måndag 22 maj 2017

1426 Gems Weekly photochallenge - VACKER

Ordet som Sanna tycker att vi ska skriva om den här veckan är VACKER. Det finns knappast något ord som har så många synonymer - hela 27 stycken har jag hittat på nätet. Oftast, men inte alltid, förknippas det med skönhet. En vacker summa pengar har ju ingenting med skönhet att göra och i uttrycket "Nu får du vackert ta och lugna ner dig" betyder det ingenting alls.

Skönheten sitter i betraktarens öga, heter det ju. Och den kan ju variera väldigt mycket som bekant. Jag behöver bara gå till min käre make som aldrig tycker samma kvinnor som jag är vackra. Ofta använder man ju ordet vacker just om kvinnor - mer sällan om män.

Skönhetsidealet när det gäller kvinnor har ju varierat oerhört genom århundradena - åtminstone här i västvärlden. Man kan bara titta på målningarna av Peter Paul Rubens för att konstatera detta. Vackra kvinnor på den tiden skulle ha bra hull - det var bara de fattiga som var magra.


Sabinskornas bortrövande. Peter Paul Rubens 1577 - 1640.

Man skulle heller inte vara solbränd eftersom det också tydde på fattigdom. Rika kvinnor behövde inte arbeta utomhus.Gauguins vackra färgade kvinnor ansågs mycket exotiska när han målade dem.


Paul Gauguin 1848 - 1903. Motiv från Polynesien. 

På 20-talet kom modet att kvinnan skulle se ut som en pojke - d.v.s. att inte ha några kurvor alls och ha kort, shinglat hår. Detta mode, med undantag av håret som numera alltid är långt på unga flickor, har hållit i sig till dags dato. Idag är fotomodellerna mer eller mindre anorektiska och ligger på ett BMI som står närmast för undernäring. Men visst hänger kläderna vackert på dem!

Och att vara lång, som en nutida modell ska vara, var något icke önskvärt om man var flicka, när jag växte upp. Helst skulle man se ut som Marilyn Monroe, med kort lockigt blont hår och halvlugg, som det hette. Det idealet gick väl något så när att efterlikna eftersom jag var lite knubbig och blond i tonåren.


Marilyn Monroe

Värre då var det när man skulle försöka se ut som Audrey Hepburn några år senare. Färgade håret svart gjorde jag aldrig men ögonbryn och fransar gick ju att svärta. Såg lite konstigt ut på en som var väldigt ljus i övrigt.


Audery Hepburn.


Några roliga citat om att vara vacker:

Alla arvtagerskor är vackra - John Dryden, 1631 - 1700

En vacker kvinna har det alltid besvärligt - Agatha Cristie 1890 - 1976

Om Cleopatras näsa hade varit lite kortare, hade världen sett annorlunda ut. Blaise Pascal 1623 - 1662

En vacker flicka, om än aldrig så fattig, har alltid tillräckligt stor hemgift. Lucius Apuleius 125 -

24 kommentarer:

Ronny sa...

De gustibus non est disputandum! (Verkar det rätt citerat Ingrid?)
Inte heller Audrey Hepburns skönhet kan diskuteras, men för övrigt är det väldigt mycket upp till de egna referensramarna. (Borde vara i alla fall.) :)

Musikanta sa...

ronny:
Vad jag kommer ihåg från mina latinlektioner är det helt korrekt! Enklare på svenska - smaken är som baken delad.
Google tror t.ex. att jag tycker att alla bilder med alptoppar och solnedgångar är vackert - Grand Canyon etc. (De som kommer upp på datorn av och till.) Jag som gillar öppna landskap, vatten, sol och blå himmel. Det går inte att få dem att ändra sig trots att jag ständigt trycker "Gillar inte".
Audrey Hepburn är nog den vackrast kvinnan JAG vet i alla fall.
Ingrid

amo sin blogg sa...

Flott innlegg med fine bilder !

KaJsaLisa sa...

Marlyn och Andery är två tidlösa skönheter, men bäst var Gauguin.

Violen sa...

Två vackra kvinnor men Paul Gauguins tavla är intressantare att betrakta!

Musikanta sa...

amo sin blogg:
Tack för rar kommentar - den värmer!
Kram

Musikanta sa...

KaJsaLisa:
Jag gillar också Gauguins målningar.
Kram

Musikanta sa...

