söndag 10 juni 2012

Juniresa till Frankrike 1.


Utsikt över Marseille med Notre-Dame-de- Garde högt uppe på berget. MM har tagit de flesta bilderna till det här inlägget. (Bilderna går att klicka större. )
Har snart hämtat mig från pärsen i går med 32 grader i skuggan i Marseille. Kanske man uthärdar om man ligger på en badstrand och får kyla ner sig i Medelhavets böljor då och då, men inte om man går omkring på gatorna i denna storstad som är försedd med massor av uppförsbackar. Nerförsbackarna märker man ju inte.

Den långa trappan ner till gatan som är närmaste vägen till Le vieux port.


MM väntar på att jag ska ta foto innan vi går nerför trappan

Sista dagen i Marseille innan vi skulle åka hem med Ryan Air upptäckte jag i alla fall en genväg till den oändliga trappan upp till Gare St. Charles. Man kunde gå runt och in på Metrostationen bredvid där det fanns en lång rulltrappa upp till stationen och sen gå ut genom entrén och vidare de femtio metrarna till hotellet.

Från den stora järnvägsstationen är det bara 100 m till vårt hotell.

Bild på Gare St. Charles.

Detta kände jag var nödvändigt då jag tidigare på dagen utsatts för vänliga hejarop från några killar som vilade på gräset nedanför då jag stannade och hämtade andan på varje trappavsats. Det är 98 trappsteg upp till centralstationen räknade jag ut förra gången jag var i Marseille.
Ryan Air flyger bara på Marseille, så ska man vidare till Nice som vi skulle, får man ta landsvägsbussen dit.


Landsvägen går en bit upp från kusten och man åker igenom stora vindristrikt och små byar.


På de stora vingårdarna kan man både köpa och provsmaka vin.

I Nice hade MM hittat ett trestjärnigt hotell på nätet med ett fantastiskt läge två minuters promenad från stranden precis vid parken Albert Premier. Hotel Albert ligger dessutom precis vid busshållplatsen där både vår landsvägsbuss och lokalbussarna från Vence och Grasse stannar. Place Massena hade vi runt hörnet...

Place Massena på söndagseftermiddagen vid tiden för siestan.

De här jättelika glasgubbarna ändrar färg hela tiden från rött, orange, gult, grönt, blått och lila. Mycket effektfullt. Varför det bara är män som sitter där högt uppe har jag svårt att förstå...
Bara några hundra meter från hotellet fanns också La Vielle Ville – Gamla stan – i Nice där vi åt middag några kvällar och strövade omkring under dagen.


Här i Gamla Stan i Nice - som överallt annars i Frankrike - äter man middag sent- Serveringen börjar i allmänhet inte förrän kl. 19 och kommer man vid halv niotiden är det svårt att få ett bord.


Ett klocktorn som vi länge trodde var en kyrka men som visade sig tillhöra ett patricierhus.

Stranden i Nice är stenig och inte så badvänlig – i alla fall inte för någon som uppnått mer än mogen ålder. Tänkte aldrig på det när jag var sexton år…


Det är inte så många som badar trots att det är ungefär lika varmt/kallt i vattnet som det brukar vara på sommaren hos oss ute i skärgården.
Rött, cyklamenrött (kallade vi i min ungdom den speciella rosaröda färgen) och rosa såg man mycket på både klänningar, baddräkter och väskor.

Medan jag skriver det här inlägget har jag nästan glömt bort att jag ska på "inskrivningssamtal" för operation i morgon. Operationen blir på tisdag i Linköping där jag ska vara kl. 7.15 på morgonen, vilket innebär att jag senast måste gå upp kvart över 4. Men då är det ju ljust som väl är...

22 kommentarer:

Bloggblad sa...

Så bra med resereportage, då kan jag ligga i sängen med min telefon och få veta hur det ser ut i världen. Det räcker väl att du går upp kl halv sex på tisdag, det tar väl bara en halvtimme att äta frukost? Om du ens får äta nåt förstås. Eller är det incheckning två timmar i förväg?
Du är säkert i toppform efter en fransk vecka!

Maggan sa...

Åh, vad roligt att läsa ditt inlägg om Nice där jag varit i mars som senast. Jag kan tipsa om att åka med flygbolaget Norwegian från Arlanda till Nice. Ett mycket prisvärt alternativ.

Lycka till med din operation. Ska tänka på dig på tisdag.
Kram

Ailas sa...

Tack för att du delar med dig så generöst av både ord och bild! Nu behöver jag inte åka till Frankrike i sommar, har ju redan varit där. :)
Önskar dig lycka till med operationen!
Kram!

Annika sa...

Vad trevligt med lite bilder och reseberättelse.
32 grader varmt är vad vi har nu + luftfuktighet så det känns mer som 35 grader.
Det är tufft, jag prisar AC:n :-)
JAG ska tänka på DIG imorrn!!!
Stora kramar!!!!

Marie Andersson sa...

