torsdag 28 juni 2012

Moderapport från Rivieran i juni.

De förnämsta färgerna nu i början av juni var framför allt mintgrönt och chockrosa. Även orange och gult var vanligt förekommande som man kan se på väskan till höger. (Bilderna går att klicka större.)


Rosa i alla färger...
Det är nu tredje gången under ett drygt ett år som vi har besökt Marseille och Nice en vecka. Det var i mitten av maj förra året som jag återsåg min ungdoms paradis för första gången efter nästan 60 år. Mycket var sig likt och mycket var sig olikt. På den tiden tillbringade jag några somrar i den lilla staden Menton några kilometer från italienska gränsen, som jag har berättat om här.

Inne med platåskor i alla kulörer.


Nice besökte vi bara några gånger då. En gång minns jag för att höra en berömd tenor sjunga Du är min hela värld ur operetten Leendets land tolv gånger. Operetten framfördes på en utomhusteater och varje gång han ropades in av de entusiastiska och hysteriskt applåderande turisterna efter att ha framfört denna operetts främsta hit, sjöng han sången igen.

Om Nice gator och gränder och restauranger kan man läsa här. Om intrycken från det fantastiska Chagallmuséet i Nice här.

Andra besöket i september förra året berättade jag också om här på bloggen. Det blev mest gator, gränder och restauranger där också.


Jättestora ringar är tydligen också modernt. Inte något för kantorer i alla fall.
Vid det tredje besöket nu i början på juni började jag känna mig hemmastadd också i Nice och behövde inte springa runt och fotografera hus och kyrkor längre. Därför tänkte jag ta mina bloggvänner med mig och bjuda på lite modebilder i stället – mest från Nice men även från Menton. Man får ju inte fota i affärerna så bilderna är allesammans tagna genom skyltfönster, vilket ibland ger ett lite annorlunda, spännande perspektiv.

Den här gången bodde vi på ett hotell som låg i kvarteret närmast stranden. Så det var bara att klä om i baddräkt på rummet och gå ner de 50 metrarna dit och dra på sig jeans och skjorta igen när man hade badat.


Tre tjejer på väg till stranden.


Även baddräkterna i chockrosa som synes...

Man kan åka lokalbuss lite överallt från Nice 3-4 mil för den  blygsamma summan av 1 Euro. Lite under tio kronor. Det kostar lika mycket att åka en hållplats med spårvagn som att åka till Monaco, Grasse, Vence och Menton, som vi gjorde utflykt till den här gången. I Menton hittade jag de här kläderna för pojkar och flickor. Lite åt unisexhållet till tycker jag.

 

Inte mycket färger där. Och liten hatt på killen till vänster.


Flickorna ser nästan likadana ut med undantag av hatten, och så rosa förstås! Undrar vad butiksinnehavaren hade sagt om jag talat om att Mirren just köpt var sina rosa byxor till sina pojkar. De älskar nämligen rosa!

 
Vi besökte också den lilla konstnärsstaden St. Paul-de-Vence. Om besöket där tidigare har jag berättat om här. Fragonard, det berömda parfymföretaget har även en affär här.


 
Fortfarande är den dominerande färgen rosa i alla kulörer. Kul med den långa halsbanden, som var högsta modet i slutet av 1960-talet. Jag har fortfarande 5-6 "guld"kedjor kvar sen den tiden som jag har gjort lycka med vid några tillfällen även nu.
Tillbaka till Nice. Sista kvällen innan resan till Marseille, som man måste åka till om man flyger Ryan Air som vi gjorde upptäckte jag "fina gatan" med alla berömda modeaffärer som Burberry och Louis Vuitton. Ljuset var inte det allra bästa för skyltfönsterfotografering så det händer mycket i bakgrunden som stjäl intresset från kläder och väskor.

Mintgrönt igen.


Den mintgröna färgen går även igen i väskorna.


Fler mintgröna väskor.


Elegant skyltning överallt på fina gatan.


Om man inte vill ha shockrosa eller mintgrönt kan man ju klä sig lite mer diskret. I gengäld kan man kosta på sig lite volanger här och där.

Slutligen kunde jag inte låta bli att fotografera de här unga männen i sina outfits. Men ser jackan och byxorna inte lite urvuxna ut?


Tydligen ska ärmen på kavajen vara halvlång. Gossen i bakgrunden är väl klädd i shorts och kavaj tycker jag mig se. Har sett den klädseln på en bröllopsgäst även här hemma för några år sen. Kanske ett tips för den välklädde som vill hänga med modet.

16 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det kallar jag fönstershopping av högsta klass! Jag såg några snygga sjalar, men... efter att jag tappade räkningen nånstans vid 30 igår när jag röjde garderoben, så ska jag nog inte åka till Rivieran för att köpa fler.

Köpte du nåt?

Musikanta sa...