Violen:
Håller absolut med dig :-).
Kram

Beppan sa...

Så tänkvärt! Idealen har verkligen varierat genom åren.
Vackert för en behöver inte betyda vackert för en annan.
En synnerligen subjektiv bedömning...

Gunnel sa...

Intressanta uppgifter om ordet vacker. Audrey Hepburn var också min idol när jag växte upp. Jag klippte mitt hår i en Sabinafrisyr för att bli så liksom möjligt. Det lyckades inget vidare. Kram

Musikanta sa...

Beppan:
Där har du alldeles rätt! Det finns väl mycket sällan något som alla tycker är vackert. Kanske blommor då?
Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Haha, då känner du igen dig. Jag avgudade Audrey Hepburn men insåg naturligtvis att hon aldrig skulle gå att efterlikna. Fast jag har foto kvarav mig där jag har konstiga svarta ögonbryn.
Kram tillbaka

Byblixtra sa...

Intressant inlägg på temat vacker och man kan konstatera att det är inte lätt att vara kvinna om man ska hänga med när idealen växlar.

Musikanta sa...

Byblixtra:
Som väl är, är jag så gammal nu att jag inte bryr mig. Det är klart att man försöker piffa till sig då och då, men några skönhetsideal som när jag var ung har jag inte längre :-).
Kram

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Underbart om vackert, vackert till och med, tillika intressant om skönhetsidealen och allt därtill!
Du är en beläst dam och har liksom - nej, det blev då fel ord - du har "på riktigt ett budskap".
Det är något med kunskapen ...
Kommer tänka på beskrivningar av hud då brunt inte var inne - den beskrev som mjölkvit och ren.
Trevlig helg!
Kram

Carita Liljendahl sa...

Jag gillar Rubens kvinno-ideal :-)
Fina bildtolkningar av dig!
Och jättefin header på din blogg!

Helén sa...

Väldigt bra inlägg om vackert! Det är rätt intressant men också störande hur vackra kvinnor ska se ut för att duga. Alla människor är vackra på sitt eget sätt och jag tycker själv att mina kompisar blir bara vackrare och vackrare ju äldre de blir.

Geddfish ♥ sa...

Du skriver alltid så intressant, inte bara bilder, så ditt inlägg blev väldigt vackert.
Åh, vad jag beundrade Audrey Hepburn, förresten 💖
Kram!

Musikanta sa...

Tove:
Jag vet inte när det blev modernt att vara solbränd. Inte kommer jag ihåg att t.ex. Greta Garbo någonsin var det. Det är ju fortfarande fint att vara så ljus som möjligt i Kina t.ex. Och även i övriga delar av världen.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Carita:
Tack för din rara och uppskattande kommentar - den värmer. Hade gärna också sett att det var lite mer av Rubens kvinnoideal även idag :-).
Kram

Musikanta sa...

Helén:
Tack! Det är bara att gå till TV och se hur de kvinnliga programledarna ser ut och jämföra med de manliga. Hur männen ser ut är inte så noga med, men kvinnorna är samtliga vackra och för det mesta smala också. OCH unga.
De människor som man älskar är alltid vackra i ens egna ögon.
Kram

Musikanta sa...

Gerd:
Tack! Audrey Hepburn var nog det vackraste jag visste på den tiden. Och helt
omöjlig att efterlikna trots att man försökte ibland. Jag tror jag såg Prinsessa på vift åtminstone fyra gånger.
Kram tillbaka

Susanne ❤️ sa...

Åhhh vilken underbar och givande tolkning älskar allt man kan lära sig och få veta i bloggvärlden ;)
Jag själv gick på kroka målning och att måla män var så tråkigt inget vackert att fastna för (då älskar jag män ) även att måla av magra kvinnor gick inte såg inte skönheten i det att måla av, men fylliga stora kvinnor var fantastiskt att skissa av former så jag förstår varför Zorn målade kurviga kvinnor men som sagt allt ligger i betraktarens öga
Tack för din tanke gång
KRAM Sanna

Musikanta sa...

Sanna:
Så glad jag blir över din jätterara kommentar. Har själv aldrig gått någon krokikurs, men skulle gärna vilja göra det. Det påstås vara väldigt nyttigt. Är väldigt dålig på att rita och måla män överhuvudtaget så det skulle faktiskt behövas. Kvinnor är lättare, även magra :-).
Kram tillbaka