onsdag 2 april 2014

912 Vad vi aldrig mer får se

En konstnär som ofta skapade omslagsbilderna till Bonniers Veckotidning var Gullan Rudevall Artelius. Hon var gift med illustratören på modet på den tiden, Helge Artelius. Här har jag skrivit om honom. Själv är hon enligt min mening en finstämd konstnär som väl hävdar sig i konkurrensen med sin berömde man.


Bonniers Veckotidning nr 8 1929 med omslagsbild av Gullan Rudevall-Artelius. Bilderna går att klicka större.

Nästa uppslag har jag hämtat från Bonniers Veckotidning nr 13 1929. Vad vi aldrig mer får se och väl är väl det kanske. Hela det numret handlar för övrigt bara om prinsessan Märthas giftermål med kronprins Olav. Jag återkommer till detta så småningom.


Bilderna av DUGO, konstnären André Sezenes Dugo, som tillbringade lång tid i Frankrike men som övergav Europa för Amerika 1939. Han var verksam som illustratör för de stora amerikanska veckotidningarna som t.ex. Harpers Bazar. 

Uppdatering:
Även texterna är av DUGO ser jag vid en närmare genomläsning.

10 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Vilken fantastisk pärmbild!
Jag föll direkt och med stort pladask!

Kram

Eleonora sa...

O va roliga bilder med kommentarer. Att tiden går fort kan jag minsann konstatera och med dessa (inte alltför avlägsna) blir det ett faktum för alla.

Tack för dina härliga gammeldags material.

Kram på dig och härlig onsdag.
från
Eleonora

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, jag tycker också den är väldigt fin! Ska skriva lite mer om henne sen när jag får tid och lust :-).
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag tyckte det nästan var lite beklämmande när jag läste "efter kriget" och förstod att det var det första världskriget som man menade. Då visste ingen att ännu ett världskrig skulle inträffa bara tio år senare.

Kram tillbaka och hoppas du får en lika skön onsdag som jag har nu med strålande solsken.

Första året i Hjo sa...

Omslag som Gullan Rudevall Artelius lär vi heller aldrig få se mer. Det är som med bokomslag från förr, exempelvis Per Åhlins för Fridegårds Lars Hård-böcker. De är fantastiskt bra alltså.

Karin sa...

Väldigt vacker omslagsbild!

Snörliv, hattnålar, hästdroskor och förkläden för unga fröknar må ha försvunnit, men här spolas fortfarande vatten på gatorna för att "binda dammet!!

Musikanta sa...

Hans:
Jag är mycket intresserad av illustratörer - har faktiskt blivit det sen jag började samla gamla veckotidningar. Jag tycker många av omslagsbilderna är fantastiskt fina. Just nu är det barnboksillustratörerna som är mest intressanta för mig.

Musikanta sa...

Karin:
Haha! För att inte tala om alla bilister som skvätter ner en när det har regnat.

Eleonora sa...

Strålande sol denna fredagseftermiddag på min nystädade och väldoftande balkong. Nu tar jag en stund där med ett glas vitt, för det är jag värd efter allt städande.

Kram till dig och Kent
Eleonora

Musikanta sa...

Vi har varit i stan (Norrköping) och gått en lång promenad i det soliga, men lite kyliga vädret. Avslutade med lunch på en trevlig restaurang. Handlat lite färg och annat. Också en härlig fredag.

Skönt för dig att kunna njuta av ett glas vin på din nystädade och fina balkong. Det är dig väl unt verkligen!

Jag önskar dig en skön helg!
Varm kram tillbaka.