Bloggblad:
Tack! Jag köpte ingenting alls utom en liten, liten flaska parfym på Fragonards parfymfabrik i Grasse. Det kommer rapport därifrån så småningom. Jag lovar att inte ha parfymen på mig nästa gång vi träffas - men annars är den mycket lätt och behaglig. Det var MM som nästan tvingade mig att köpa den. Han älskar parfymdoft...

Eleonora sa...

Tack snälla för en underbar modevisning! Den bästa i år faktiskt! Du har verkligen funnit trenden och har så fina bilder att visa.

Ha det gott min söta vän

Musikanta sa...

Eleonora:
Faktiskt första gången jag skriver ett "modereportage", haha. roligt att du uppskattade det. Jag tyckte själv det var så fina färger när jag fotade.
Kramar från vännen Ingrid

Karin sa...

Ser man på, en modebloggare kommer ut!

Fina bilder, intressanta kommentarer och jag som gillar grönt och turkos skulle kunna hitta en och annan accessoar.

De urvuxna långbyxorna på sista bilden tycks vara en populär modell. "High water."

Musikanta sa...

Karin:
Haha - bättre sent än aldrig! Tack för övrigt för den positiva kommentaren. Första gången man serverar ett modereportage i sitt liv vet man ju inte riktigt hur det faller ut :-).

Är det verkligen modernt här hemma med de här urvuxna herrbyxorna? Jag ska kika lite extra i fortsättningen. En skön kontrast till de jättelika nerhasade byxorna som var moderna för ett tag sen i så fall.

olgakatt sa...

Tjusigt reportage! Men visst är det tråkigt när det är så likriktat, alla visar samma färger. Dock är det trevligt att det är färgglatt och inte svart, grått och beige som fortfarande är ganska förhärskande här hemma om man inte går till Marimekko eller Gudrun Sjödén.
Skönt att dina livsandar är tillbaka efter pärsen!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tack för positiv kommentar! Då kanske jag kan våga mig på ett sådant någon mer gång :-). Tycker också att det är tjatigt med exakt samma färger - men de förekom mest i skyltfönstren. På stan såg man mycket blommigt och gult t.ex.

Håller med dig om att vi i Sverige är tokiga i svart. Kommer ihåg när jag satt och fikade vid rulltrappan på Åhlens i Stockholm och räknade att det gick ungefär 1 färgglad täckjacka på 20 svarta. På unga som gamla...

Känns nästan som vanligt nu. Men jag är väldigt försiktig med maten och äter lite men ofta, ingentingt stekt och ingenting som brukar sätta fart på magen. Frossar i kräm och mjölk, som jag aldrig äter annars av viktmässiga skäl.

Karin sa...

Nja, här i "Rump-Dalarna" är det nog mer lite nedhasat som gäller. Eller jobbarbyxor med hängslen. Men jag har bläddrat i modemagasinen hos frissan och där verkar alla vara beredda på översvämning, det är "high water"-brallor så långt ögat når.

Musikanta sa...

Karin:
Man upphör aldrig att förvånas över modebranchens påhittighet när det gäller att tjäna pengar! Först långt och för stort, sen kort eller urvuxet. Bra att du sa det där så jag inte dabbade mig och tyckte synd om någon bekant med för korta byxor. Det var ett tag sen jag var hos frissan så jag har inte hängt med i modesvängen.
Ingrid, som strax ska iväg och spela på ett dop i Gusums vackra lilla brukskyrka.

Rose Garden Malevik sa...

Jösses vad mkt fint :)
å missa nu inte.,,,,,,

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Musikanta sa...

Håkan:
SÅ roligt att få kommentar från en MAN! Jag tror det nästan är första gången sen jag började blogga :-)! Välkommen hit till min blogg ska du vara i alla fall. Jag lovar att lägga in något av dina fantastiska foton i mitt nästa inlägg och länka. Kul med lite nya vyer.
Kram
Ingrid

✿Ewa sa...

Åh vilket härligt inlägg! Frankrike är helt underbart!! Nice & Marseille längtar jag tillbaks till ofta.

Musikanta sa...

*Ewa:
Jag vet att du har varit där flera gånger. Men nu - efter tre resor dit under ett år - blir det nog någon annanstans vi reser nästa gång. Jag har sett ungefär det mesta som jag tänkt mig av muséer och sevärdheter och klättrat runt i de gamla städerna vi besökt. Det får räcka nu - nu stundar nya upplevelser...
Kram från Ingrid

✿Ewa sa...

Då ska jag tipsa dig om Slovenien. Jag var i vår med mina " gamla" arbetskamrater där. Vi bodde centralt i Ljubljana som är en helt underbar stad. Vi tog en dag tåget till Bled, som är magiskt vackert. God mat inspirerad från länderna runtomkring och inhemskt gott vin.

Musikanta sa...

*Eva:
Tack för tipset!
Kram från Ingrid