fredag 19 april 2013

779 Galleri Fredag – Trä

Nilla är det som har valt ämnen för fredagsgalleriet i april. Denna vecka är ämnet TRÄ. Övriga fredagsgallerister hittar man en bit ner till höger i bloggen.Herdarna på ängen - träskulpturer av Eva Spångberg. (Alla bilderna har jag själv tagit i Storkyrkan den 13 december 2011 och de går att klicka större.)

Jag sörjer över att vi aldrig kom iväg till träsnidaren Eva Spångbergs gård Björkelund i Gamla Hjälmseryd medan hon levde. Där hade hon byggt upp en modell av Jerusalems tempel och snidat bibliska figurer till bibliska händelser inom tempelområdet. Hon hade också anlagt en naturstig där hon placerat ut många av sina träskulpturer. Dessutom älskade hon åsnor och hade en hel del levande sådana på gården.


Maria och Josef och de tre Vise Männen.

Själv kallade hon sig förkunnare i trä, eftersom hon huvudsakligen snidade figurer och miljöer ur Bibeln. I en omröstning arrangerad av Kyrkans tidning utsågs hon till 1900-talets viktigaste kvinna inom Svenska kyrkan. Vill man veta mer om denna fantastiska kvinna, evangelist, författare och träsnidare kan man läsa här. Fler underbara träskulpturer hittar man här.


De tre Vise Männen lite närmare.


Även Maria och Josef på lite närmare håll.

Många av hennes religiösa träskulpturer finns att beskåda i olika kyrkor runtom i landet. Flera i Växjö domkyrka och även i Storkyrkan. Där var det en utställning av många av hennes  figurer i december 2011. Den hade förmodligen tillkommit ganska snabbt eftersom hon hade gått bort månaden innan. Mirren och jag såg denna utställning, som illustrerade julevangeliet och förundrades innan vi gick vidare till Gamla Stans julmarknad. 


Vet inte vad bilden symboliserar - någon av bloggvännerna kanske som vet?


Har just fått reda på genom Sävsjö turistbyrå att Eva Spångbergs Björkelund är öppet från 1 maj - 30 september 2013. Kl. 10 - 18. Telefon: 0382 - 25047. Guidning, videovisning, minidjurpark för barn, kaffe och glass. Större grupper bör bokas, skriver Bodil och Anette på turistbyrån. Förhoppningsvis uppdaterar de sin hemsida Upplevelseriket med denna nya information. 

Uppdatering:
Enligt Mirren är Eva Spångbergs JULKRUBBA årligen återkommande i Storkyrkan.

5 kommentarer:

olgakatt sa...

Vad bra, Ingrid! Där kom konsten med. Jag höll på att bli för mångordig och komma in även på det kapitlet men hejdade mig.
Figurerna är bedårande vackra.

Karin sa...

Härligt uttrycksfulla träfigurer!

Annika sa...

Så fint, Ingrid!
Jättefina träfigurer.
Kramar fr mig och trevlig helg!

Nilla Tankebubblor sa...

Vackert!
Ha en fin fredag!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag har inte hunnit läsa din blogg än eftersom jag just nu befinner mig i Mälarhöjden. Men nu blir jag nyfiken.
Trevlig helg!

Karin:
Visst är de!

Annika:
Jag önskar dig också en skön och trevlig helg!
Kramar tillbaka

Nina:
Tack!
Kram