vis är det viktigare att kulturhistoriskt värdefulla byggnader får leva vidare, eftersom alla människor ju ser husen och kan glädjas åt dem oavsett vem som håller till i dem.

Värre då när föreningar åker ut ur gamla kåkar för att ägaren vill bli av med ansvaret för byggnaderna. Så är det i vår by där järnverket, som fortfarande har något av brukspatrons roll i samhället, river allt de kommer åt. Så vi som bor här går omkring och ser lika mycket sånt som inte längre finns som de rent konkreta byggnaderna. Sånt tenderar att ha en nedslående inverkan i längden. Ibland tänker jag att det vore bättre att flytta till en bygd där jag inte har nåt personligt intresse av det som varit.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Faktiskt någonting att tänka på i stället för att sörja över att att församlingshemmet försvinner. Huset kommer säkert inte att försvinna även om det blir ny ägare.

Det är i så pass gott skick (även om vissa reparationer behövs)och ligger så långt ifrån någon metropol att den som köper det säkert inte kommer att ha något intresse av att riva det. Vi får väl se - än har det inte kommit ut till försäljning.

Ingrid, som uppskattar Miss Gillettes alltid kloka och tänkvärda synpunkter och kommentarer.