Lycka till på tisdag. Krmar från hela familjen.
Marie

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag räknar med att stiga upp kvart över fyra sådär - det är mycket arrangemang innan man blir fit for operation - en hel drös med anvisningar...
Jag får inget äta efter midnatt men dricka går bra tills två timmar före operation. Jag ska vara där kvart över sju så jag åker nog hemifrån vid halv sex. Jag är ganska slut efter värmen nere i Frankrike, men har repat mig någorlunda i detta sköna och svala klimat.

Musikanta sa...

Maggan:
Det är så praktiskt för oss att åka till Skavsta i stället för till Arlanda. Det är bara en dryg timme hem därifrån och knappast någon trafik alls på kvällen när vi brukar komma hem. Ska skriva lite mer om Nice efter operationen om den går bra vill säga...
Tack för att du tänker på mig i morgon (om du kommer ihåg det ;-)!)
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Aila:
Tack för lyckönskningar till min operation - det värmer! Vad gäller Frankrike är det bara början på reseberättelsen, haha!
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Tack för snälla och goda tankar - de värmer. Det stämmer att det känns varmare när det är fuktigt, Marseille ligger ju vid Medelhavet bevars - ingenting torkade, varken baddräkt eller badhandukar. Här hemma är det också hög luftfuktighet just nu eftersom det har regnat två dagar i sträck. Men som väl är, är det inte så varmt...
Stora kramar tillbaka!!!

Musikanta sa...

Marie:
Tack för rar kommentar och för lycka till, jag blir så glad när jag läser att ni tänker på mig allihopa. Det behövs! Just nu känns det inte så särskilt mycket, det blir väl värre i morgon, men jag tror att jag är i så goda händer som det någonsin är möjligt. Och det känns bra!
Många kramar till alla från vännen Ingrid.

Karin sa...

Välkommen hem och tack för fin reserapport! Från Vence har jag iden trevliga minnen och så ett mer udda, när jag skulle köpa baddräkt till dottern. Hon ville ha en hel baddräkt, ingen bikini. Jag tyckt att min franska var rätt OK, men damen i den chica butiken fnös: "Här har vi bara hela baddräkter. Inga trasiga!"

Hoppas allt fungerar bra i morgon, att du inte försover dig nästa tisdag och att du sedan snabbt hämtar dig från operationen!

Karin sa...

Eller nu på tisdag? Hursomhelst: det kommer att gå finfint och jag hoppas du rapporterar så snart du kan!

Eleonora sa...

Vilken underbar resa ni har gjort och så många fina bilder du visar - som vanligt. Väldigt roligt att få läsa allt detta.

På FB har jag läst om ditt läkarbesök och nu önskar jag att allt ska gå bra bra och så hörs vi av när du är "överstökad". TGänker på dig och håller handen. Kram söta Ingrid!!!

Musikanta sa...

Karin:
Fransmän och fransyskor kan vara ganska oförskämda - men så här efteråt kan man ju skratta åt det hela!
Det är i morgon jag ska till US i Linköping så jag måste snart äta min sista smörgås innan kl. 24.00. Sen får jag bara dricka.
Jag har ställt två väckarklockor, en batteridriven och en elektrisk, men jag vaknar nog av mig själv ändå...
Det blir rapport även från Vence när/om jag kommer hem.

Musikanta sa...

Eleonora:
Bra att ha någon som håller en i handen också :-)!
Det är bra med FB - då håller jag mina barn uppdaterade åtminstone. Lättare än att hålla på och ringa hela tiden.
Många kramar tillbaka!

Ebba Christina sa...

Kära vän. Tänker på dig hela dagen i morgon och önskar att allt går bra och att du återhämtar dig snabbt. Stor kram/Christina

Västmanländskan sa...

Tänker på dig!

Marianne sa...

Kära kära du, jag hoppas att allt har gått bra och att du redan börjar känna dig bättre. Stora varma kramar!

Annika sa...

TÄNKER på dig, Ingrid!
Hoppas allt har gått fint.
Många, många kramar!!!

Grekland nu sa...

Jag tänker också mycket på dej och undrar hur det gått! Man blir alltid lite orolig när ens bloggvänner tystnar. Hoppas du snart är tillbaka! Kram!

Musikanta sa...

Ebba:
Känns gott att du tänkte på mig!
Varm kram tillbaka från Ingrid.

Väsätmanländskan:
Tack för omtanken!
Kramar från Ingrid

Marianne:
Käraste vän! Kommer aldrig att glömma att du skickade mig en bok - utan att ha träffat mig irl. Nästa gång vi åker söderöver (jag måste snart hälsa på min gamla moster som fyller 100 i december och bor i Växsjö) slår jag en signal!
Varma kramar tillbaka från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag har äntligen orkat att sätta mig vid datorn igen - jag har inte varit så dålig att jag inte har kunnat gå dit och sätta mig, men det har tagit emot så. NU känns det nästan som förut :-)!
Många varma kramar tillbaka!

Ingabritt:
Jag har just skrivit ett nytt inlägg om tiden efter operationen, som inte varit den allra roligaste... Men nu känns det mycket bättre. Tyvärr ska jag in för magröntgen om någon vecka igen eftersom de tyckte de hittade något misstänkt på tarmen. Men jag tar en dag i sänder och gläder mig åt att det verkar som om jag fick behålla maten i alla fall!
Kram tillbaka!