söndag 8 juli 2012

Kristallsjuka

visste jag inte fanns förrän jag googlade på yrsel.  Man får scrolla ner en bit innan man kommer till stycket om kristallsjukan. Det är den vanligaste varianten av karusellyrsel – som jag inte visste heller något om. Man känner sig snurrig när man vrider huvudet, oftast i liggande ställning. Det är tydligen en ganska okänd sjukdom.Bilden från nätet.

Vad som orsakar detta anses vara att kristaller i balansorganet i innerörat har lossnat och hamnat fel, läser jag på nätet.
Det var nämligen vad som hände mig när jag gick och la mig i förrgår för att vila efter middagen. Plötsligt började rummet att snurra. Efter en halv minut stannade världen omkring mig igen. Sen vred jag på huvudet till höger och då började allting snurra igen. Varje gång jag ändrade läge på huvudet snurrade rummet till och jag blev naturligtvis rädd att jag hade fått någon allvarlig sjukdom ovanpå allting annat.

När jag gick upp var jag lite skakig och hade svårt att hålla balansen. Jag satte mig i alla fall vid datorn och googlade på yrsel och fick fram den här informationen. Jag talade om för Mirren att jag hade fått kristallsjuka men hon var mycket skeptisk eftersom jag tidigare varit absolut övertygad om att jag hade haft en mycket sällsynt sjukdom föranledd av att jag känt ilningar i hjärttrakten. Det var några år sedan och när jag kom till en läkare och föreslog denna diagnos, skrattade han åt mig. Det var inget som helst fel på mitt hjärta utan ilningarna kom antagligen från matsmältningskanalen trodde han.
Men de här yrselsymptomen stämde in exakt. Dessutom stod det att det var vanligt hos äldre. Jag har så svårt att acceptera att jag hör till kategorin äldre men måste väl acceptera att jag platsar där som 76-åring…


Bilden från nätet.
Som väl är stod det vidare att det oftast inte var farligt. Sådana attacker brukar hålla i sig någon dag eller två, och det stämmer också eftersom jag känner mig ungefär som vanligt idag.
Det fanns också metoder att försöka bli av med snurrandet. Min svägerska, som är sjukgymnast och ofta har mött personer med yrsel och balansrubbningar rådde mig att röra ögonen långsamt från sida till sida och upp och ner, samtidigt som huvudet skulle vara stilla. I informationen om yrsel på nätet stod det också att man skulle göra mycket långsamma rörelser med hela huvudet från sida till sida och upp och ner. Jag har praktiserat dessa övningar under gårdagen och idag och kanske det är det som har hjälpt.
Här hittade jag en sajt som var intressant att läsa. Tur att man har tillgång till internet – annars hade jag kanske åkt iväg till akuten igen…

10 kommentarer:

Karin sa...

Aj då, det var väl lite olägligt. Tycker att det kunde räcka ändå med de olika undersökningarna! Jag har en kompis med kristallsjuka och jag har för mig att hon har något knep som fungerar. Ska kolla med henne. Återkommer!

Ailas sa...

Lägesyrsel, kristallsjuka eller vad man nu kallar denna yrsel är inte speciellt ovanligt. För några år sedan flackade hela världen för mig, när jag skulle gå upp. Riktigt obehagligt! Hos mig var det alltså flackande, inte karusell. Det tog en dryg vecka innan jag var någorlunda bra igen.
Numera är det vanligt att man kan botas i en "snurrstol" där man utsätts för olika rörelser, så att kristallerna faller på plats igen.

Hoppas att du slipper plågan, för det är inte kul!

Sv. Jag la ett filter i form av "sol" över bilden, bara för att "hotta upp" den en aning. Gjorde det i PhotoFiltre.

Kram

Musikanta sa...

Karin E:
Vore bra med fler knep! Just nu fungerar jag som vanligt igen - men det tog en och en halv dag innan det gick över.

Musikanta sa...

Aila:
Jag tänkte nästa sno din karusellbild först, eftersom jag kom in på din blogg och det inlägg du skrev om att du inte gillade att åka karusell. Som du förstår gör inte jag det heller...

Gud sig förbarme att jag slipper sätta mig i en snurrstol. Då ligger jag hellre och rör ögonen långsamt hit och dit! Men jag ska ta rådet ad notam som jag läste om på sajten att skriva en yrseldagbok. När och var och hur länge yrseln varade och hur jag kände mig etc. etc. Bra att ha med om jag skulle behöva uppsöka läkare någon gång.

Kul med filtret. Jag ska pröva någon gång - har inte avancerat så långt i min photoshopkurs på nätet än.
Kram tillbaka!

✿Ewa sa...

Kristallsjukan hade en arbetskamrat för en hel massa år sedan, det var första gången jag kom i kontakt med den. Jag vet inte om den hade något namn då? Hon blev sjukskriven rätt så länge och inlagd för observation en längre tid om jag minns rätt. Man kunde då inte riktigt fastställa vad det rörde sig om. Långt senare fick min moster det, mycket obehagligt sa hon att det var. Jag kommer ihåg att hon fick dras med det i flera veckor. Inte lätt när man bor ensam, toalettbesök och att handla mat blir stora projekt. Skönt att ditt "snurr" blev kortvarigt!

Kram

Grekland nu sa...

Sån där kristallsjuka har jag också haft ett par gånger (och ställt min egen diagnos...) - och det trots att jag är några år yngre. Mycket obehagligt, men det gick över efter några dar. Jag fick senare en tablett av doktorn som jag kan ta vid behov och det har hjälpt de få gånger det återkommit. Hoppas det går fort över för dej!

Musikanta sa...

*Ewa:
Ja, nu vet jag i alla fall vad det är om det skulle inträffa igen. Jag är ju tacksam att jag har MM som hjälper mig med det mesta. Jag kunde ju inte köra bil när det höll på och den är vi ju väldigt beroende av här på landet med en mil till närmaste affär.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingabritt:
Tack för tipset. Ska kontakta min vårdcentral när/om det inträffar igen. Vore skönt att ha en tablett att ta till om jag råkar ut för det igen. Nu är jag (nästan) helt återställd - jag rör mig lite långsammare när jag böjer mig ner och går och lägger mig förstås.
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Det här har jag också haft och det är väldigt otäckt. Olika är tydligen behandlingsmetoderna - första gången uppmanades jag att "slänga" huvudet från sida till sida!! Andra gången vred läkaren sakta på huvudet och höll fast en liten stund - och så skulle jag inte ligga på den "dåliga" sidan. Det tog över en vecka innan det gick över för mig. Min barndomskamrat hade det i 3 månader!!!

Musikanta sa...

Eleonora:
Så hemskt det låter - en hel månad! Min svägerska, som är sjukgymnast har haft mycket att göra med yrselpatienter. Hennes råd var att bara röra ögonen MYCKET långsamt från sida till sida och upp och ner. Samtidigt som man höll huvudet stilla. Sen fick man röra huvudet lika långsamt från sida till sida eller upp och ner.

Jag tyckte jag blev bättre av det i alla fall. Det var verkligen inte tal om att "slänga" det från sida till sida! Men nästa gång ska jag anteckna precis hur det känns och när och hur länge det håller på.
Kramar från Ingrid