tisdag 2 april 2013

770 Vårmode från Paris horisont

Våren i Paris 1929 hade tydligen inte kommit särskilt långt när den här artikeln om vårmodet skrevs i mitten av mars det året. Kapporna skulle vara av redingote-type. Detta plagg kan se ut lite hur som helst enligt Wikipedia - ordet är en fransk förvanskning av engelskans "riding coat".


Bilderna från damtidningen Charme nr 7 1-15 april 1929. De går att klicka större.
Skönt att veta att krinolinerna kommer tillbaka till hösten...


Annons från det fashionabla modehuset "Sidenhuset" i Stockholm som låg vid Norrmalmstorg. 

Vad som slår mig när jag läser artikeln om parismodet är hur modernt skriven den är - konstigt att tänka sig att det är 84 sen den var aktuell! Jag kommer att följa upp det här inlägget om några dagar med ytterligare några modesidor från tidningen.

UPPDATERING
Jag måste publicera Karins kommentar - inte tänkte jag på det. :-)! Men det är klart att det är ett aprilskämt med i spelet här!
Karin skriver:
Roligt och – som du skriver – modernt skrivet modereportage! Anar man en liten luring där, när Mme Karine avslöjar att krinolinen kommer tillbaka nästa säsong? Just det numret av tidningen är ju daterat 1 - 15 april.

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tack för förklaringen av "redingot". Det hörde jag ofta i min barndom, men hade inte en aning om vad det var. Just igår pratade vi om det när barnbarnet var här, hon släpper inte ett enda främmande ord genom örat utan att fråga vad det betyder - och jag gjorde ofta egna bilder av främmande ord när jag var barn. Frågade inte utan gissade. (Och nu som vuxen förstår jag att ingen hade tid att svara ändå... barn skulle synas men inte höra, och inte störa.)

Fast just redingot funderade jag inte ens över, tog det bara som ett namn - ungefär som en ulster eller en cardigan.

englundskan sa...

Och vi gnäller över det photoshopade modellerna i annonserna nu! Det var inte bättre förr, nästan värre, men då var det ju tecknat. fotona var ärligare.

Monet sa...

Himla snyggt mode! Sådär var min mormor klädd. Hennes kreationer syddes upp på egna modehuset AK (axel Karlson) i Linköping och många av tygerna kom just från Sidenhuset i Stockholm. Nästan alla de här kläderna har vi i familjen lämnat till Linköpings museum. Får se vad de gör med detta "vintage" som vi kunnat tjäna mängder på om vi velat!

Karin sa...

Roligt och – som du skriver – modernt skrivet modereportage! Anar man en liten luring där, när Mme Karine avslöjar att krinolinen kommer tillbaka nästa säsong? Just det numret av tidningen är ju daterat 1 - 15 april.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag googlade på bilder av "redingote" och fick upp en massa olika plagg. Jag undrar om inte den gemensamma nämnaren är en kappa eller jacka som är insvängd i ryggen.
Det där med vissa uttryck undrade jag mycket över i barndomen. T.ex. såg jag framför mig en som "la benen på ryggen" och "vände kappan efter vinden".

Musikanta sa...

englundskan:
Det förvånar mig också att det redan då var så modernt att vara mager och plattbröstad. Men det här var förstås 20-talet och då skulle kvinnorna se ut som pojkar.
Fotona av modellerna i tidningen visar en helt annan kroppsbyggnad. Mera normal, så att säga.

Musikanta sa...

Monet:
Jag har en hel kappsäck full med ännu äldre kläder som jag inte vet vad jag ska göra av. Kanske stadsmuseet i Norrköping är intresserat. Bra tips i alla fall.
Om inte det vore så krångligt kanske man skulle försöka med blocket - det finns ju folk som samlar på allt.
PÅ MEA (granne med Sidenhuset) köpte jag en coctailklänning 1954 som jag fortfarande kommer ihåg. Det var ju dessa två affärer som var de ledande när det gäller dammodet i Stockholm på den tiden.

Musikanta sa...

Karin:
Haha! Så intelligent av dig att gissa det - hade inte en tanke på att det skulle kunna vara ett aprilskämt. Men det är klart att det är!
Jag måste uppdatera inlägget med din kommentar!

olgakatt sa...

Jag tycker det är så skönt med dagens frisläppta mode! Man slipper att bry sig och de flesta kläder är så oerhört mycket bekvämare än för några decennier sedan.
Men det är klart, en krinolin av svenskt stål vore kanske kul.Men då av en ny lättviktig sort tillverkad 1april 2013, nanoteknik......
Bästa aprilskämtet i år, näst efter Illustrerad Vetenskaps T. Rex som man återskapat av fossilt DNA på mycket smartare sätt än Jurassic Park.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Visst är det skönt att slippa alla stålkorsetter som de gamla tidningarna är fulla med annonser för och som jag vet att min mamma ständigt tvingade in sin kropp i varje dag.

Jag funderade lite över krinolinerna, men tänkte inte ett ögonblick på att det kunde vara ett aprilskämt som Karin påpekade! Korsettens återkomst kanske man kunde ha som aprilskämt nästa år...